M51 (ohjus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskalainen monikärkinen M51-ydinohjus.

M51 on ranskalainen monikärkinen, pitkän kantaman ydinohjus (SLBM, ransk. MSBS: Mer-Sol-Balistique-Strategique). Se on tyyppiä MIRV. Ohjusase otettiin käyttöön vuonna 2010. Sillä on suoritettu laukaisukokeita vuodesta 2006.[1] M51-luokan ohjukset ovat laukaistavissa ydinsukellusveneistä (SSBN), joita Ranskan laivastolla on palveluksessa 4 kappaletta. Ne ovat Triomphant-luokan sukellusveneitä. Yhteen ohjukseen voidaan ladata 6-10 kappaletta ydinkärkiä. Ne sisältävät myös harhautusmaaleja eli valekärkiä, joissa ei ole ydinräjähdettä. Niiden tarkoituksena on parantaa ohjusten läpäisevyyttä eli toimia penetraation apuna. Aiempien versioitten räjäytysteho on 110 kilotonnia, mutta myöhempien 100 kT.[2] Ranska on alentanut ydinkärkiensä tuhovoimaa.

M51 -tyypin ydinohjusten odotetaan olevan käytössä aina 2040-luvulle saakka. Ohjuksen kantama on vähintään 6 000 km, ehkä jopa 11 000 km. Ohjustyypin edeltäjiä ovat M4 ja sen kehittyneempi variantti M45, joka on edelleen palveluksessa 2020-luvun alussa.[3]

Laukaisupainon omamassa on 52 000 kg, läpimitta 2,3 metriä ja pituus 12,0 metriä. Inertiaalinen ohjautus tuo arviolta 150 - 200 metrin osumatarkkuuden (CEP). Ohjuksen valmistaja on Ariane Group. Kiinteätä ajoainetta käyttävät ohjukset ovat kolmivaiheisia, ja niissä on kärjessä aerospike eli antennin kaltainen kappale, joka pienentää ilmanvastusta. Ydinkärkien nimet on muutettu osittain, aiempaan käytäntöön viitaten. Ne ovat: TNO (Tête nucléaire océanique) ja TN75.[4] Ydinkärjet sisältävät turvallisuuskomponentteja, jotka estävät ennenaikaisen tai tahattoman laukeamisen.[5] Ohjus yltää 25 Machin nopeuteen.

Ranska nojautui aikaisemmin Force de frappe-sotadoktriiniin, joka oli kolmikantainen. Vuoden 1993 ydinsulkusopimus kuitenkin kielsi siltä lyhyen kantaman taktiset ja keskikantaman maalle laukaisusiiloihin sijoitetut ydinaseet. Näin Ranskalle jäi laivaston ydinohjusten (M45 ja M51) lisäksi ASMP-ohjukset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.