Lumiukko (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lumiukko
Snømannen
Alkuperäisteos
Kirjailija Jo Nesbø
Kieli norja
Genre rikoskirjallisuus
Julkaistu 2007
Suomennos
Suomentaja Outi Menna
Kustantaja Johnny Kniga
Julkaistu 2008
Ulkoasu sid.
Sivumäärä 441
ISBN 978-951-0-33769-1
Sarja: Harry Hole
Edeltävä Pelastaja
Seuraava Panssarisydän
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Lumiukko (norj. Snømannen) on norjalaisen rikoskirjailija Jo Nesbøn vuonna 2007 ilmestynyt romaani. Se on seitsemäs kirja Harry Hole -sarjassa. Suomeksi se ilmestyi vuonna 2008 Outi Mennan kääntämänä ja Johnny Knigan kustantamana.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensilumi sataa vihdoin maahan ja lapset ovat innoissaan. He heittävät toisiaan lumipalloilla, tekevät lumilinnoja, lumienkeleitä ja etenkin lumiukkoja. Myös joku toinenkin on innoissaan ensilumesta. Joku, joka haluaa taiteilla lumiukkoja. Mutta hän tarvitsee joitakin ihmisiä mukaan tähän hauskanpitoon. Hän seisoo uuden leikkikaverinsa talon edessä, ja on valmis kutsumaan hänet mukaan.

Harry Hole saa ratkaistavakseen erään naisen murhan, jonka kaulaliina on pihalla seisovan lumiukon kaulassa. Minkäänlaisia johtolankoja ei ole jätetty, ja tapaus vaikuttaa vaikealta. Hämmästykseksi (ja kauhuksi) Harry huomaa, että viime vuonna tapahtui vähintään yksi samanlainen murha. Samanlainen tyyli ja murhaajan jättämä "viesti". Ja kaikki murhat ovat sattuneet ensilumen aikaan. Alkaa taas murhasarja, jonka tekijä merkitsee työnsä lumiukolla. Ennen kuin hän huomaakaan, on Harry keskellä painajaista, jossa lapsien kokoama iloinen, hymyilevä hahmo, on täysin seonneen psykopaatin merkki.

Kun ensilumi laskee maahan, alkaa hän metsästää taas...

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 Working Title Films osti kirjan elokuvaoikeudet.[1] Elokuva Lumiukko sai ensi-iltansa lokakuussa 2017, ja se on ohjannut ruotsalainen Tomas Alfredson. Elokuvassa Harry Holea näyttelee Michael Fassbender.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]