Tomas Alfredson

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tomas Alfredson
Tomas Alfredson 2011.png
Syntymäaika 1. huhtikuuta 1965
Syntymäpaikka Lidingö, Ruotsi
Oikea nimi Hans Christian Alfredson
Ammatti elokuvaohjaaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot

Guldbagge-palkinto useita

Hans Christian Tomas Alfredson (1. huhtikuuta 1965 Lidingö, Ruotsi) on ruotsalainen elokuvaohjaaja. Hän on Killinggängetin jäsen ja työskentelee sille. Hän on saanut ruotsalaisen Guldbagge-palkinnon elokuvista Fyra nyanser av brunt ja Ystävät hämärän jälkeen. Häntä pidetään ruotsalaisen elokuvan kuumimpana nimenä[1].

Alfredsonin vanhemmat ovat Gunilla ja näyttelijä, ohjaaja Hans Alfredson ja veli ohjaaja Daniel Alfredson[2]. Hän on aiemmin ollut naimisissa Cissi Elwinin kanssa, ja heillä on kaksi lasta.

Elämäkerta ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alfredson oli lapsena mukana isänsä kuvauksissa ja sai pieniä rooleja. Alfredsonin oma ura käynnistyi Svensk Filmindustrissa. Sittemmin hän työskenteli uudelleen käynnistetyssä TV4:ssä ja Ruotsin televisiossa. Hänen läpimurtonsa tapahtui 1995 elokuvalla Bert – viimeinen viaton, joka oli hänen ensimmäinen pitkä ohjauksensa. Hän liittyi 1999 Killinggängetiin ohjaajana, ja siellä hänen ensimmäinen elokuvansa oli Haku päällä Tallinnassa 1999.

Alfredsonin Ystävät hämärän jälkeen herätti kansainvälistä huomiota[2] ja sai 2008 palkinnon vuoden parhaana elokuvana Tribecan elokuvajuhlassa New Yorkissa, European Fantastic Film Festival's Federationin Méliès d'Or -palkinnon Sitgesissä Espanjassa ja neljä palkintoa FantAsia-juhlassa Montrealissa Kanadassa. Samana vuonna hänelle myönnettiin siitä viisi Guldbaggea, muun muassa parhaasta ohjauksesta ja se nosti Alfredsonin eturiviin paitsi Ruotsissa, myös kansainvälisestikin.[2]

Alfredson ohjasi John le Carrén teoksen Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja pohjalta vuonna 2011 ensi-iltansa saaneen elokuvan Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja. Elokuva on saanut runsaasti huomiot, ja Alfredsonin sanotaan hypänneen suuriin saappaisiin.[2] Se on saanut muun muassa brittiläisen BAFTAn parhaan elokuvan palkinnon.

Alfredson on ostanut oikeudet Astrid Lindgrenin kirjaan Veljeni, Leijonamieli[3] ja ohjaa siitä elokuvan. Elokuvan teko on alkamassa vuonna 2012.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Veljeni Leijonamieli on Tomas Alfredsonin seuraava elokuva, Helsingin sanomat 31.5.2012 S. C1
  2. a b c d Tanja Vasama, Ironinen ylistys Ruotsille, Helsingin Sanomat 23.2.2012 sivu C 1
  3. Dome.fi viitattu 31.5.2012
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.