Luettelo pokeritermeistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pokeritermeistä useimmat ovat käytössä monissa eri pokerivarianteissa, joista tunnetuimpia ovat muun muassa texas hold'em, viiden kortin ostopokeri ja omaha. Terminologia on pääosin englanninkielistä, osin suomennettua, joissakin termeissä käytetään yleisesti molempia muotoja.

Pokerisanasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luetteloon ei ole sisällytetty esimerkiksi korttiyhdistelmiin liittyviä lempinimiä.

  • add-on, turnauksissa lisäosto, jonka jokainen pelaaja voi tehdä rebuy-ajan päätyttyä.
  • alkupanos eli ante, pakkopanos, joka kerätään jokaiselta pelaajalta ennen jakoa.
  • all-in, pelaaja, jonka kaikki pelimerkit ovat potissa. Henkilö, joka "menee all-in", laittaa pottiin kaikki pelimerkkinsä.
  • avata (engl. open), lyödä (betsata) ensimmäisenä pottiin
  • avopokeri (engl. stud poker), pokerivariantit, joissa pelaajien korteista on osa kaikkien nähtävillä
  • bad beat, ikävä ohiveto
  • bluffi (engl. bluff), maksu tai lyönti kädellä, jonka pelaaja ei usko olevan paras, mutta joka tehdään vastustajan hämäämiseksi
  • check-reissu (engl. check-raise), sökökorotus, pelaaja sököttää ensin ja vastustajan lyötyä korottaa
  • floppi (engl. flop), hold'emin kolme ensimmäistä yhteistä pöytäkorttia
  • freezeout, turnausmuoto, jossa peliä jatketaan kunnes yhdellä pelaajista on kaikkien pelimerkit, freezeout-turnauksissa ei ole rebuy-mahdollisuutta
  • heads-up, kaksinpeli eli yhtä vastustajaa vastaan pelaaminen
  • hooli, taskukortit (engl. hole), pelaajalle kuvapuoli alaspäin jaettavat kortit
  • jakajannappi, button, pyöreä merkki, joka osoittaa, kuka pelaaja istuu jakajan paikalla. Jakajan merkkiä käytetään peleissä, jossa pelaajien sijainnilla jakajaan nähden on merkitystä. Esimerkiksi hold'emissa ensimmäisen panostuskierroksen jälkeen jakajalla on viimeinen panostusvuoro.
  • jokeri, "villi kortti", korttipakan 53. kortti, jonka merkitys vaihtelee eri pokerivarianteissa
  • kikkeri,hai (engl. kicker), pariutumaton kortti ja sen arvo, esimerkiksi kädessä 8, 8, J on kasipari jätkäkikkerillä.
  • kipata (engl. fold), luopua potin tavoittelusta lyömisen tai maksamisen sijaan.
  • korottaa, reissata (engl. raise), panostaa toisen pelaajan lyönnin jälkeen.
  • korottaa uudelleen, uudelleenkorotus (engl. reraise), korottaa vastustajan korotuksen jälkeen.
  • kuollut käsi (engl. dead hand), käsi, jota pelaaja sääntörikkomuksen vuoksi ei saa pelata loppuun (kuolleen miehen käsi on eri asia)
  • limittipokeri (engl. limit poker), pelimuoto, jossa panostuksen koko on ennalta määrätty
  • lyödä, betsata, panostaa, laittaa rahaa pottiin ensimmäisenä
  • maksaa, katsoa (engl. call), laittaa pottiin sama määrä kuin vastustaja lyödessään tai korottaessaan.
  • maksaa kylmänä (engl. call a raise cold), maksaa kaksi panosta kerrallaan (lyönti ja korotus)
  • no-limit pokeri, pelimuoto, jossa pelaaja voi panostaa kerrallaan kaikki pelimerkkinsä
  • nutsit, saletit (engl. nuts), paras mahdollinen käsi
  • outit (engl. outs), kortit, jotka parantavat pelaajan kättä. Yleensä puhuttaessa kädestä, joka ei ole sillä hetkellä paras, jolloin outit ovat kortteja, jotka tekevät siitä parhaan.
  • sököttää, passata, checkata (engl. check), jättää lyömättä omalla vuorolla.
  • positio (engl. position), pelaajan sijainti panostusjärjestyksessä.
  • potti (engl. pot), siihen mennessä jaossa panostettu rahamäärä.
  • päistä avoin suora (engl. open-ended straight), neljän korttia suorasta, jonka voi saada valmiiksi kahdella eriarvoisella kortilla. Esimerkiksi käsi 4, 5, 6, 7 muodostaa päistä avoimen suoran "vedon", jonka voi saada valmiiksi 3:lla ja 8:lla.
  • re-buy, lisäosto, mahdollisuus ostaa lisämerkkejä ja jatkaa turnausta hävittyään kaikki merkkinsä. Re-buy-mahdollisuus voi olla rajattu (esimerkiksi kaksi lisäostoa) tai rajaton (esimerkiksi ensimmäisen tunnin ajan).
  • reikki, rake, kasinon tai muun pelinjärjestäjän jokaisesta potista itselleen ottama rahamäärä.
  • river, viimeisenä jaettava kortti muun muassa seitsemän kortin avopokerissa ja hold'emissa.
  • semibluffi, lyönti kädellä, joka pelaajan mielestä ei sillä hetkellä luultavasti ole paras, mutta jolla on kohtalainen mahdollisuus parantua parhaaksi kädeksi.
  • setti, saaminen. "flopata" kolmoset.
  • showdown, näyttö, potissa mukana olevien pelaajien korttien kääntäminen näkyviin jaon lopussa.
  • sisäsuoran veto (engl. inside straight draw, gutshot straight draw), suoran veto, joka vaatii kortin keskelle tullakseen valmiiksi. Esimerkiksi käsi 4, 5, 7, 8, joka vaatii kutosen muodostaakseen suoran.
  • sisäänosto, buy-in, minimirahamäärä, joka vaaditaan peliin osallistumiseen. Pokeriturnauksen osallistumismaksu.
  • sivupotti (engl. side pot), toinen potti, jota muut potissa olevat pelaajat tavoittelevat lukuun ottamatta pelaajaa, joka on mennyt all-in. Samassa jaossa voi syntyä useampiakin sivupotteja.
  • sokkopanos, blindi (engl. blind), monissa pokerivarianteissa (muun muassa hold'em) käytettävä pakkopanos, jonka yksi tai useampi pelaaja asettaa ennen korttien jakamista. Sokkopanoksien avulla ensimmäiselle panostuskierrokselle saadaan toimintaa.
  • suittarit (engl. suited cards), kaksi tai useampi kortti samaa maata.
  • takaoven veto engl. backdoor draw), hold'emissa ja seitsemän kortin avopokerissa kolmen suora tai kolmen väri viiden jaetun kortin (flopin) jälkeen.
  • tiltata (engl. tilt), mennä henkisesti tasapainottomaan tilaan pelissä, usein bad beatin jälkeen.
  • turni (engl. turn), hold'emin neljäs yhteiskortti, seitsemän kortin avopokerissa neljäs kortti (avopokerissa myös 4th street).
  • UG, UTG, under the gun, pelaaja, joka on ensimmäisellä panostuskierroksella ensimmäisenä vuorossa (istuu sokkopanosten jälkeen).
  • varastaa (engl. steal), saada vastustajat luopumaan, vaikka oma käsi ei todennäköisesti ole paras. Termiä käytetään erityisesti, kun ensimmäisellä panostuskierroksella korotetaan siten, että kaikki mukana olevat pelaajat kippaavat ja näin ollen "varastetaan" sokko- tai alkupanokset.
  • veto, vetokäsi (engl. draw), käsi joka ei ole vielä valmis, kun kortteja on vielä jakamatta. Esimerkiksi neljän kortin suora tai väri.
  • vetää kuollutta (engl. draw dead), sellainen vetokäsi, jolla ei ole mahdollisuutta voittaa, koska vastustajalla on jo parempi käsi. Esimerkiksi värinveto tilanteessa, jossa vastustajalla on jo täyskäsi.
  • vetää ohi (engl. out draw), parantaa kättään niin, että siitä tulee parempi kuin vastustajan käsi vaikka tämä oli aiemmin edellä.

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • David Sklansky: Pokerin teoria. Readme.fi, 2006.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PokerFreeDeposit.com:n pokerisanasto