Luettelo akupisteistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Akupisteet ovat kiinalaisessa lääketieteessä energiapisteitä, joita on n. 400 kappaletta ympäri ihmiskehoa.

Listassa akupisteet on luetteloitu meridiaanien mukaan. Niistä annetaan kiinalainen nimi pinyiniksi ja kiinaksi, meridiaanin lyhenne sekä pisteen numero.

Keuhkot (LU) (手太陰肺經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zhongfu (中府 LU1)
  2. Yunmen (雲門 LU2)
  3. Tianfu (天府 LU3)
  4. Xiabai (俠白 LU4)
  5. Chize (尺澤 LU5)
  6. Kongzui (孔最 LU6)
  7. Lieque (列缺 LU7)
  8. Jingqu (經渠 LU8)
  9. Taiyuan (太淵 LU9)
  10. Yuji (魚際 LU10) peukalon juuressa.
  11. Shaoshang (少商 LU11) peukalon ulkosyrjässä, 0.1 cunia kynnen juuresta.

Paksusuoli (LI) (手陽明大腸經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shangyang (商陽 LI1)
  2. Erjian (二間 LI2)
  3. Sanjian (三間 LI3)
  4. Hegu (合谷 LI4) peukalon ja etusormen välisen, kämmenluiden muodostaman V:n kulmassa.
  5. Yangxi (陽谿 LI5)
  6. Pianli (偏歴 LI6)
  7. Wenliu (温溜 LI7)
  8. Xialian (下廉 LI8)
  9. Shanglian (上廉 LI9)
  10. Shousanli (手三里 LI10)
  11. Quchi (曲池 LI11)
  12. Zhouliao (肘髎 LI12)
  13. Shouwuli (手五里 LI13)
  14. Binao (臂臑 LI14)
  15. Jianyu (肩髃 LI15)
  16. Jugu (巨骨 LI16)
  17. Tianding (天鼎 LI17)
  18. Futu (扶突 LI18)
  19. Heliao (禾髎 LI19)
  20. Yingxiang (迎香 LI20) sieraimen ulkosyrjässä olevassa painaumassa.

Mahalaukku (ST) (足陽明胃經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chengqi (承泣)
  2. Sibai (四白)
  3. Juliao (巨髎)
  4. Dicang (地倉)
  5. Daying (大迎)
  6. Jiache (頰車)
  7. Xiaguan (下關)
  8. Touwei (頭維)
  9. Renying (人迎)
  10. Shuitu (水突)
  11. Qishe (氣舍)
  12. Quepen (缺盆)
  13. Qihu (氣戶)
  14. Kufang (庫房)
  15. Wuyi (屋翳)
  16. Yingchuang (膺窗)
  17. Ruzhong (乳中)
  18. Rugen (乳根)
  19. Burong (不容)
  20. Chengman (承滿)
  21. Liangmen (梁門)
  22. Guanmen (關門)
  23. Taiyi (太乙)
  24. Huaroumen (滑肉門)
  25. Tianshu (天樞)
  26. Wailing (外陵)
  27. Daju (大巨)
  28. Shuidao (水道)
  29. Guilai (歸來)
  30. Qichong (氣沖)
  31. Biguan (髀關)
  32. Futu (伏兔)
  33. Yinshi (陰市)
  34. Liangqiu (梁丘)
  35. Dubi (犢鼻)
  36. Zusanli (足三里 ST36) polven alapuolella, painaumassa ulkosyrjällä.
  37. Shangjuxu (上巨虛)
  38. Tiaokou (條口)
  39. Xiajuxu (下巨虛)
  40. Fenglong (豐隆)
  41. Jiexi (解溪)
  42. Chongyang (沖陽)
  43. Xiangu (陷谷)
  44. Neiting (內庭)
  45. Lidui (厲兌)

Perna (SP) (足太陰脾經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yinbai (隱白 SP1)
  2. Dadu (大都)
  3. Taibai (太白)
  4. Gongsun (公孫)
  5. Shangqu (商丘)
  6. Sanyinjiao (三陰交 SP6)
  7. Lougu (漏谷)
  8. Diji (地機)
  9. Yinlingquan (陰陵泉 SP9)
  10. Xuehai (血海 SP10)
  11. Jimen (箕門)
  12. Chongmen (沖門)
  13. Fushe (府舍)
  14. Fujie (腹結)
  15. Daheng (大橫)
  16. Fuai (腹哀)
  17. Shidou (食竇)
  18. Tianxi (天溪)
  19. Xiongxiang (胸鄉)
  20. Zhourong (周榮)
  21. Dabao (大包 SP21) kuudennen ja seitsemännen kylkiluun välissä, 6 cunia kainalosta alaspäin.

Sydän (HE, HT tai H) (手少陰心經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jiquan (極泉 H1) keskellä kainaloa.
  2. Qingling (青靈)
  3. Shaohai (少海 H3)
  4. Lingdao (靈道)
  5. Tongli (通里)
  6. Yinxi (陰郄)
  7. Shenmen (神門 HT7)
  8. Shaofu (少府)
  9. Shaochong (少沖 H9)

Ohutsuoli (SI) (手太陽小腸經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shaoze (少澤 SI1)
  2. Qiangu (前谷)
  3. Houxi (後谿 SI3)
  4. Wangu (腕骨)
  5. Yanggu (陽谷)
  6. Yanglao (養老)
  7. Zhizheng (支正)
  8. Xiaohai (小海)
  9. Jianzhen (肩貞)
  10. Naoshu (臑兪)
  11. Tianzong (天宗)
  12. Bingfeng (秉風)
  13. Quyuan (曲垣)
  14. Jianwaishu (肩外兪)
  15. Jianzhongzhu (肩中兪)
  16. Tianchuang (天窓)
  17. Tianrong (天容)
  18. Quanliao (顴髎)
  19. Tinggong (聽宮 SI19)

Virtsarakko (BL) (足太陽膀胱經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jingming (睛明 BL1)
  2. Zanzhu (攢竹)
  3. Meichong (眉衝)
  4. Quchai (曲差)
  5. Wuchu (五處)
  6. Chengguang (承光)
  7. Tongtian (通天)
  8. Luoque (絡卻)
  9. Yuzhen (玉枕)
  10. Tianzhu (天柱)
  11. Dazhu (大杼)
  12. Fengmen (風門)
  13. Feishu (肺俞)
  14. Jueyinshu (厥陰俞)
  15. Xinshu (心俞)
  16. Dushu (督俞)
  17. Geshu (膈俞)
  18. Ganshu (肝俞)
  19. Danshu (膽俞)
  20. Pishu (脾俞)
  21. Weishu (胃俞)
  22. Sanjiaoshu (三焦俞)
  23. Shenshu (腎俞)
  24. Qihaishu (氣海俞)
  25. Dachangshu (大腸俞)
  26. Guanyuanshu (關元俞)
  27. Xiaochangshu (小腸俞)
  28. Pangguangshu (膀胱俞)
  29. Zhonglushu (中膂俞)
  30. Baihuanshu (白環俞)
  31. Shangliao (上髎)
  32. Ciliao (次髎)
  33. Zhongliao (中髎)
  34. Xialiao (下髎)
  35. Huiyang (會陽)
  36. Chengfu (承扶)
  37. Yinmen (殷門)
  38. Fuxi (浮郄)
  39. Weiyang (委陽)
  40. Weizhong (委中)
  41. Fufen (附分)
  42. Pohu (魄戶)
  43. Gaohuanshu (膏肓俞)
  44. Shentang (神堂)
  45. Yixi (譩譆)
  46. Geguan (膈關)
  47. Hunmen (魂門)
  48. Yanggang (陽綱)
  49. Yishe (意舍)
  50. Weicang (胃倉)
  51. Huangmen (肓門)
  52. Zhishi (志室)
  53. Baohuang (胞肓)
  54. Zhibian (秩邊)
  55. Heyang (合陽)
  56. Chengjin (承筋)
  57. Chengshan (承山)
  58. Feiyang (飛揚)
  59. Fuyang (跗陽)
  60. Kunlun (崑崙)
  61. Pucan (僕參)
  62. Shenmai (申脈)
  63. Jinmen (金門)
  64. Jinggu (京骨)
  65. Shugu (束骨)
  66. Tonggu (通谷)
  67. Zhiyin (至陰 BL 67) viidennen varpaan päässä.

Munuaiset (KI tai K) (足少陰腎經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yongquan (涌泉 K1)
  2. Rangu (然谷)
  3. Taixi (太溪 K3)
  4. Dazhong (大鐘)
  5. Shuiquan (水泉)
  6. Zhaohai (照海)
  7. Fuliu (復溜)
  8. Jiaoxin (交信)
  9. Zhubin (築賓)
  10. Yingu (陰谷)
  11. Henggu (橫骨)
  12. Dahe (大赫)
  13. Qixue (氣穴)
  14. Siman (四滿)
  15. Zhongzhu (中注)
  16. Huanshu (肓俞)
  17. Shangqu (商曲)
  18. Shiguan (石關)
  19. Yindu (陰都)
  20. Tonggu (通谷)
  21. Youmen (幽門)
  22. Bulang (步廊)
  23. Shenfeng (神封)
  24. Lingxu (靈墟)
  25. Shencang (神藏)
  26. Yuzhong (彧中)
  27. Shufu (俞府 K27)

Sydänpussi (PC tai P) (手厥陰心包經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tianchi (天池 P1)
  2. Tianquan (天泉)
  3. Quze (曲泽)
  4. Ximen (郄門)
  5. Jianshi (間使)
  6. Neiguan (內關 P6)
  7. Laogong (勞宮 P8) kohdassa, jossa keskisormen kynsi koskettaa kämmentä, kun käsi laitetaan nyrkkiin.
  8. Zhongchong (中冲 P9) keskisormen päässä.

Kolmoislämmitin (TB tai SJ) (手少陽三焦經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Guanchong (關沖 SJ1) neljännen sormen (nimettömän) ulkosyrjässä, 0.1 cunia kynnen juuresta.
  2. Yemen (液門)
  3. Zhongzhu (中渚)
  4. Yangchi (陽池)
  5. Waiguan (外關)
  6. Zhigou (支溝)
  7. Huizong (會宗)
  8. Sanyangluo (三陽絡)
  9. Sidu (四瀆)
  10. Tianjing (天井)
  11. Qinglengyuan (清冷淵)
  12. Xiaoluo (消濼)
  13. Naohui (臑會)
  14. Jianliao (肩髎)
  15. Tianliao (天髎)
  16. Tianyou (天牖)
  17. Yifeng (翳風)
  18. Qimai (瘛脈)
  19. Luxi (顱息)
  20. Jiaosun (角孫)
  21. Ermen (耳門)
  22. Heliao (和髎)
  23. Sizhukong (絲竹空 SJ23) kulmakarvojen ulommassa päässä.

Sappirakko (GB) (足少陽膽經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tongziliao (瞳子髎 GB1) painauma silmän ulkokulmassa.
  2. Tinghui (聽會)
  3. Shangguan (上關)
  4. Hanyan (頷厭)
  5. Xuanlu (懸顱)
  6. Xuanli (懸釐)
  7. Qubin (曲鬢)
  8. Shuaigu (率谷)
  9. Tianchong (天沖)
  10. Fubai (浮白)
  11. Touqiaoyin (頭竅陰)
  12. Wangu (完骨)
  13. Benshen (本神)
  14. Yangbai (陽白)
  15. Toulinqi (頭臨泣)
  16. Muchuang (目窗)
  17. Zhengying (正營)
  18. Chengling (承靈)
  19. Naokong (腦空)
  20. Fengchi (風池)
  21. Jianjing (肩井)
  22. Yuanye (淵腋)
  23. Zhejin (輒筋)
  24. Riyue (日月)
  25. Jingmen (京門)
  26. Daimai (帶脈)
  27. Wushu (五樞)
  28. Weidao (維道)
  29. Juliao (居髎)
  30. Huantiao (環跳)
  31. Fengshi (風市)
  32. Zhongdu (中瀆)
  33. Xiyangguan (膝陽關)
  34. Yanglingquan (陽陵泉)
  35. Yangjiao (陽交)
  36. Waiqui (外丘)
  37. Guangming (光明)
  38. Yangfu (陽輔)
  39. Xuanzhong (懸鐘)
  40. Qiuxu (丘墟)
  41. Zulinqi (足臨泣)
  42. Diwuhui (地五會)
  43. Jiaxi (俠溪)
  44. Zuqiaoyin (足竅陰 GB44) neljännen varpaan ulkosyrjässä, 0.1 cunia kynnen juuresta.

Maksa (LR tai LV) (足厥陰肝經)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dadun (大敦 LV1) isonvarpaan ulkosyrjässä, 0.1 cunia kynnen juuresta.
  2. Xingjian (行間)
  3. Taichong (太沖 LV3) isonvarpaan ja toisen varpaan välissä, jalkapöydän luiden kohtaamispisteen edessä.
  4. Zhongfeng (中封)
  5. Ligou (蠡溝)
  6. Zhongdu (中都)
  7. Xiguan (膝關)
  8. Ququan (曲泉)
  9. Yinbao (陰包)
  10. Zuwuli (足五里)
  11. Yinlian (陰廉)
  12. Jimai (急脈)
  13. Zhangmen (章門)
  14. Qimen (期門 LV14) nännin alapuolella, kuudennen ja seitsemännen kylkiluun välissä.

Hedelmällisyysmeridiaani eli renmai (CV) (任脈)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Huiyin (會陰 Ren1) peräaukon ja sukupuolielinten välissä.
  2. Qugu (曲骨)
  3. Zhongji (中極)
  4. Guanyuan (關元)
  5. Shimen (石門)
  6. Qihai (氣海 Ren6) 1.5 cunia navan alapuolella.
  7. Yinjiao (陰交)
  8. Shenque (神闕)
  9. Shuifen (水分)
  10. Xiaguan (下脘)
  11. Jianli (建里)
  12. Zhongguan (中脘)
  13. Shangguan (上脘)
  14. Juque (巨闕)
  15. Jiuwei (鳩尾)
  16. Zhongting (中庭)
  17. Shanzhong (膻中)
  18. Yutang (玉堂)
  19. Zigong (紫宮)
  20. Huagai (華蓋)
  21. Xuanji (璇璣)
  22. Tiantu (天突)
  23. Lianquan (廉泉)
  24. Chengjiang (承漿 Ren24) alahuulen alapuolella, keskellä.

Hallitseva meridiaani eli dumai (GV tai Du) (督脈)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Changqiang (長強 Du1) peräaukon ja häntäluun välissä.
  2. Yaoshu (腰兪)
  3. Yaoyangguan (腰陽關)
  4. Mingmen (命門)
  5. Xuanshu (懸樞)
  6. Jizhong (脊中)
  7. Zhongshu (中樞)
  8. Jinsuo (筋縮)
  9. Zhiyang (至陽)
  10. Lingtai (霊台)
  11. Shendao (神道)
  12. Shenzhu (身柱)
  13. Taodao (陶道)
  14. Dazhui (大椎)
  15. Yamen (瘂門)
  16. Fengfu (風府)
  17. Naohu (脳戸)
  18. Qiangjian (強間)
  19. Houding (後頂)
  20. Baihui (百會 Du20) päälaella.
  21. Qianding (前頂)
  22. Xinhui (顖會)
  23. Shangxing (上星)
  24. Shenting (神庭)
  25. Suliao (素髎)
  26. Shuigou (水溝 Du26)
  27. Duiduan (兌端)
  28. Yinjiao (齦交 Du28) suussa ikenen ja ylähuulen välissä.