Luettelo Yhdysvaltain korkeimmista rakennuksista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
42. Le Four Seasons Hotel Miamissa
World Trade Centerin kaksoistornit (tuhoutuneet 2001)

Tämä on luettelo Yhdysvaltain korkeimmista rakennuksista niiden virallisen korkeuden mukaan.

Chicagossa sijaitsee eräät Amerikan mantereen korkeimmat rakennukset. Vuosina 1972–1974 rakennettu Willis Tower oli maailman korkein rakennus 24 vuoden ajan (1974–1998). Willis Tower on edelleenkin Amerikan korkein rakennus. Kaupungin toiseksi korkein rakennus, Trump Tower, on vastaavasti Yhdysvaltain toiseksi korkein rakennus.

Ennen vuonna 2001 tapahtuneita syyskuun 11. päivän iskuja World Trade Centerin kaksoistornit olivat toiseksi ja kolmanneksi korkeimmat rakennukset Yhdysvalloissa. Näistä ensimmäinen torni oli 417 metriä ja toinen torni 415 metriä. Kaksoistornien paikalle rakennettava Freedom Tower tulee olemaan valmistuttuaan 2013 Yhdysvaltain korkein rakennus. Chicago Spire oli torniprojekti Chicagossa, jonka ajateltiin valmistuvan 2010. Tämän tornin oli tarkoitus olla 610-metrinen eli Freedom Toweriakin korkeampi. 2000-vuosikymmenen lopun finanssikriisistä johtuvat rahoitusvaukeudet johtivat rakentamisen loppumiseen ennen kuin perustuksia oltiin saatu edes valmiiksi. Toinen projekti Las Vegas Tower Las Vegasissa Nevadassa toteutuu sen valmistuessa vuoden 2010 aikana ja tulee myös olemaan korkeampi kuin Freedom Tower 575 metrillään.

Muita Yhdysvalloissa meneillään olevia rakennusprojekteja ovat Signature Tower Nashvillessä Tennesseessä (319 metriä), Comcast Center Philadelphiassa (297 metriä), Trump International Hotel and Tower (415 m) ja Waterview Tower (319 m) Chicagossa. Mikäli kaikki nämä projektit valmistuvat, Yhdysvalloissa sijaitsee yhdeksän uutta korkeaa rakennusta, joissa kolme New Yorkissa (Freedom Tower, Empire State Building ja Chrysler Building), kuusi Chicagossa (Chicago Spire, Willis Tower, Trump International, Aon Center, John Hancock Building ja Waterview Tower) ja yksi Nashvillessä (Signature Tower).

Järjestys virallisen korkeuden mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelointi perustuu rakennuksen rakenteelliseen korkeuteen (vertikaalinen pituus rakennuksen perustuksen ja sen korkeimman arkkitehtonisen elementin välillä):

Sija Nimi Kaupunki Korkeus Kerrokset Rakennettu
1 Willis Tower Chicago, IL 442 m 110 1974
2 Trump Tower Chicago, IL 415 m 92 2009
3 Empire State Building New York City, NY 381 m 102 1931
4 Bank of America Tower New York City, NY 366 m 54 2009
5 Aon Center Chicago, IL 346 m 83 1973
6 John Hancock Center Chicago, IL 344 m 100 1969
7 Chrysler Building New York City, NY 319 m 77 1930
8 New York Times Tower New York City, NY 319 m 52 2007
9 Bank of America Plaza Atlanta, GA 312 m 55 1992
10 U.S. Bank Tower Los Angeles, CA 310 m 73 1990
11 AT&T Corporate Center Chicago, IL 307 m 60 1989
12 JPMorgan Chase Tower Houston, TX 305 m 75 1982
13 Two Prudential Plaza Chicago, IL 303 m 64 1990
14 Wells Fargo Plaza Houston, TX 296 m 71 1983
15 Columbia Center Seattle, WA 295 m 76 1985
16 311 South Wacker Drive Chicago, IL 293 m 65 1990
17 American International Building New York City, NY 290 m 66 1932
18 Key Tower Cleveland, OH 289 m 57 1991
19 One Liberty Place Philadelphia, PA 288 m 61 1987
20 40 Wall Street (nykyisin Trump Building) New York City, NY 283 m 71 1930
21 Bank of America Plaza Dallas 281 m 72 1985
22 Citigroup Center New York City, NY 279 m 59 1977
23 Williams Tower Houston, TX 275 m 64 1983
24 Renaissance Tower Dallas, TX 270 m 56 1974
25 900 North Michigan Chicago, IL 265 m 66 1989
26 Bank of America Corp. Ctr. Charlotte, NC 265 m 60 1992
27 SunTrust Plaza Atlanta, GA 265 m 60 1992
28 Trump World Tower New York City, NY 262 m 72 2001
29 Water Tower Place Chicago, IL 262 m 74 1976
30 Aon Center Los Angeles, CA 262 m 62 1974
31 Transamerica Pyramid San Francisco, CA 260 m 48 1972
32 Chase Tower Chicago, IL 259 m 60 1969
33 GE Building New York City, NY 259 m 69 1933
34 Two Liberty Place Philadelphia, PA 258 m 58 1990
35 U.S. Steel Tower Pittsburgh, PA 256 m 64 1970
36 Chase Tower Indianapolis, IN 253 m 49 1990
37 One Atlantic Center Atlanta, GA 250 m 50 1987
38 CitySpire Center New York City, NY 248 m 75 1989
39 One Chase Manhattan Plaza New York City, NY 248 m 60 1960
40 Condé Nast Building New York City, NY 247 m 48 1999
41 MetLife Building New York City, NY 246 m 60 1963
42 Four Seasons Hotel & Tower   Miami, FL 242 m 64 2003
43 IDS Center Minneapolis, MN 241 m 57 1973
44 Woolworth Building New York City, NY 241 m 57 1913
45 Mellon Bank Center Philadelphia, PA 241 m 54 1990
46 John Hancock Tower Boston, MA 241 m 60 1976
47 Chase Center Dallas, TX 240 m 60 1987
48 Prudential Tower Boston, MA 240 m 52 1964
49 Goldman Sachs Tower Jersey City, NJ 239 m 42 2003
50 Bank of America Center Houston, TX 238 m 56 1983

Järjestys antennin mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestys perustuu rakennuksen korkeimpaan kohtaan, kattoon tai antenniin:

Sija Nimi Kaupunki Korkeus Kerrokset Rakennettu
1 Willis Tower Chicago, IL 527 m 110 1974
2 John Hancock Center Chicago, IL 457 m 100 1969
3 Empire State Building New York City, NY 449 m 102 1931
4 Trump Tower Chicago, IL 415 m 92 2009
5 Bank of America Tower New York City, NY 366 m 83 1973
6 Aon Center Chicago, IL 346 m 83 1973
7 Condé Nast Building New York City, NY 340 m 83 1973
8 Chrysler Building New York City, NY 319 m 77 1930
9 Bank of America Plaza Atlanta, GA 312 m 55 1992
10 U.S. Bank Tower Los Angeles, CA 310 m 73 1990
11 AT&T Corporate Center Chicago, IL 307 m 60 1989
12 JPMorgan Chase Tower Houston, TX 305 m 75 1982
13 Two Prudential Plaza Chicago, IL 303 m 64 1990
14 Wells Fargo Plaza Houston, TX 296 m 71 1983
15 Columbia Center Seattle, WA 295 m 76 1985
16 311 South Wacker Drive Chicago, IL 293 m 65 1990
17 American International Building New York City, NY 290 m 66 1932
18 Key Tower Cleveland, OH 289 m 57 1991
19 One Liberty Place Philadelphia, PA 288 m 61 1987
20 40 Wall Street (nykyisin Trump Building) New York, NY 283 m 71 1930
21 Bank of America Plaza Dallas, TX 281 m 72 1985
22 Citigroup Center New York City, NY 279 m 59 1977
23 Williams Tower Houston, TX 275 m 64 1983
24 Renaissance Tower Dallas, TX 270 m 56 1974
25 900 North Michigan Chicago, IL 265 m 66 1989
26 Bank of America Corp. Ctr. Charlotte, NC 265 m 60 1992
27 SunTrust Plaza Atlanta, GA 265 m 60 1992
28 Trump World Tower New York City, NY 262 m 72 2001
29 Water Tower Place Chicago, IL 262 m 74 1976
30 Aon Center Los Angeles, CA 262 m 62 1974
31 Transamerica Pyramid San Francisco, CA 260 m 48 1972
32 Chase Tower Chicago, IL 259 m 60 1969
33 GE Building New York City, NY 259 m 69 1933
34 Two Liberty Place Philadelphia, PA 258 m 58 1990
35 Park Tower Chicago, IL 257 m 67 2000
36 U.S. Steel Tower Pittsburgh, PA 256 m 64 1970
37 Chase Tower Indianapolis, IN 253 m 49 1990
38 One Atlantic Center Atlanta, GA 250 m 50 1987
39 Cityspire New York City, NY 248 m 75 1989
40 One Chase Manhattan Plaza New York, NY 248 m 60 1960
41 Condé Nast Building New York City, NY 247 m 48 1999
42 MetLife Building New York City, NY 246 m 60 1963
43 Four Seasons Hotel & Tower   Miami, FL 242 m 64 2003
44 Mellon Bank Center Philadelphia, PA 241 m 54 1990
45 Woolworth Building New York City, NY 241 m 57 1913
46 Hancock Place Boston, MA 241 m 60 1976
47 Chase Center Dallas, TX 240 m 60 1987
48 30 Hudson Street (Goldman Sachs Tower) Jersey City, NJ 238 m 42 2003
49 Bank of America Center Houston, TX 238 m 56 1983
50 Bank of America Center San Francisco, CA 237 m 52 1969

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]