Tämä on lupaava artikkeli.

Luettelo Moldovan kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Moldovan aluehallinnollinen piirijako (de jure) ja kaupunkien sijainti. Etelän Gagauzia näkyy kuvassa vihreänä ja kiistanalainen Transnistria itäosan harmaana alueena.

Tämä on luettelo Moldovassa sijaitsevista kaupungeista (romaniaksi oraș, mon. orașe). Vuoden 2014 alussa Moldovassa oli maan tilastokeskuksen mukaan kaikkiaan 66 kaupunkia, joista viisi oli kaupunkipiirinsä keskuksia.[1] Luettelossa on esitetty kaupunkien, myös autonomisten alueiden, Gagauzian ja Transnistrian kaupunkien väkiluvut. Kaupungeille on esitetty Moldovan tai Transnistrian tilastokeskuksen vuoden 2014 alun väkilukuarvio[2][3] sekä vuoden 2004 väestönlaskennan mukainen asukasluku.[4][5] Kaupunkien sijainti Moldavassa käy ilmi oheisesta kartasta.[6]

Kaupungit on ryhmitelty kahteen tasoon. Aluehallinnon ylempänä tasona on Moldovassa tavallisesti piiri (raionul) tai tätä vastaava kaupunkipiiri (municipiul). Enemmistö kaupungeista sijaitsee piireissä. Moldovan neljä suurinta kaupunkia sekä Gagauzian Comrat muodostavat aluehallinnollisesti itsenäiset, paljolti piirejä vastaavat kaupunkipiirinsä: Chișinău, Bălți, Tiraspol, Bender ja Comrat.** Transnistria ja Gagauzia jaetaan taulukossa de facto -käytännön mukaisesti eli Transnistria tilastokeskuksensa piirijaon mukaisesti ja kuvaamalla Gagauzia kahtena osana (Comrat ja loppu Gagauziasta). Vertailun vuoksi oheisessa kartassa on esitetty Moldovan aluehallinnon de jure -jaottelu, jossa itsehallinnolliset alueet ovat yhtenäisiä.[2][3][1]

Taulukon suurempi aluejako on Moldovan tilastokeskuksen käyttämän ryhmittelyn mukainen. Vuoden 2014 alussa pääkaupunkialueella (Municipiul Chișinău, eli Chișinăun kaupunkipiiri) asui 804 500 henkeä, Pohjois-Moldovassa (pohjoinen kehittämisalue) 994 800, Keski-Moldovassa (keskinen kehittämisalue) 1 060 400 ja Etelä-Moldovassa (eteläinen kehittämisalue) oli 536 000 asukasta. Gagauzian autonomisella alueella asui 161 900 ja Transnistriassa 505 153 henkeä.[2][3]

Oheisen taulukon alkujärjestys (sija) perustuu vuoden 2004 väestönlaskennan tuloksiin. Kaupunkipiirit on vahvennettu.

Sija
(2004)
Kaupungin
nimi[2][3]
Piiri, kaupunki-
piiri tai
autonon. alue
[2][3]
Suuralue tai
autonom. alue[2][3]
Kaupungin
asukasluku
(VL 2004)[4][5]
Kaupungin
asukasluku
(arvio, 2014)[2][3]
Hallintoalueen
asukasluku
(arvio, 2014)[2][3]
1 Chișinău Chișinău** Chișinău** &&&&&&&&&0589445.&&&&00589 445 &&&&&&&&&0674500.&&&&00674 500 &&&&&&&&&0804500.&&&&00804 500
2 Tiraspol Tiraspol** Transnistria &&&&&&&&&0144199.&&&&00144 199 &&&&&&&&&0133807.&&&&00133 807 &&&&&&&&&0145332.&&&&00145 332
3 Bălți Bălți** Pohjois-Moldova &&&&&&&&&0122669.&&&&00122 669 &&&&&&&&&0144900.&&&&00144 900 &&&&&&&&&0149800.&&&&00149 800
4 Bender Bender** Transnistria &&&&&&&&&&097027.&&&&0097 027 &&&&&&&&&&091882.&&&&0091 882 &&&&&&&&&&098726.&&&&0098 726
5 Rîbnița Rîbnițan piiri Transnistria &&&&&&&&&&053648.&&&&0053 648 &&&&&&&&&&047949.&&&&0047 949 &&&&&&&&&&072677.&&&&0072 677
6 Cahul Cahulin piiri Etelä-Moldovia &&&&&&&&&&035488.&&&&0035 488 &&&&&&&&&&040900.&&&&0040 900 &&&&&&&&&0124700.&&&&00124 700
7 Ungheni Unghenin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&032530.&&&&0032 530 &&&&&&&&&&038400.&&&&0038 400 &&&&&&&&&0117400.&&&&00117 400
8 Soroca Sorocan piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&028362.&&&&0028 362 &&&&&&&&&&037500.&&&&0037 500 &&&&&&&&&0100100.&&&&00100 100
9 Orhei Orhein piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&025641.&&&&0025 641 &&&&&&&&&&033600.&&&&0033 600 &&&&&&&&&0125400.&&&&00125 400
10 Dubăsari Dubăsarin piiri Transnistria &&&&&&&&&&023650.&&&&0023 650 &&&&&&&&&&025060.&&&&0025 060 &&&&&&&&&&034994.&&&&0034 994
11 Comrat Comrat** Gagauzia &&&&&&&&&&023327.&&&&0023 327 &&&&&&&&&&026000.&&&&0026 000 &&&&&&&&&0161900.&&&&00161 900
12 Ciadîr-Lunga Gagauzia Gagauzia &&&&&&&&&&019401.&&&&0019 401 &&&&&&&&&&022800.&&&&0022 800 &&&&&&&&&0161900.&&&&00161 900
13 Strășeni Strășenin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&018320.&&&&0018 320 &&&&&&&&&&021400.&&&&0021 400 &&&&&&&&&&092100.&&&&0092 100
14 Căușeni Căușenin piiri Etelä-Moldova &&&&&&&&&&017757.&&&&0017 757 &&&&&&&&&&019900.&&&&0019 900 &&&&&&&&&&091300.&&&&0091 300
15 Drochia Drochian piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&016606.&&&&0016 606 &&&&&&&&&&020500.&&&&0020 500 &&&&&&&&&&088500.&&&&0088 500
16 Slobozia
(Slobodzeja)
Slobozein piiri Transnistria &&&&&&&&&&016062.&&&&0016 062 &&&&&&&&&&014618.&&&&0014 618 &&&&&&&&&&087085.&&&&0087 085
17 Edineț Edinețin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&015624.&&&&0015 624 &&&&&&&&&&020200.&&&&0020 200 &&&&&&&&&&081600.&&&&0081 600
18 Vulcănești Gagauzia Gagauzia &&&&&&&&&&015462.&&&&0015 462 &&&&&&&&&&016700.&&&&0016 700 &&&&&&&&&0161900.&&&&00161 900
19 Durlești Chișinău** Chișinău** &&&&&&&&&&015395.&&&&0015 395 &&&&&&&&&&019800.&&&&0019 800 &&&&&&&&&0804500.&&&&00804 500
20 Hîncești Hînceștin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&015281.&&&&0015 281 &&&&&&&&&&017400.&&&&0017 400 &&&&&&&&&0121200.&&&&00121 200
21 Ialoveni Ialovenin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&015041.&&&&0015 041 &&&&&&&&&&016200.&&&&0016 200 &&&&&&&&&0100700.&&&&00100 700
22 Fălești Făleștin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&014931.&&&&0014 931 &&&&&&&&&&016800.&&&&0016 800 &&&&&&&&&&091900.&&&&0091 900
23 Călărași Călăraşin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&014516.&&&&0014 516 &&&&&&&&&&016600.&&&&0016 600 &&&&&&&&&&078500.&&&&0078 500
24 Codru Chișinău** Chișinău** &&&&&&&&&&014277.&&&&0014 277 &&&&&&&&&&011700.&&&&0011 700 &&&&&&&&&0804500.&&&&00804 500
25 Taraclia Taraclian piiri Etelä-Moldova &&&&&&&&&&013756.&&&&0013 756 &&&&&&&&&&015000.&&&&0015 000 &&&&&&&&&&044000.&&&&0044 000
26 Florești Floreștin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&013164.&&&&0013 164 &&&&&&&&&&015500.&&&&0015 500 &&&&&&&&&&088700.&&&&0088 700
27 Cimișlia Cimișlian piiri Etelä-Moldova &&&&&&&&&&012858.&&&&0012 858 &&&&&&&&&&014400.&&&&0014 400 &&&&&&&&&&060800.&&&&0060 800
28 Sîngerei Sîngerein piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&012667.&&&&0012 667 &&&&&&&&&&014800.&&&&0014 800 &&&&&&&&&&092600.&&&&0092 600
29 Dnestrovsc
(Dnestrovsk)
Tiraspol** Transnistria &&&&&&&&&&012382.&&&&0012 382 &&&&&&&&&&010436.&&&&0010 436 &&&&&&&&&0145332.&&&&00145 332
30 Nisporeni Nisporenin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&012105.&&&&0012 105 &&&&&&&&&&014400.&&&&0014 400 &&&&&&&&&&066100.&&&&0066 100
31 Grigoriopol Grigoriopolin piiri Transnistria &&&&&&&&&&010252.&&&&0010 252 &&&&&&&&&&&09381.&&&&009 381 &&&&&&&&&&043410.&&&&0043 410
32 Basarabeasca Basarabeascan piiri Etelä-Moldova &&&&&&&&&&011192.&&&&0011 192 &&&&&&&&&&012500.&&&&0012 500 &&&&&&&&&&028700.&&&&0028 700
33 Rîșcani Rîșcanin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&011104.&&&&0011 104 &&&&&&&&&&013500.&&&&0013 500 &&&&&&&&&&068700.&&&&0068 700
34 Glodeni Glodenin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&010465.&&&&0010 465 &&&&&&&&&&011500.&&&&0011 500 &&&&&&&&&&060400.&&&&0060 400
35 Camenca
(Kamenka)
Camencan piiri Transnistria &&&&&&&&&&010323.&&&&0010 323 &&&&&&&&&&&08871.&&&&008 871 &&&&&&&&&&022929.&&&&0022 929
36 Rezina Rezinan piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&010196.&&&&0010 196 &&&&&&&&&&012800.&&&&0012 800 &&&&&&&&&&051200.&&&&0051 200
37 Leova Leovan piiri Etelä-Moldova &&&&&&&&&&010027.&&&&0010 027 &&&&&&&&&&010900.&&&&0010 900 &&&&&&&&&&053200.&&&&0053 200
38 Cricova Chișinău** Chișinău** &&&&&&&&&&&09878.&&&&009 878 &&&&&&&&&&&08700.&&&&008 700 &&&&&&&&&0804500.&&&&00804 500
39 Dondușeni Dondușenin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&&09801.&&&&009 801 &&&&&&&&&&010600.&&&&0010 600 &&&&&&&&&&043700.&&&&0043 700
40 Ocnița Ocnițan piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&&09325.&&&&009 325 &&&&&&&&&&&09500.&&&&009 500 &&&&&&&&&&054900.&&&&0054 900
41 Briceni Bricenin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&&08765.&&&&008 765 &&&&&&&&&&&09900.&&&&009 900 &&&&&&&&&&073900.&&&&0073 900
42 Otaci Ocnițan piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&&08469.&&&&008 469 &&&&&&&&&&&08400.&&&&008 400 &&&&&&&&&&054900.&&&&0054 900
43 Anenii Noi Anenii Noin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&&08358.&&&&008 358 &&&&&&&&&&&08800.&&&&008 800 &&&&&&&&&&083400.&&&&0083 400
44 Ștefan Vodă Ștefan Vodăn piiri Etelä-Moldova &&&&&&&&&&&07768.&&&&007 768 &&&&&&&&&&&08600.&&&&008 600 &&&&&&&&&&071000.&&&&0071 000
45 Cupcini Edinețin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&&07441.&&&&007 441 &&&&&&&&&&&07600.&&&&007 600 &&&&&&&&&&081600.&&&&0081 600
46 Sîngera Chișinău** Chișinău** &&&&&&&&&&&07354.&&&&007 354 &&&&&&&&&&&08400.&&&&008 400 &&&&&&&&&0804500.&&&&00804 500
47 Criuleni Criulenin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&&07138.&&&&007 138 &&&&&&&&&&&08600.&&&&008 600 &&&&&&&&&&073700.&&&&0073 700
48 Telenești Teleneștin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&&06855.&&&&006 855 &&&&&&&&&&&08100.&&&&008 100 &&&&&&&&&&073100.&&&&0073 100
49 Șoldănești Șoldăneștin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&&06304.&&&&006 304 &&&&&&&&&&&07500.&&&&007 500 &&&&&&&&&&042400.&&&&0042 400
50 Tverdița Taraclian piiri Etelä-Moldova &&&&&&&&&&&05882.&&&&005 882* &&&&&&&&&&&05800.&&&&005 800 &&&&&&&&&&044000.&&&&0044 000
51 Lipcani Bricenin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&&05465.&&&&005 465 &&&&&&&&&&&05500.&&&&005 500 &&&&&&&&&&073900.&&&&0073 900
52 Vadul lui Vodă Chișinău** Chișinău** &&&&&&&&&&&04559.&&&&004 559 &&&&&&&&&&&05100.&&&&005 100 &&&&&&&&&0804500.&&&&00804 500
53 Iargara Leovan piiri Etelä-Moldova &&&&&&&&&&&04384.&&&&004 384 &&&&&&&&&&&04700.&&&&004 700 &&&&&&&&&&053200.&&&&0053 200
54 Căinari Căușenin piiri Etelä-Moldova &&&&&&&&&&&04184.&&&&004 184 &&&&&&&&&&&04500.&&&&004 500 &&&&&&&&&&091300.&&&&0091 300
55 Cantemir Cantemirin piiri Etelä-Moldova &&&&&&&&&&&03872.&&&&003 872 &&&&&&&&&&&05800.&&&&005 800 &&&&&&&&&&062300.&&&&0062 300
56 Vatra Chișinău** Chișinău** &&&&&&&&&&&03296.&&&&003 296 &&&&&&&&&&&03500.&&&&003 500 &&&&&&&&&0804500.&&&&00804 500
57 Biruința Sîngerein piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&&03093.&&&&003 093 &&&&&&&&&&&03900.&&&&003 900 &&&&&&&&&&092600.&&&&0092 600
58 Crasnoe*** Slobozein piiri Transnistria &&&&&&&&&&&02981.&&&&002 981 &&&&&&&&&&&03553.&&&&003 553 &&&&&&&&&&066304.&&&&0066 304
59 Cornești Unghenin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&&02781.&&&&002 781 &&&&&&&&&&&02800.&&&&002 800 &&&&&&&&&0117400.&&&&00117 400
60 Costești Rîșcanin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&&02247.&&&&002 247 &&&&&&&&&&&02500.&&&&002 500 &&&&&&&&&&068700.&&&&0068 700
61 Mărculești Floreștin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&&02081.&&&&002 081 &&&&&&&&&&&02100.&&&&002 100 &&&&&&&&&&088700.&&&&0088 700
62 Ghindești Floreștin piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&&01841.&&&&001 841 &&&&&&&&&&&02100.&&&&002 100 &&&&&&&&&&088700.&&&&0088 700
63 Tiraspolul Nou**** Tiraspol** Transnistria &&&&&&&&&&&01488.&&&&001 488 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000**** &&&&&&&&&0145332.&&&&00145 332
64 Frunză Ocniţan piiri Pohjois-Moldova &&&&&&&&&&&01476.&&&&001 476 &&&&&&&&&&&01400.&&&&001 400 &&&&&&&&&&054900.&&&&0054 900
65 Bucovăț Strășenin piiri Keski-Moldova &&&&&&&&&&&01313.&&&&001 313 &&&&&&&&&&&01400.&&&&001 400 &&&&&&&&&&092100.&&&&0092 100
66 Maiac*** Grigoriopolin piiri Transnistria &&&&&&&&&&&01221.&&&&001 221 &&&&&&&&&&&01060.&&&&001 060 &&&&&&&&&&043410.&&&&0043 410

* Vuoden 2004 väestönlaskennassa Tverdiţan asukkaat oli luokiteltu maaseutuväestöksi.[4]
** Itsehallinnollisten kaupunkipiirien (suuruusjärjestyksessä: Municipiul Chișinău, Municipiul Bălți, Municipiul Tiraspol, Municipiul Bender, Municipiul Comrat) alueeseen kuuluu keskuskaupungin ohella maaseutukyliä ja mahdollisesti myös pienempiä kaupunkeja.[2][3][4]
*** Vuoden 2004 väestönlaskennassa ja 2014 arviossa nämä olivat taajamia oc- (пос.).[4]
**** Käytössä olleessa vuoden 2014 väestönarviossa tätä ei kuvata itsenäisenä kaupunkina, väestö sisältynee Tiraspolin lukuihin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Territorial statistics - Administrative-territorial division of the Republic of Moldova, as of January 1 2014 (Administrative-territorial division of the Republic of Moldova, as of January 1 2014 (linkki MS-Excel-tiedosto)) 2014. National Bureau of Statistics of the Republic of Moldova, statistica.md. Viitattu 31.1.2015. (englanniksi)
  2. a b c d e f g h i Number of resident population in the Republic of Moldova as of 1st January 2014, in territorial aspect 17.3.2014. National Bureau of Statistics of the Republic of Moldova, statistica.md. Viitattu 17.10.2014. (englanniksi)
  3. a b c d e f g h i Ministerstva ekonomitšeskogo razvitija Pridnestroskoi Moldavskoi Respubliki (autonomisen Transnistrian tilastoviranomainen): Sotsialno-ekonomitšeskoje razvitija PMR za 2013 god (okontšatelnyje dannyje) (zip-pakattu doc-tiedosto) (sivustolta ladattu tiedosto O sotsialno-ekonomitseskom položenii PMR, sivulla 87/88 asukaslukuarviot 1.1.2014 Transnistrian aluelle ja kaupunkeihin) 2014. mepmr.org. Viitattu 17.10.2014. (venäjäksi)
  4. a b c d e f Population Census 2004 - Demographic, national, language and cultural characteristics (excel-taulukko) (Taulukko 2: Population by area, localities and sex, in territorial aspect) Chisinau, Republic of Moldova: National Bureau of Statistics of the Republic of Moldova, statistica.md. (englanniksi)
  5. a b Ethnic composition of Transnistria, in 2004 Census (vuoden 2004 väestönlaskennan väkuluku ja etninen jakauma Transnistriassa) mashke.org. Viitattu 18.10.2014. (venäjäksi) ja (romaniaksi)
  6. I. V. Kopylova (redaktor): Atlas avtomobilnyh dorog. Ukraina, Moldova 1:1 250 000. Minsk, Valko-Venäjä: RUP Belkartografija, 2013. (venäjäksi)