Lordi Farquaad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lordi Farquaad
Lordi Farquaad elokuvassa Shrek
Lordi Farquaad elokuvassa Shrek
Luoja(t) Ted Elliott
Terry Rossio
Joe Stillman
Roger S. H. Schulman
Näyttelijä(t) Englanniksi:
John Lithgow
Andre Sogliuzzo (Shrek Smash n' Crash Racing)
Suomeksi:
Eero Saarinen
Ensi-
esiintyminen
Shrek (2001)
Henkilötiedot
Koko nimi Lordi Maximus Farquaad
Status kuollut
Ammatti lordi
Sukupuoli mies
Kuolinsyy Prinsessa Fionan tornia vartioinut Lohikäärme söi hänet; palasi vielä haamuna, mutta sama lohikäärme tuhosi hänet jälleen
Suhteet
Tutut Shrek
Prinsessa Fiona

Lordi Maximus Farquaad on vuonna 2001 julkaistun Shrek-animaatioelokuvan antagonisti. Hahmoa ääninäyttelee John Lithgow. Farquaadin roolia tarjottiin myös Alan Rickmanille, mutta tämä kieltäytyi näytelläkseen Severus Kalkarosta Harry Potter -elokuvasarjassa.

Rooli Shrek-elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shrek (2001)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytkasvuinen Lordi Farquaad tekee ensiesiintymisensä elokuvassa Shrek, kun päähenkilöt Shrek ja Aasi saapuvat hänen linnaansa.

Hän kertoo prinsessa Fionan olevan lohikäärmeen kynsissä, ja etsii vapaaehtoisia pelastamaan neidon. Hänen tavoitteenaan on puhdistaa Dulocin kylä kaikista satuolennoista, ja hän tarjoaa palkkion jokaisesta kiinniotetusta satuolennosta. Hän ei kuitenkaan ole kuninkaallista verta, joten hänen on naitava joku kuningasperheen jäsenistä päästäkseen valtaan. Siksi hän yrittää värvätä urheita nuoria miehiä pelastamaan Fionan - hänen suunnitelmanaan on naida tämä ja päästä tätä kautta kuninkaaksi. Löytääkseen sopivan ritarin lohikäärmeen vastustajaksi Farquaad järjestää suuret turnajaiset.

Shrek ja Aasi saapuvat linnan pihaan juuri, kun Farquaadin järjestämät turnajaiset ovat alkamassa. Järkyttyneenä satuolennosta eli jätti-Shrekistä linnansa pihalla hän käskee vartijat Shrekin ja Aasin kimppuun. Hänen yllätyksekseen vartijat kuitenkin häviävät taistelun nopeasti, ja vaikuttuneena Shrekin voimista, hän päättää lähettää tämän pelastamaan Fionaa. Hän lupaa Shrekille palkkioksi tyhjentää tämän asuttaman suon häiritsevistä satuolennoista, sekä lupautuu allekirjoittamaan sopimuksen, jossa hän antaa koko suon Shrekin omistukseen. Shrek suostuu, ja lähtee Aasin kanssa pelastamaan prinsessaa.

Shrek ja Aasi päihittävät lohikäärmeen ja palaavat Fionan kanssa. Farquaad kosii prinsessaa välittömästi, muttei tiedä yhtä asiaa - Fiona on kirouksen alainen. Joka ilta auringonlaskun jälkeen kaunis prinsessa Fiona muuttuu kammottavaksi jätiksi. Myöhemmin elokuvassa Shrek kuitenkin keskeyttää hääseremonian, ja parin ensisuudelma myöhästyy. Tästä johtuen Fiona ehtii muuttua Jätiksi, jolloin Farquaad järkyttyneenä karkottaa hänet takaisin torniin, mistä Shrek hänet elokuvan alussa pelasti. Hän myös julistaa itsensä uudeksi kuninkaaksi, sekä tuomitsee Shrekin kuolemaan. Mutta ennen kuin Farquaad ehtii kruunata itsensä kuninkaaksi, Shrek viheltää, ja Fionaa vartioinut lohikäärme lentää paikalle. Se nielaisee Farquaadin kaupunkilaisten hurratessa ja nauraessa.

Shrek 4-D - The Ghost of Lord Farquaad (2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Ghost of Lord Farquaad on elokuva, jota näytettiin (ja näytetään edelleen) erilaisissa teemapuistoissa ympäri maailmaa. Nimensä mukaisesti tässä elokuvassa Lordi Farquaad palaa kostamaan aaveena, yrittäen murhata Shrekin ja Aasin, sekä kaapata Fionan. Hänen suunnitelmanaan on myöhemmin murhata Fiona, jotta tästä tulee hänen aavekuningattarensa. Farquaadin suunnitelma kuitenkin epäonnistuu - nimittäin sama lohikäärme, joka hänet tappoi, saapuu taas paikalle ja tuhoaa Farquaadin aaveen.

Shrek Kolmas (2007)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Farquaad esiintyy Shrek-elokuvasarjan kolmannessa osassa vain hetken. Hän on nähtävissä satuolento Piparkakku-ukon muistikuvissa kiduttamassa tätä. Takaumassa nähdään, kuinka Lordi Farquaad repii Piparkakku-ukon jalat irti ja leikkii niillä pilkallisesti. Takauma on viittaus ensimmäiseen Shrek-elokuvaan.

Shrek ja Ikuinen Onni (2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oli suunnitelmana, että Farquaad näyttäytyisi neljännessä Shrek-elokuvassa toisen universumin hahmona. Tässä alternatiivisessa universumissa hän olisi vielä elossa, sillä hänet tappanut lohikäärme ei olisi syönyt häntä. Tämä idea ei kuitenkaan päässyt valkokankaalle. Hän kuitenkin esiintyy lopputekstien aikana näytettävässä kertauksessa, kun kohtauksia ensimmäisestä Shrek-elokuvasta näytetään.

Sekaisin Shrekistä (2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekaisin Shrekistä on vähän yli 20 minuuttia kestävä Halloween-teemainen lyhytelokuva. Farquaad itse ei näyttäydy elokuvassa, mutta hänen kuolemallaan yritetään pelotella satuolentoja.

Teatterissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisessä Broadway-produktiossa Shrek The Musical Farquaadin roolia näytteli Christopher Sieber. Näyttelijän pituus kuitenkin tuotti pieniä ongelmia - Sieber itse on 188 cm pitkä, kun Farquaad taas on 127 senttimetriä lyhyt. Sieber ratkaisi ongelman näyttelemällä roolia polvillaan.

Musikaalin juoni on sama kuin ensimmäisen Shrek-elokuvan, mutta Sieberin kautta Farquaad muuttui hahmona iloisemmaksi ja hieman rennommaksi. Musikaalissa Farquaad ei myöskään järjestä turnajaisia, vaan pitää arpajaiset valitakseen Fionan pelastajan.

Musikaalissa Farquaadista myös selviää paljon asioita, joita elokuvassa ei kerrota. Syy Farquaadin satuolentovihalle paljastuu: Hänen isänsä oli yksi Lumikin seitsemästä kääpiöstä, mikä selittää hänen pituutensa. Hänen äitinsä taas oli Prinsessa ja Herne-sadun prinsessa. Hänen äitinsä nukkui 25 patjan päällä herkän selkänsä takia, ja kierähti eräänä yönä sängyn reunan yli pudoten kuolemaansa. Farquaad myös kertoo surullisena, kuinka hänen "sydämetön" isänsä hylkäsi hänet lapsena metsään. Myöhemmin musikaalissa kuitenkin selviää, että isä potki Farquaadin ulos, koska hän asui vielä 28-vuotiaana isänsä kellarissa.

Opimme myös, että Farquaadin kokonimi on Maximus Farquaad.

Inspiraatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On spekuloitu, että Lordi Farquaadin hahmon inspiraation lähteenä on Disneyn entinen pääjohtaja Michael Eisner, koska Shrek-elokuvan tuottaja Jeffrey Katzenberg ei pitänyt hänestä.[1] Jotkut ovat myös huomioineet samankaltaisuuksia Farquaadin ja Englannin Kuningas Richard Kolmannen välillä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gardner, David: How Will Eisner Be Remembered? fool.com. Arkistoitu 3.11.2018. Viitattu 1.7.2020. (englanniksi)