Logistiikan Toimihenkilöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Logistiikan toimihenkilöt ry toimii autoliikenne- ja huolinta-aloilla työskentelevien toimihenkilöiden edunvalvojana. Noin 3500 jäsenellään se on alansa suurin toimihenkilöjärjestö. Logistiikan toimihenkilöt ry on yksi Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTOn jäsenyhdistyksistä. Yhdistyksen jäsenistä 66% on naisia ja jäsenten keski-ikä on 46,5 vuottalähde?.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen historia alkaa jo vuodesta 1969 [1] liiton, silloin Yleinen Toimihenkilöliitto (YTL), perustamisajankohdasta. Huolintaliikkeiden toimihenkilöt perustivat tuolloin Laivausalan toimihenkilöt (ruots. Tjänstemännen inom Skeppningsbranschen ry) LAT-TIS -nimisen yhdistyksen. Yhdistyksen jäsenet olivat huolitsijoita ja laivanvarustamoiden toimihenkilöitä ja tekemisissä ennen kaikkea kansainvälisen liikenteen kanssa. Järjestäytyminen oli tehokkainta satamakaupungeissa, kuten Kotkassa, Helsingissä ja Turussa. Vaikka järjestäytymistä luonnehdittiin vielä 1970-luvun puolivälissä ”luvattoman alhaiseksi”, LAT-TIS oli tuolloin liiton suurin jäsenyhdistys. Vuonna 1972 YTL:ään liittyi toinenkin kuljetusalan toimihenkilöiden yhdistys, Ammattiliikenteen toimihenkilöt ry eli (ALT), jonka jäseniksi liittyi esimerkiksi kuorma-autoliikenteen ajojärjestelijöitä ja linja-autoasemien virkailijoita. ALT:n jäsenet työskentelivät kotimaanliikenteen yrityksissä hoitaen sekä rahti- että matkustajaliikennettä ja esimerkiksi taksinvälitystä.

Pieni YTL oli 1970-luvulla Suomen Teollisuustoimihenkilöiden Liiton (STL) ohella ainoa TVK:n (Toimihenkilö- ja Virkamiesjärjestöjen Keskusliitto) jäsenjärjestö, joka neuvotteli työehtosopimuksista STK:n (Suomen Työnantajain Keskusliitto) kanssa. LAT-TIS:n ja ALT:n toimintakentät sivusivat toisiaan ja olivat osin jopa päällekkäiset, ja järjestöt päättivätkin yhdistää voimansa. Molemmat yhdistykset lakkautettiin lokakuussa 1977, ja niiden tilalle perustettiin uusi yhdistys, Kuljetus- ja Huolinta-alan Toimihenkilöt ( KHT). KHT oli 1980- ja 1990-luvuilla liiton suurin jäsenyhdistys. Se pystyi 1980-luvulla menestyksekkääseen edunvalvontaan. Sekä kuljetuksen että huolinnan aloille saatiin pitkät työehtosopimukset, jotka paransivat palkkoja ja muita työehtoja merkittävästi. Lama ja varsinkin Suomen liittyminen EU:hun koettelivat varsinkin huolinta-alaa, jolta katosi runsaasti työpaikkoja. 2000-luvun alussa ensin ET, sitten ATK-T kasvoivat jäsenmääriltään suuremmaksi kuin KHT, joka on kuitenkin säilyttänyt asemansa voimakkaana järjestönä. Yhdistys muutti keväällä 2007 nimensä Logistiikan toimihenkilöt ry:ksi.[2]

Paikallistoimikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikallistoimikunnat ovat yhdistyksen kulmakivi ja lakko-organisaatio työtaistelutilanteessa, Toimikuntia on 12 ja suurin niistä on Helsinki-Uusimaa [3] Jokainen toimiva paikallistoimikunta voi saada edustuksen hallitukseen ja täten vaikuttaa suoraan yhdistyksen toimintaan. Paikallistoimikunnat myös nimeävät ehdokkaansa yhdistyksen puheenjohtajaksi.

Edunvalvonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Logistiikan toimihenkilöt ry neuvottelee yhdessä Toimihenkilöliitto ERTOn kanssa kaksi työehtosopimusta; Autoliikennealojen toimihenkilöitä koskeva työehtosopimus (ALT-ERTO) ja Huolinta-alan toimihenkilöiden työehtosopimus (PALTA-ERTO) Työehtosopimukset kattavat lähes kaikki aloilla toimivat toimihenkilöt.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiedostot logistiikantoimihenkilot.fi. Arkistoitu 5.6.2010.
  2. Hänninen, Marja-Leena: Enemmän kuin osiensa summa:ERTO 1968-2008, s. 33. Jyväskylä: Gummerrus kirjapaino, 2008. ISBN 978-952-92-3777-7.
  3. alueet logistiikantoimihenkilot.fi. Arkistoitu 5.6.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]