LimeWire

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
LimeWire

LimeWire.png

LimeWire screen.png
LimeWire, Mac OS X v 10.4.6, J2SE 5

Kehittäjä LimeWire LLC
Kehityshistoria
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Vertaisverkko-ohjelma
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi GNU GPL
Verkkosivu www.limewire.org
www.limewire.com

LimeWire on tiedostonjakoon suunniteltu vertaisverkko-ohjelma joka toimii Windowsilla, Mac OS X:llä, Linuxilla ja muilla käyttöjärjestelmillä joilla Java-ohjelmistoalusta tukee. LimeWire käyttää sekä Gnutella-verkkoa että BitTorrent-protokollaa. Ohjelmasta on saatavilla vapaa, ilmaiseksi ladattava versio ja maksullinen versio. LimeWireä kehittää Lime Wire LLC, Lime Groupin tytäryhtiö.

26. lokakuuta 2010 newyorkilainen oikeusistuin määräsi yhtiön lopettamaan ohjelman jakelun ja käytön.[1] Oikeudenkäynnin vahingonkorvausten maksamisesta levy-yhtiöille on määrä alkaa vuoden 2011 tammikuussa.[2] Oikeuden määräyksen vuoksi LimeWiren versiot 5.5.11 ja uudemmat on tehty toimintakyvyttömiksi yhtiön ohjelmaan asentaman takaoven avulla. LimeWire 5.5.10 ja sitä vanhemmat versiot ovat täysin toimivia ja niiden käytön voi estää vain jos käyttäjä päivittää ohjelman uudempaan versioon.[3][4]

10. marraskuuta 2010 salainen kehittäjäryhmä julkaisi ohjelmasta toimivan version nimellä "LimeWire Pirate Edition".[5] [6]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LimeWire oli käytettävissä millä tahansa käyttöjärjestelmällä jossa oli asennettuna Java-ajoympäristö. Ohjelman asennuspaketti on saatavana Linuxille, Applen Mac OS X:lle ja Microsoftin Windowsille, mutta ei toimi enää. Tuki vanhemmalle Mac OS 9:lle ja muille aiemmille versioille on jätetty pois versiosta 4.0.10 alkaen.

LimeWiren mahdollistaa mediakirjastonsa jakamisen Applen Digital Audio Access Protocollan (DAAP) avulla. Näin lähiverkkoon kytketyt DAAP-laitteet ja -ohjelmat (esim. Zune ja iTunes) pystyvät lataamaan LimeWiren jakamia tiedostoja jos DAAP on käytössä ja asetettu sallimaan tämä. LimeWiren 4.13.9-versiosta lähtien yhteydet voidaan salata TLS:n avulla. Versiosta 4.13.11 lähtien yhteydet muodostetaan TLS:llä oletuksena.Limewire päätettiin sulkea vuonna 2007

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2010 lokakuuhun asti Lime Wire LLC levitti kahta versiota LimeWirestä: ilmaista perusversiota ja maksullista, paranneltua LimeWire PRO-versiota. Yhtiön mukaan ohjelman maksullinen versio latasi tiedostoja nopeammin ja antoi 66 % paremmat hakutulokset. Tämä saavutettiin yhdistämällä jopa kymmeneen käyttäjään samanaikaisesti, kun maksuton versio yhdisti vain enintään kahdeksaan käyttäjään.

Ennen vuoden 2004 huhtikuuta LimeWire-ohjelman ilmaiseen versioon oli integroitu LimeShop, joka on muunnelma ohjelmasta TopMoxie. Useat tietoturva-ammattilaiset määrittelivät LimeShop-ohjelman vakoiluohjelmaksi.lähde? LimeShop tarkkaili käyttäjän internetkaupoissa käyntiä, jotta se voisi uudelleenohjata myyntikomissiot Lime Wire LLC:lle. LimeWiren poistaminen ei poistanut LimeShop-ohjelmaa tietokoneelta. Nämä epäkohdat otettiin huomioon seuraavassa LimeWire 3.9.4 -versiossa, jossa poistettiin LimeWiren kanssa integroidut sovellukset.

Ohjelma perustuu vapaaseen lähdekoodiin. LimeWirelle on syntynyt muutamia haarautuneita projekteja kuten LionShare ja Acquisition, Mac OS X-pohjainen Gnutella asiakasohjelma, jonka käyttöliittymä on suljettua lähdekoodia. Cornell-yliopiston tutkijat kehittivät hallinta-lisäosa Credencen, joka antaa käyttäjille mahdollisuuden tunnistaa "aito" ja "epäilty" tiedosto ennen tiedostojen latausta. 12. lokakuuta 2005 kerrottiin että osa LimeWire-ohjelman vapaan lähdekoodin kehittäjistä haaroittivat projektista toisen projektin, jonka he nimesivät FrostWireksi.

LimeWire oli myös ensimmäinen tiedostonjako-ohjelma, joka tuki tiedostojen siirtoa kahden tietokoneen välillä olevien palomuurien läpi.lähde? Tämä ominaisuus tuotiin versioon 4.2, joka julkaistiin marraskuussa 2004.

Ohjelman 4.16.2 versioon lisättiin verkkoselain.

10. marraskuuta 2010 salainen kehittäjäryhmä "Secret Dev Team" pyrki pitämään LimeWiren toiminnassa julkaisemalla "LimeWire Pirate Editionin". Se ilmaantui useille torrent-sivustoille. Ohjelmisto pohjautuu LimeWire 5.6 Betaan, mahdollistaa LimeWiren käytön Windowsilla ja poistaa vakoilu- ja mainosohjelmien uhan. Ohjelma myös mahdollistaa aiemmin vain LimeWire PRO:ssa olleiden ominaisuuksien käyttämisen ja poistaa Lime Wire LLC:n asentamat turvaominaisuudet.[5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta LimeWire.