Kustaa III – Saint-Jean – Saint-Barthélemyn lentoasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aéroport Gustaf III – Saint-Barthélemy
Cessna 208 Caravan laskeutumassa Kustaa III:n lentoasemalle
Cessna 208 Caravan laskeutumassa Kustaa III:n lentoasemalle
IATA-koodi SBH
ICAO-koodi TFFJ
Koordinaatit 17°54′16″N, 062°50′38″W
Tyyppi Julkinen
Ylläpitäjä Mairie de St Barthélemy
Korkeus 15 m
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys Gustavia – 800 m
Kiitotie
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
10/28 646 18 betoni
Huomioita
Lähteet AIP France CAR SAM NAM[1]

Aéroport Gustaf III – Saint-Barthélemy (tunnettu myös nimillä Saint Barthélemyn lentoasema tai St. Jeanin lentoasema) sijaitsee Karibianmerellä Saint-Barthélemyn saarella. Lentoasema ja Saint Barthélemyn saaren pääkaupunki Gustavia on nimetty Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n mukaan.

Kiitotien lyhyydestä johtuen lentoasema voi palvella ainoastaan pienempiä, enintään noin kahdenkymmenen matkustajan liikennelentokoneita. Kentälle laskeuduttaessa lennetään hyvin jyrkkärinteisen kukkulan ylitse, jonka juurelta kiitotie alkaa. Kiitotie päättyy merenrantaan hietikolle. Näin ollen nousevat lentokoneet lentävät suoraan rannalla oleskelevien ylitse.

Säännöllistä reittiliikennettä Saint-Barthélemyn lentoasemalta on Pointe-à-Pitreen ja Saint-Martiniin.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

23. toukokuuta 2009 Piper-merkkinen pienkone ajautui kiitotien päässä olevalle hietikolle kun sen laskeutuminen meni pitkäksi. Koneella oli laskussa liikaa nopeutta ja korkeutta. Kone kosketti kiitotietä vasta kun sitä oli jäljellä hieman yli 200 metriä. Koneen ohjaaja jarrutti voimakkaasti mutta kone liukui kiitotieltä ulos ja pysähtyi hietikolle nokalleen. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa. Amatöörikuvaaja onnistui sattumalta tallentamaan onnettomuuden videolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TFFJ – Saint-Barthelemy Service de l’Information Aeronautique. Arkistoitu 30.7.2019. Viitattu 30.7.2019. (ranskaksi, englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]