Kumpuhautakulttuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kumpuhautakulttuuri oli Japanissa enimmäkseen Kofun kaudella vallinnut kulttuuri, joka on nimetty ajalle tyypillisten kumpuhautojen mukaan. Kofun-kausi alkoi Yayoi-kauden jälkeen ja se ajoittui 200 jkr-luvun lopulta 500-luvulle. Tuona aikana oli vallalla Japanin ensimmäinen valtakunta, Yamatai, jota kutsutaan myös nimellä Yamato. Tuolla alueella olleet kumpuhaudat olivat monesti avaimenreiän muotoisia. Ne koostuivat kahdesta osasta. Pääkumpu oli suurissa ja keskikoisissa haudoissa pyöreä ja pienissä neliömäinen. Kaikissa haudoissa oli lisäksi toinen osa etupuolella, joka oli aina neliömäinen. Hautakummut sisustettiin sisältäpäin kivilaatoilla, ja soralla.[1] Kumpuhautoihin haudattiin muun muassa pääliköitä. Kumpuhautojen sijainnit osoittavat Yamaton valtakunnan levinneisyyttä. Niiden löytyminen Nakamichin alueelta on merkki valtakunnan laajenemisesta jossain vaiheessa itään.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anniina Wallin: Avaimen etsintää - Japanin Kofun-kausi ja hautakummut Harukaze. 13.5.2008. Oulun yliopisto. Viitattu 16.3.2024.
  2. Sheena Coupe: Ihmisen suku, Mayoista maoreihin, s. 127 Vuosi = 1995. Suomentanut Ritva Forslund, Eija Kämäräinen, Raimo Salminen, Juha Valste. WSOY. ISBN 951-0-18782-8.