Kuka vartijoita vartioi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuka vartijoita vartioi
Kirjailija Leena Lander
Kieli suomi
Genre historiallinen romaani
Kustantaja Siltala
Julkaistu 2015
Sivumäärä 496 s.
ISBN 978-952-234-232-4
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kuka vartijoita vartioi on Leena Landerin kirjoittama historiallinen romaani, joka perustuu tositapahtumiin. Teoksessa kuvataan kahta vuodenvaihteen viikkoa vuosina 1895 ja 2012. Vuoden 1895 jouluaattona suomalaisomistuksessa ollut fregatti Palme haaksirikkoutui Irlanninmerellä. Tarinassa vuoden 2012 tasossa onnettomuutta tutkii Palmella olleen Matias Sahlmanin pojantyttärentytär yhdessä eläkkeellä olevan kommodorimiehensä kanssa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Fregatti Palme on jäänkuljetukseen suunniteltu alus. Se valmistettiin Yhdysvalloissa, ja se kuului alun perin "Jääkuninkaana" tunnetun Frederic Tudorin laivastoon. Aluksen on ostanut ahvenanmaalainen Erik Siren, joka aikoo rikastua myymällä suomalaista jäätä ulkomaille. Tuohon aikaan koneellista jäähdytystä ei vielä juurikaan ollut käytössä, joten elintarvikkeiden kylmänä pitämiseen tarvittiin luonnonjäätä. Alus on matkalla Liverpoolista Amerikkaan, kun se joutuu myrskyyn jouluaattona pian Englannista lähtönsä jälkeen. Miehistö yrittää ohjata laivan lahden suojaan, mutta alus ajautuu rajussa aallokossa hiekkasärkälle. Kingstownista lähetetään pelastusalus Civil Service nro 7 hakemaan miehistöä maihin, mutta pelastusalus kaatuu myrskyn voimasta. Aluksen pitäisi kääntyä itsestään oikeinpäin, mutta se ei käännykään. Kaikki pelastusaluksella olleet 15 miestä joutuvat veden varaan ja hukkuvat. Palmen miehistö ja matkustajat saadaan pelastettua maihin vasta tapaninpäivänä.

Palmen kapteenina toimi kokenut Peterson, mutta onnettomuuden jälkeen kapteeniksi ilmoitetaan Erik Sirenin 23-vuotias poika Oskar Siren, jolla ei vielä ole kapteenin lupakirjaa. Peterson alennetaan ensimmäiseksi perämieheksi. Oskar väittää laivan kaikkien asiakirjojen huuhtoutuneen mereen. Aluksella olivat onnettomuushetkellä mukana myös Oskarin vaimo Elin sekä heidän pieni tyttärensä Ester. Palmen haaksirikosta sekä pelastusaluksen miehistön tuhosta muodostuu suuri mediatapahtuma. Tapauksen jälkeen perustettu avustussäätiö kerää nopeasti runsaan määrän lahjoituksia onnettomuudessa kuolleiden miesten perheiden auttamiseksi. Palmea ei oltu vakuutettu, ja Erik Siren on valmis käyttämään kaikki konstit saadakseen korvauksen menettämästään kallisarvoisesta laivasta. Siren liittoutuu säätiötä hallinnoivien herrojen kanssa. Onnettomuutta ja sen tutkintaa on lähetetty seuraamaan Irish Timesin toimittaja Daniel Ford, joka alkaa aavistaa, että tapauksen käsittelyä koetetaan manipuloida. Jos tutkinnassa todetaan pelastusaluksessa olleen rakenteellinen vika, joka esti aluksen kääntymisen, onnettomuus asettaa kyseenalaiseksi monen muun samalta varustamolta tulleen, vielä suuremman laivan merikelpoisuuden. Vastakkain joutuvat totuus ja yläluokan etujen tavoittelu. Myös rouva Sirenin sekä Petersonin on valittava puolensa.

Yksi Palmen matkustajista on turkulaisesta orpokodista karannut 12-vuotias Matias Sahlman. Poika on noussut laivaan alun perin salamatkustajana. Hänen isoveljensä Samuel on palkattu laivalle keittiöpojaksi. Veljesten on tarkoitus jäädä laivasta Liverpoolissa ja etsiä englantilaissyntyinen äitinsä, mutta ainoastaan veli pääsee livahtamaan laivasta ja Matias jää kiinni. Hän päätyy Palmen kajuuttapalvelijaksi. Vuonna 2012 Palmen tapausta tutkii Sahlmanin pojantyttärentytär, jonka tarkoituksena on selvittää mitä Sahlmanille tapahtui. Matti Salkoseksi nimensä muuttanut Sahlman ei puhunut nuoremmille polville onnettomuudesta, mutta hänen tavaroissaan on säilynyt hänen kuolemansa jälkeenkin kansio, joka sisältää vanhoja, englanninkielisiä lehtileikkeitä.