Kohtalon tuomio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kohtalon tuomio
The Postman Always Rings Twice
Ohjaaja Tay Garnett
Käsikirjoittaja
Perustuu James M. Cainin romaaniin Vahinko kello kaulassa
Tuottaja Carey Wilson
Säveltäjä George Bassman
Kuvaaja Sidney Wagner
Leikkaaja George White
Tuotantosuunnittelija Randall Duell
Pukusuunnittelija Irene Lentz
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Levittäjä Metro-Goldwyn-Mayer
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 113 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kohtalon tuomio (The Postman Always Rings Twice, 1946) on draama-film noir, joka pohjautuu James M. Cainin vuoden 1934 romaaniin Vahinko kello kaulassa (vuoden 1970 suomennos; toinen suomennos vuonna 1990 nimellä Postimies soittaa aina kahdesti). Elokuva on romaanin tunnetuin sovitus ja sen rooleissa ovat Lana Turner, John Garfield, Cecil Kellaway, Hume Cronyn, Leon Ames ja Audrey Totter. Ohjaajana toimi Tay Garnett ja musiikin sävelsivät George Bassman ja Erich Zeisl (jälkimmäinen ilman mainintaa).

Elokuva on romaanin kolmas filmatisointi, mutta ensimmäinen sen alkuperäisellä nimellä ja ensimmäinen englanniksi. Tätä ennen elokuva oli kuvattu nimillä Viimeinen tienhaara Ranskassa vuonna 1939 sekä Riivaajat Italiassa vuonna 1943.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank Chambers (John Garfield) on kulkuri, joka pysähtyy aterioimaan maaseudun ruokabaariin ja päätyy työskentelemään siellä. Baaria pyörittää kaunis nuori nainen Cora Smith (Lana Turner) ja hänen huomattavasti vanhempi aviomiehensä Nick (Cecil Kellaway).

Frank ja Cora ajautuvat suhteeseen pian tapaamisensa jälkeen. Cora on kyllästynyt elämäntilanteeseensa: hän on naimisissa miehen kanssa jota ei rakasta, ja töissä ruokabaarissa jonka haluaisi omistaa. Hän ja Frank suunnittelevat murhaavansa Nickin voidakseen aloittaa uuden elämän yhdessä menettämättä baaria. Heidän ensimmäinen murhayrityksensä menee pieleen, mutta ennen pitkää he onnistuvat.

Paikallinen syyttäjä Kyle Sackett (Leon Ames) aavistelee, että jotakin on tapahtunut, mutta häneltä puuttuvat todisteet sen osoittamiseksi. Yrittäen saada Coran ja Frankin kääntymään toisiaan vastaan, hän syyttää vain Coraa rikoksesta. Vaikka pariskunta kääntyykin toisiaan vastaan, Coran asianajajan nokkela juoni estää Coran täyttä tunnustusta päätymästä syyttäjän käsiin. Syyttäjän taktiikan epäonnistuessa tuottamaan uusia todisteita, Cora hyötyy sovitteluratkaisusta, jossa tunnustaa syyllistyneensä tappoon ja saa ehdonalaisen tuomion.

Frank ja Cora saavat myrskyisän parisuhteensa rauhoittumaan ja suunnittelevat yhteistä tulevaisuutta. Mutta juuri kun he valmistautuvat elämään "elämänsä onnellisesti loppuun asti", Cora kuolee auto-onnettomuudessa. Vaikka kyseessä oli oikeasti onnettomuus, sen hämärät olosuhteet johtavat siihen, että Frankia syytetään kolarin lavastamisesta. Hänet tuomitaan kuolemaan Coran murhaamisesta.

Frank on epäuskoinen saadessaan tiedon, että hänen viimeinen armahduspyyntönsä on hylätty — häntä ollaan teloittamassa rikoksesta, johon hän on syytön. Mutta kuullessaan viranomaisten löytäneen viimein kiistämättömiä todisteita siitä, että hän on syyllinen Nickin murhaan, Frank hyväksyy tulevan kuolemansa kaasukammiossa myöhästyneenä rangaistuksena tehdystä rikoksesta, vaikka hänen virallinen tuomionsa tulikin Coran tappamisesta.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Lana Turner  Cora Smith  
 John Garfield  Frank Chambers  
 Cecil Kellaway  Nick Smith  
 Hume Cronyn  Arthur Keats  
 Leon Ames  Kyle Sackett  
 Audrey Totter  Madge Gorland  
 Alan Reed  Ezra Liam Kennedy  
 Jeff York  Blair  

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]