Knidoksen stoa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Knidoksen stoa
Knidoksen stoan kunnostettuja pylväitä.
Knidoksen stoan kunnostettuja pylväitä.
Sijainti Knidoksen arkeologinen alue, Tekir, Datça, Muğla, Turkki
Koordinaatit 36°41′11″N, 27°22′27″E
Rakennustyyppi stoa
Valmistumisvuosi n. 290–270 eaa.
Suunnittelija Sostratos?
Tyylisuunta joonialainen
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Knidoksen stoa oli antiikin aikainen stoa eli pylväshalli Knidoksen kaupungissa Vähässä-Aasiassa nykyisen Turkin alueella.[1][2][3] Se rakennettiin hellenistisen kauden alkupuolella noin vuonna 290–270 eaa.[3]

Knidoksen stoan raunioita.

Stoa sijaitsi Knidoksen kaupungin ydinalueella Dionysoksen temppelin ja korinttilaistyylisen temppelin välissä, ensin mainitun pohjoispuolella. Se oli rakennettu itä-länsisuunnassa ja avautui etelään eli Dionysoksen temppelille ja eteläisempään eli suureen satamaan päin. Rakennus oli yksikerroksinen ja kaksilaivainen ja edusti doorilaista tyyliä. Sen pituus oli 132 metriä ja leveys 13 metriä, toisin sanoen se oli pylväshalliksi varsin pitkä.[1][2][3]

Rakennuksen on arveltu olevan mahdollisesti sama antiikin kirjallisista lähteistä tunnettu pylväshalli, josta Plinius vanhempi käytti nimitystä pensilis ambulatio (”riippuva promenadi”). Sen oli suunnitellut Knidoksesta kotoisin ollut Sostratos, joka tunnetaan Faroksen majakan arkkitehtina. Pseudo-Lukianos mainitsee rakennuksen monikollisessa muodossa ”stoat”, ja siksi on joskus arveltu, että kyseessä olisi voinut olla sarja stoia, mahdollisesti jonkun aukion kuten agoran ympärillä. Plinius sanoo, että Sostratos oli ensimmäinen, joka pystytti tämän kaltaisen rakennuksen.[1][4][5] Ajoituksen puolesta löydetty stoa voi olla juuri Sostratoksen suunnittelema, mutta arkeologia ei ole kyennut vahvistamaan sitä samaksi rakennukseksi.[3] Arkeologia ei myöskään selitä sitä, miksi stoaan olisi viitattu monikossa, sillä löydetty rakennus on suora pylväshalli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”KNIDOS (Cnidus) Caria, Turkey”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  2. a b Stoa (Arkeologisen kohteen opastaulu) flickr.com. Viitattu 1.11.2022.
  3. a b c d Büyüközer, Zeliha Gider: Knidos Dorik Stoa (Sostratos ?): Stilistik Değerlendirme Academia.edu. Viitattu 1.11.2022.
  4. Smith, William: ”Sostratus (18)”, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Boston: Little, Brown and Company, 1849–1867. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  5. Plinius vanhempi: Naturalis historia 36.12 s. 18; Pseudo-Lukianos: Rakkauksia (Amores) 11.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]