Kivenkeräyskone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Traktorivetoinen kivenkeräyskone kerää kiviä pellolta.

Kivenkeräyskone tai kivenkeruukone on traktorivetoinen työkone, jolla kerätään kiviä peltojen pintamaasta. Kivien lisäksi koneella voi kerätä myös puuainesta ja muuta roskaa. Kivenkeräyskonetta käytetään maataloudessa ja joskus myös viherrakentamisessa kuten golf-kenttien ja puistoalueiden rakentamisessa sekä sorateiden perusparannuksessa.

Kivien kerääminen pelloilta ehkäisee muille peltotyökoneille, kuten leikkuupuimureille, niittokoneille ja paalaimille kivistä syntyviä vaurioita. Kivien poistaminen myös parantaa maan kasvukuntoa. Esimerkiksi nurmirehun sato kasvaa, kun sen voi niittää alempaa pelkäämättä kiviä. Myös juuresten, kuten perunan ja porkkanan sadonkorjuussa kivistä on haittaa. Kivien poistaminen on erityisen tärkeää Suomessa ja muualla pohjoisessa, koska routa nostaa kiviä maan sisältä kohti pintaa. Usein kivenkeruukonetta käytetään myös uusien peltojen raivaamiseen. Kivenkeräyskoneen omistaja voi olla maanviljelijä tai urakoitsija[1], mutta kivenkeräyskone voi olla myös yhteisomistuksessa ns. kimppakoneena.

Kivenkeräyskoneessa on karhotin, joka kerää kivet tyypillisesti 4–6 metrin leveydeltä sekä nostorumpu, joka nostaa kerätyt kivet säiliöön. Multa seulotaan prosessissa irti kivistä ja puhtaita kiviä voi käyttää maanrakennuksessa. Säiliöstä kivet voidaan kipata joko haluttuun kohtaan maastossa tai esimerkiksi peräkärryyn pois kuljetettavaksi. Voima siirretään traktorista kivenkeräyskoneeseen voimanulosottoakselila ja kivenkeräyskoneen sisällä voima välitetään hihnoilla, jotka myös vaimentavat iskuja. Kivenkeruukoneet voivat tyypillisesti nostaa jopa 50 senttimetriä halkaisijaltaan olevia kiviä.[2]

Kivenkeräyskoneita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

* PEL-Tuotteen Kivi-Pekka (Arkistoitu – Internet Archive)

* Elhon Scorpio (Arkistoitu – Internet Archive)

* Ahmet Rock Tornado

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PEL-Tuotteen ratkaisu työn tehostamiseen - Urakointiuutiset.fi www.urakointiuutiset.fi. Viitattu 22.5.2018.
  2. Maatilan Pellervo www.pellervo.fi. Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)