Kinnerpatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kinnerpatti on hevosilla esiintyvä krooninen nivelrikkoinen epämuodostuma kintereessä, pääasiallisesti kolmannen metatarsaaliluun, kolmannen tarsaaliluun ja keskimmäisen tarsaaliluun sisäpinnalla. Sitä esiintyy eri hevosroduilla, mutta islanninhevoset ovat sille erityisen alttiita. Syynä islanninhevosten kinnerpattien yleisyyteen on mahdollisesti niiden erityisaskellajien, töltin ja passin, aiheuttama pieniin kinnerluihin kohdistuva voimakas rasitus.

Kinnerpattia oireileva hevonen voi olla haluton liikkumaan tai se liikkuu epäpuhtaasti. Taudin myöhäisessä vaiheessa hevonen alkaa ontua. Kaikilla pattihevosilla ontumista ei kuitenkaan esiinny. Pattimuutokset voidaan todeta röntgenkuvassa. Röntgenlöydökset ja ontuminen eivät kuitenkaan ole suorassa yhteydessä toisiinsa. Hevosella voi esimerkiksi olla pattimuutoksia molemmissa takajaloissaan, mutta se saattaa ontua vain toista.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhastaan kinnerpattia on hoidettu puolesta vuodesta vuoteen kestävällä levolla. Nykyisin hoitona voidaan käyttää lääkkeitä sekä kirurgisia toimenpiteitä. Kintereen pikkuniveliin voidaan antaa kortisonia pistoksena 1–2 kertaa, ja oireiden hävittyä hevosta voidaan alkaa varovasti liikuttaa ensin käynnissä ja ravissa. Pitkälle edenneissä tapauksissa voidaan suorittaa kirurginen nivelen jäykistäminen. Jäykistäminen voidaan tehdä myös kemiallisesti ruiskuttamalla nivelrustoa tuhoavaa ainetta niveleen. Kemiallisen jäykistämisen ongelmana on voimakas kipu ensimmäisen vuorokauden aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sari Tuura: Islanninhevosen erityispiirteet eläinlääkinnän kannalta, Helsingin yliopisto 1999, verkkojulkaisu (Arkistoitu – Internet Archive), viitattu 12.7.2010
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.