Keskustelu wikiprojektista:Videopelit/Arkisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Gurumasa kirjoitti: "palautus, sehän on vain esimerkki toisesta artikkelista"

Aivan totta, en tuota tullut ajatelleeksi. Toisaalta ongelmalliseksi asian tekee se, että moni saattaa katsoa tuosta (ja muistakin tuollaisista) mallia.--Tmn 4. joulukuuta 2005 kello 15:44:37 (UTC)
No, nyt muutin kyseisen asian alkuperäisestä artikkelista. Sitäpaitsi tuo esimerkki oli jo muutenkin vanhentunut versio. Vai pitäisikö se kenties säilyttää tuollaisena?--Tmn 4. joulukuuta 2005 kello 15:49:15 (UTC)
Itse suosittelen FPS käyttämistä, sillä se on lyhyempi verrattuna FPS-peli ja sen kautta pääsee muutenkin oikeaan artikkeliin. --Gurumasa 4. joulukuuta 2005 kello 15:59:57 (UTC)
Mielestäni ei ole mitään vikaa siinä, että linkin nimenä on "FPS". Linkkien tulisi kuitenkin osoittaa nimenomaan asiayhteyteen liittyvään artikkeliin, eikä mihinkään täsmennyssivuun. Henkilöhkohtaisesti ainakin haluan välttää turhaa klikkailurumbaa välisivujen kautta. Voihan termin muut merkitykset linkittää jokaisen artikkelin "Katso myös" -osioon. Lopuksi vielä lainaus Täsmennyssivun määritelmästä/käyttöohjeesta:
Artikkelien tulisi viitata suoraan oikean aihepiirin käsitteeseen. Jos saavut linkistä täsmennyssivulle, kannattaa linkki korjata osoittamaan oikeaan artikkeliin.
--Tmn 21. joulukuuta 2005 kello 10:21:17 (UTC)
Aha, jos siinä kerran on täsmennyssivu paikallaan, niin pitää kai ryhtyä käyttämään fps-peliä. Minun virheeni. --Gurumasa 21. joulukuuta 2005 kello 11:19:52 (UTC)
No, niin! Menihän se perille... :) Ei millään pahalla, mutta kannattaisi varmaankin tutkia asiaa hieman tarkemmin, ennen kuin ryhtyy kumoamaan muiden tekemiä muutoksia. (Siinä on kyllä parannettavaa itse kullakin.) Harmi vain, että tuo FPS-linkki tuntuu osoittavan jokaisessa kyseisen lajityypin pelistä kertovassa artikkelissa nimenomaan siihen täsmennyssivuun. :( --Tmn 21. joulukuuta 2005 kello 12:17:11 (UTC)
Korjasin sen ainakin kaikista tietolaatikoista ja parista artikkelista, joita on alle 50 kappaletta. --Gurumasa 21. joulukuuta 2005 kello 12:21:58 (UTC)

Laadunvalvontaa artikkeleille?[muokkaa wikitekstiä]

Eräät käyttäjät ovat varmaan huomanneetkin englantilaisten Essential articler nimisen projektin, jonka tehtävät on seurata artikkeleiden laatu ja tarpeellisuutta WikiReader tai Wikipedia 1.0 julkaisuja varten. Meidän Wikissä ei tälläisiä ulkotuotteita tehtailla, mutta laadunvalvonta olisi tarpeellinen ominaisuus projektille. Haluaisin kuitenkin ensin tälläiseen ryhtymistä kuulla teidän muiden wikipedistien mielipiteitä asiasta, varsinkin sen tarpeellisuudesta ja sen muodollisuudesta (mitä karsitaan, mitä ei karsita en.wikin projektista). --Gurumasa 27. helmikuuta 2006 kello 14.48 (UTC)

Laadunvalvonta vaatisi kenties päivitystä. Voisin tehdä sitä, mutta mitenkä määrittelen sivun laadun? Nintendo on jo aika hyvä, mutta onko se A vai ? Uusi Zelda II: The Adventure of Link on myös mainio, mutta luokittelu vähän hakusessa. Eli määrittelyperiaatteet olisi mukava tietää. --Olimar 3. kesäkuuta 2006 kello 14.19 (UTC)
Hups. Menin muokkaamaan sitä, vaikka sivulla luki, että älä muokkaa. --Olimar 3. kesäkuuta 2006 kello 14.31 (UTC)

Sivua on nyt päivitelty ja se on leikkimielisesti "beta" vaiheessa. Merkittävyyden poistin koko sivun ideasta ja jätin vain laadun ja kommentit. Tälläiset merkittävät artikkelithan tuonne olisi tarkoitus lisätä, koska niiden laatu on tärkeintä. Noista merkinnöistä en tiedä, että pitäisikö niitä olla enemmän, koska heikkokin artikkelin saa helposti hyvän arvosanan. Mielipiteitä?

Sen ainakin voin kertoa, että sivua saa ihan vapaasti muokata, kunhan ei nyt liian rajusti. Varsinkin niiden artikkeleiden lisääminen on suotavaa ;) Kertokaa myös vaihtoehtoja alueista. --Gurumasa 30. elokuuta 2006 kello 12.36 (UTC)

Merkintöjä voisi muokata vaikka niin, että ss-status tulisi selvemmin esille, esim. tämän avulla. Ehkä liian suuri harppaus tuo kunnossa --> suositeltu, väliin vaikka erinomainen. Pelikonsoli-artikkeli (A) ei mielestäni ole edes kunnossa, näyttää lähinnä luettelolta. Sivulle ei myös oikein kehtaa lisätä pelikohtaista osiota, sillä niitä on liikaa - mutta entä osio ss-statuksen saavuttaneille peliartikkeleille? Mvp:ltä on toivottavasti tulossa vielä suositeltu Zelda-artikkeli (a Link to the Past pienellä hiomisella). --Olimar 30. elokuuta 2006 kello 13.22 (UTC)
Muotoilin taas hieman. Tynkää pidemmät ovat automaattisesti kunnossa, mutta huomioitavaa löydettäessä voi huoletta pudottaa kelpaavaksi ja lisätä kommenttiin paranneltavaa. Erinomaiset ovat mielestäni pitkiä artikkeleita, joissa ei ole mitään sen suurempia ongelmia sisällössä. Peleistä olen sitä mieltä, että siihen kannattee lisätä noita pelisarjoja tai todellisia klassikkoja. --Gurumasa 30. elokuuta 2006 kello 15.04 (UTC)

Wikipedia:Tietokone- ja videopelien teemasivu/Valvonta lienee turha, jos näin niin merkitkää roskaksi ja yhteenvetoon vielä maininta että turha. --Anr 1. huhtikuuta 2007 kello 19.46 (UTC)

Järjestelmävaatimukset[muokkaa wikitekstiä]

Muutamaan tietokonepeliartikkeliin on ilmestynyt näitä pelien järjestelmävaatimusten luettelointia, mielestäni ne ovat turhia ja ne voitaisiin jättää pois artikkeleista. Joten mielipiteitä ja ehdotuksia asiasta? --Stonda 5. maaliskuuta 2006 kello 19.46 (UTC)

Luokittaminen[muokkaa wikitekstiä]

Onko järkevää luokitella tietokone- ja videopelejä luokkaan Tietokone- ja videopelit? Tuossa luokassa on osa peleistä, mutta eikö alaluokkiin jaottelu olisi selkeämpää? Mikä on käytäntö? Jos se on jossain kerrottu, ei ole kohdannut vielä minua. Olen nyt tehnyt noita luokkia alustan mukaan, joten niitä voi lisäillä uuteen artikkeliin. --Olimar 20. huhtikuuta 2006 kello 19.47 (UTC)

Nähtävästi sinulta on jäänyt välistä tämä: Luokka:Tietokone- ja videopelit lajityypeittäin. --Stonda 20. huhtikuuta 2006 kello 19.58 (UTC)
Ei ole jäänyt. Selkeytystä kaipasin vain tuohon tietokone- ja videopelit -luokkaan. Minua askarruttaa, että pitäisikö siihen luokkaan sijoittaa kaikki pelit, kun siellä nyt jo osa on. Alussa laitoin sinne joitakin pelejä (myös alaluokkiin), mutta nyt kysyn onko se järkevää. Eli pitäisikö tuosta luokasta poistaa kaikki pelit ja antaa niiden olla vain alaluokissaan? --Olimar 21. huhtikuuta 2006 kello 13.36 (UTC)
Jäljellä olevat pelit on lisätty luokkaan jo useita kuukausia sitten (ellei 2005 vuoden puolella), joten silloin meillä ei ole ollut vielä tälläisiä tarkempia luokituksia. Näitä pelejä on ollut enimmillään jopa 2-3 sivullista, ja ne ovat mielestäni poistuneet tarkempiin luokkiin hyvin kulunneiden kuukausien aikana. --Gurumasa 21. huhtikuuta 2006 kello 20.36 (UTC)
Olisiko hyvä idea luoda tietokone- ja videopeleille vuosiluokkaa? Elokuvissa tehdään näin, ja enwikissä myös videopelien kohdalla. --Olimar 30. kesäkuuta 2006 kello 12.05 (UTC)

Käyttäjälaatikko[muokkaa wikitekstiä]

Tässä prrojektissa ei taida olla käyttäjälootaa vielä olemassa, joten pyöräytin tuossa nopeasti yhden toisen projektin lootan pohjalta. On vielä hiekkalaatikossani. Ei sinäällään tärkeä, mutta muillakin on....--Olimar 1. kesäkuuta 2006 kello 19.21 (UTC)

Valitettavasti Kouluhai meni omaa innokkuuttaan luomaan mallineen kesken kaiken. Kuitenkin ihan hyvä idea. Käyttäkää mallinetta jos haluatte, ja lisätkää se projektin sivuille jos haluatte sitä käytettävän. Minä en näistä käyttäjälaatikoista oikein välitä, mutta mikäs siinä jos toiset tykkää. --Gurumasa 2. kesäkuuta 2006 kello 12.43 (UTC)
Kouluhain tekemässä mallineessa vain on kovin epäselvä kuva. Vaihdan siihen tuon GameCuben, kun se näkyy jo projektin etusivulla. --Olimar 2. kesäkuuta 2006 kello 16.18 (UTC)
Olen pahoillani, mutta en vain oikein löydä selviä kuvia. --Kouluhai۞ 3. kesäkuuta 2006 kello 14.33 (UTC)

Tuietokone- ja videopelimallineeseen on nyt ainakin kolme lisäosaa:

{{Tietokone- ja videopelit/suunnittelija | suunnittelija = }}
{{Tietokone- ja videopelit/ikäluokitus | ikäluokitus = }}
{{Tietokone- ja videopelit/oheislaite | oheislaite = }}

Olisiko näiden sulauttaminen alkuperäiseen mallineeseen mahdollista? Tietysti joka pelissä ei ole saatavilla suunnittelijaa, tai oheislaitetta olemassa. Mutta jos ne saisi tyhjinä piiloon, kuten enwikissä: [1] (linkki menee muokkaukseen) vertaa [2], se toimisi. --Olimar 30. kesäkuuta 2006 kello 12.35 (UTC)

Voisiko tietokone- ja videopelimallineen kohdan "Pelityyppi" muuttaa muotoon "Pelimuoto" (tai -muodot, tai joku muu sopivampi)? Itselläni ainakin meni pelityyppi ja lajityyppi sekaisin kun yritin kirjoittaa uutta artikkelia. Mitä mieltä olette? --Jarkko Piiroinen 14. heinäkuuta 2006 kello 17.14 (UTC)

Tein artikkelin vanhasta suosikkipelistäni Last Ninjasta. Huomasinpa sitten tässä että peleistä on projektikin täällä käynnissä ja jopa luokkia joiden mukaan ne on jaoteltu. Olen aloittelija Wikipedian kanssa ja koitin lisätä peliä tuonne "toimintaseikkailut"-luokkaan mutta kun itse luokkaa katsoo, peliä ei siellä näy. Mistäköhän johtuisi? Kunhan tuon saisi toimimaan niin pelin voisi varmaankin poistaa tuolta tekemättömien listalta mikäli projektin kanssa tekemisissä olevat ovat tyytyväisiä sen ulkoasuun. Jnx 10. lokakuuta 2006 kello 19.13 (UTC)

Kyllä se siellä näyttää onnistuneesti olevan. Voi olla, että luokka näkymäsi oli hetkellisesti vanha (välimuistista ja sen sellaista). Artikkeli näyttää näin nopeasti katsottua hyvin onnistuneelta artikkelin alulta :) Korjailen ja muotoilen sitä hieman. --Gurumasa 10. lokakuuta 2006 kello 19.18 (UTC)

Pelikonsoli-malline[muokkaa wikitekstiä]

Käänsin tuossa enwikin pelikonsoli-mallineen hiekkalaatikkooni ja liitin siihen Suomen mallineessa olleita "ihmeosia" (kuten valmistusmaa) piilotettuina vaihtoehtoina. Onko se niinkin helppoa tuo mallineen vaihtaminen kuin että vain menee pelikonsoli-mallineen sivulle ja copypasteaa tuon siellä jo olevan päälle? Vai tuleeko jotain koodi-onglemia? Muutama kohta on eri paikassa, kuten lisäosat pelien päällä. --Olimar 8. joulukuuta 2006 kello 20.31 (UTC)

Nyt onnistui mallineen luominen. Jotakin kikkailua se vaati, eikä kooditaitamattomuuteni ollutkaan esteenä. Kopioin vain juttuja muista mallineista. Uuden mallineen käytöstä: malline:pelikonsoli. --Olimar 9. joulukuuta 2006 kello 20.59 (UTC)

Kuvakaappaukset[muokkaa wikitekstiä]

Hei, olen vielä uusi wikipediassa ja aiheeni koskee pelien kuvakaappauksia. Tekijänoikeuksissa varmasti puhutaan jotain kuvista ja niiden käytön laillisuudesta mutta haluaisin nopean vastauksen pariin kysymykseeni ja luulen että tämä on myös hyvä muita uusia käyttäjiä silmällä pitäen.

Ensiksi jos itse ottaa kuvakaappauksen pelistä niin se on varmaan sallittua esim. uppia wikipediaan ja käyttää artikkelissa. Mutta onko esim. pelin kehittäjän sivuilla olevia screenshotteja lupa käyttää artikkeleissa? Olisi huomattavasti helpompi saada joitakin kuvia useampaan peliin jos ei itse omista tai ei ole juuri asennettuna.

Toiseksi samanlainen kysymys koskee pelien kansikuvia, voiko esim. kehittäjän tai jonkun muun sivuston kuvia käyttää suoraan pelien tietolaatikon mallinneessa? Integraali 7. helmikuuta 2007 kello 11.39 (UTC)

Kansikuvia voi tallentaa Wikipediaan mistä tahansa, tekijänoikeudet on tietysti tekijöillä. Kuvakaappausten tekijänoikeuksista joissain tapauksissa en ole koskaan ollut varma (en tosin niitä ole juurikaan lataillut); toki on pelitalojen lehdistölle lähettämiä kuvakaappauksia, mutta on myös sivustojen ja yksilöiden itsensä ottamia. Joku voisi valaista, onko tekijänoikeuksia silloin kuvan ottaneella? GameSpotista ja näistä ei muutenkaan kannata kuvakaappauksia latailla, kun käyttävät niissä leimoja, ne näyttävät ikäviltä ja ovat mainontaa. --Olimar 7. helmikuuta 2007 kello 15.44 (UTC)

Wikipediassa on aika monella aiheella teemasivut, esm. Wikipedia: Uskontojen teemasivu. Tietokone- ja videopeleille voisi kanssa jotain samankaltaista väsätä. Teemasivu vaatisi tietysti jonkinasteista säännöllistä päivitystä, ettei näyttäisi aivan kuolleelta. Mietteitä? --Olimar 7. helmikuuta 2007 kello 15.51 (UTC)

Olen kyllä aikalailla samaa mieltä että tuollainen olisi erittäin hyvä olla, koska esimerkiksi jo nyt tietokonepelien aiheiselle luokalle tuntuu olevan vaikea löytää ja tietysti se näyttää aika sekalaiselta myös ensikertalaiselle. Englanninkielisessä wikissä, vaikka en ennen ollut edes ajatellut, löytyy pelejä käsittelevälle sivustolle helposti jo etusivulta. Ja itse teemasivu on myös erittäin helppolukuinen: teemasivu.
Tuollainen olisi myös erittäin hyvä pelien luokittelun avussa kun kaikki luokat voisi pistää tuolle sivulle kuten esimerkissäkin on ja eikä silloin tarvitsisi luokkia aina etsiä jos ei satu muistamaan oikeata. Tuollainen ei varmasti ole ihan helpoimmasta päästä mutta uskon että täältä löytyy taitoa toteuttamiseen ja omasta mielestäni sivu ei aluksi tarvitsisi muutakuin luokkien linkit ja tietystin aiheeseen kuuluvien projektien. Sitten siitä olisi hyvä lähteä parantamaan. Integraali 7. helmikuuta 2007 kello 16.54 (UTC)
Ihan ajankuluksi tässä illalla kokeilin nopeasti tehdä jonkinlaista teemasivua: Tekele. Palautetta saa antaa jos haluaa mutta enimmäkseen vaan ihan kokeiluksi tein. Tuohon kun listaa luokat niin lajitteleminen varmasti helpottuu ja tietojen etsiminen. Varsinaisen teemasivun voisi sitten esim. div-tagien avulla myös toteuttaa ulkoasun parantamiseksi. Tekemääni pohjaa saa vapaasti käyttää hyväksi jos joku muukin on ideasta kiinnostunut mutta jos itselläni liikenee ylimääräistä aikaa niin voin yrittää tehdä sivua edemmäksi. Integraali 7. helmikuuta 2007 kello 20.39 (UTC)
Päivitin pohjaani eli tein sen divien avulla. Tekele. Integraali 8. helmikuuta 2007 kello 15.21 (UTC)
Ainakin mukavan selkeä. Tähän voisi etsiä sellaista teknologista lookkia, mutta ei kuitenkaan niin ankeaa kuin enwikissä. Jokaiseen osioon voisi ottaa jonkun kuvan vasempaan ylänurkkaan kuten Wikipedian etusivulla, ja tietty noihin laatikoihin muitakin kuvia. Ehkä myös joitakin värikikkailuja laatikoissa, mutta ei mitään radikaaleja värimuutoksia, vaan tämä sininen-vaalea-harmaa-linja-jne toimii. Tietty uutisissa-boxi puuttuu vielä (artikkeli poiminta --> artikkelipoiminta)...--Olimar 9. helmikuuta 2007 kello 05.50 (UTC)
Käyttäjä: Olimar/Hiekkalaatikko. Vähän noita värejä pitää katsoa, en oikein pidä noista lisäämistäni. Selkeä ilme on silti mieleeni, ei liian värikylläistä. Mutta ei silti pelkkää valkoistakaan... --Olimar 9. helmikuuta 2007 kello 06.24 (UTC)
Pohja. Päivittelin pohjaa, lisäsin kuvakkeita laatikoille ja tuli vaihdettua kanssa se ensimmäinen sivuston kuva siitä pelikoneesta tetris palikoihin. Samalla vaihdoin laatikoiden väriä hiukan sinertäväksi mutta en mitään laatikoita erikseen omalla värillä pistänyt. Lisäsin uutis laatikon mutta nimeksi laitoin "Ajankohtaista" mikä varmaan sopii yhtä hyvin. Kuvakkeet pääosin Commonsista haettu mutta pyrin noudattamaan samanlaista tyyliä muiden teemasivujen kanssa.
Sitten kun noihin sisältöä pitäisi laittaa niin jokaiselle kohdallehan pitää tehdä oma sivu ja sitten linkittää noihin laatikkoon mutta kuvapoiminnassa voisi käyttää samanlaista ideaa mikä esim. oli tuolla uskontojen teemasivulla. Eli siis kuvilla oma alikohta johon listataan kuvia jokaiselle päivälle aina yksi ja sitten koodilla hakea nykyisen päivän kohdalta kuva. Kuvien sisältöä voi vaikka sitten kuukauden välein muuttaa mikä ei ole kovin iso urakka.
Samanlaista tekniikkaa voisi ehkä yrittää kokeilla myös artikkeleiden kanssa kun hyviä ilmenee. ---Integraali 9. helmikuuta 2007 kello 14.10 (UTC)
Näyttää kivalta, mutta ajankohtaista pitää laittaa ylemmäs. Artikkelipoiminassa tuskin kannattaa käyttää SS-artikkeleita, kun niitä on vain kaksi ;). Eli artikkelipoiminta voi olla muutakin. Myöhemmin lisää huomioita, nyt kiirus. --Olimar 9. helmikuuta 2007 kello 16.56 (UTC)
Muutin parin laatikon paikkaa ja lisäsin tuollaisia "lisäa" kohtia laatikoiden alle, josta voi linkittää eteenpäin. Laitoin myös linkkien kohdat laatikoihin että saa helpommin hahmotettua mikä tulee mihinkin. Tuo itse teemasivun esittelyn voi varmasti tuohon sivulle suoraankin kirjottaa ja muiden laatikoiden tiedot linkittää mutta palautetta vain. ---Integraali 9. helmikuuta 2007 kello 18.07 (UTC)
Tämän voi jo varmasti jo tallentaa, pitää tehdä nuo pääsivut vaan samassa hötäkässä. Ulkoasuahan voi säätää milloin tahansa. Saat kunnian luoda kyseisen sivun, onhan tämänhetkinen versio sinun käsialaasi. --Olimar 9. helmikuuta 2007 kello 18.55 (UTC)
Tein sen tässä illalla sitten, ei ihan valmis mutta tuosta voi jatkaa, jos tietää miten nuo toimivat mutta enköhän sen tässä viikonloppuna kerkeä muokkaamaan siihen malliin että vain sisältö puuttuu. Wikipedia:Tietokone- ja videopelien teemasivu. Luokkia voi lisäillä sieltä jostakin sivulta missä niitä oli listattuna ja laatikoiden linkit ovat suurinpiirtein /laatikonnimi-tapaisia. Ajankohtaista oli nimellä /uutiset. Wikiprojektit on suoraan teemasivulla, koska niitä ei nyt ollut kuin kaksi. Joku voisi kirjotella tuohon sivun kuvauslaatikkoon jotain jos vaan inspiraatiota löytyy. Sen voi muokata suoraan teemasivulle missä tuo Lorem ipsum kappalekin on.
Kuvat toimivat siten, että painaa vaikka sitä Lisää kuvia-linkkiä laatikon alla ja valitsee jonkin päivän. Kuvien lisäämis ohje näkyy kuvapoiminnan etusivulla mutta katsellaan lisää myöhemmin. -- Integraali 9. helmikuuta 2007 kello 21.26 (UTC)
Teemasivu alkaakin olla valmis muuten paitsi sisällöltään. Laatikoissa, joissa ei vielä ole mitään, on linkki laatikon sivulle missä voi muokata sen sisältöä. Olen sivuille kirjotellut mistä alkaa pois jäävä osa eli sen yläpuolla kaikki näkyy sivulla. Lisäsin jotain sisältöä jo mutta keskustelun teemasivun kehittämisestä voi varmasti siirtää sen keskusteluun. -- Integraali 10. helmikuuta 2007 kello 13.42 (UTC)

Richard Joseph[muokkaa wikitekstiä]

Aihetta enemmän tai vähemmän sivuten... Bongasin juuri http://remix.kwed.org -saitilta, että mm. Barbarianin musiikit aikoinaan tehnyt pelimuusikko/-kehittäjä Richard Joseph kuoli muutama päivä sitten keuhkosyöpään. --Methem 7. maaliskuuta 2007 kello 18.41 (UTC)

Kaikkia Nethackia pelaavia pyydetään liittymään projektiin. - DlNh 14. maaliskuuta 2007 kello 15.15 (UTC)

Yhteistyöartikkeli[muokkaa wikitekstiä]

Helou evripadi! Päätin sitten liittyä tähänkin Wikiprojektiin, katsotaan mitäs saan aikaan. Miten olisi että projektin tehtävänä olisi viikon tai kuukauden yhteistyöartikkeli? Mielestäni se olisi hyvä tapa saada artikkeleihin pidennystä. --♥♦ SpaceAce ♠♣ 28. heinäkuuta 2007 kello 10.49 (UTC)

Tietolaatikko peleistä[muokkaa wikitekstiä]

Näköjään monet artikkelit tarvitsisivat sellaista noiden taulukkokoodien sekamelkan sijaan: Arkanoid, Coloris, The Sims 2: Matkoilla. Monista se puuttuu kokonaan: Tetris ym. Mallineen nimenkin voisi muuttaa yksikköön: {{Tietokone- ja videopelit}}. -tKahkonen 6. syyskuuta 2007 kello 20.52 (UTC)

Tuo vaatisi vain työtä :). Kun riittäisi aika ja innostus edes artikkelien kirjoittamiseen... --Olimar [□] 7. syyskuuta 2007 kello 11.59 (UTC)

Tietokonepeli[muokkaa wikitekstiä]

Onko kellään mitään sitä vastaan, jos Tietokone- ja videopelit korvattaisiin Tietokoneella? Syitä puolesta olisi

  • videopelit ja konsolipelit ovat tietokonepelien alaluokkia, kuten tietokonepeli-artikkelista selviää,
  • näpyttelyä kymmenen näpytystä vähemmän joka kerralla,
  • ei mitään merkittävää haittaa, koskettaisi lähinnä yläluokkia, mallineita, yms.
  • en-wikissäkin vaikuttaa hyvältä ratkaisulta, tosin nimellä videogame.

Kommentteja? --Usp 1. marraskuuta 2007 kello 16.30 (UTC)

Öhm, on, koska videopelit ja tietokonepelit ovat täysin eri asia. Tässä pitää ottaa laajempi näkökulma asiaan. Enwikissä on erikseen computer games ja video games. Merkittävä ero on tietty se, että tietokoneet päivittyvät laitteistoltaan koko ajan kun taas konsolit noin 5 vuoden välein - myös pelitarjonta on poikkeavaa, ja esim. konsolisodasta puhuttaessa ei tietokoneita mainita. Konsolipelit on enemmän sellaista Casual-meininkiä kuin PC-pelit (Sims tosin on aika iso poikkeus).--Olimar [□] 2. marraskuuta 2007 kello 22.00 (UTC)
Öhm, ei ole, ne eroaa toisistaan kuin henkilöauto autosta. En-wikissä video games on siis pääluokka ja sen alaluokka PC games vastaa luokkaa computer games. Jostain syystä pääkäsitteeksi en-wikissä on valittu video game eikä computer game. Usein kun puhutaan tietokoneesta tarkoitetaan PC:tä. Tämän vuoksi pääkäsite tietokonepeli saattaa kuulostaa väärältä. Esimerkiksi kaikki konsolit ovat kuitenkin vain erikoisvalmisteisia tietokoneita.
Uudistuksen jälkeen rakenne olisi siis:
  • Tietokonepelit - pääluokka, myös mallineiden, projektien, teemasivun, yms. nimenä
    • Tietokonepelit alustoittain
      • Täällä olisi sitten kaikki pelit alustoittain lajiteltuina, joko niin kuin nykyisin Luokka:Tietokone- ja videopelit alustoittain tai sitten yhdellä lisätasolla eli Nintendo-pelit, Windows-pelit, Linux-pelit, jne. kuten en-wikissä.

Tarkoitus olisi siis selventää luokittelun ylätasoa ja korvata tietokone- ja videopeli pelkällä tietokonepelillä. Mitään parempaakaan sateenkaaritermiä ei taida olla kuvaamaan kaikkia niitä pelejä, joissa käytetään ohjelmaa pelin pelaamiseen.--Usp 2. marraskuuta 2007 kello 23.31 (UTC)

Mielestäni enkkuwikin malli on varsin toimiva, sillä siellä se perustellaan sillä, että videopelit vaativat jotain "ruutua" tms toimiakseen; tietokoneet on sitten yksi alusta konsoleiden ohella. Tuen enemmin tätä, kuin että yläluokaksi laitettaisiin "tietokonepelit". --Olimar [□] 4. marraskuuta 2007 kello 16.01 (UTC)
Minusta videopeli taas on huono, sillä jonkinlainen tietokone on pelaamisessa välttämätön (eli pienin yhteinen nimittäjä kyseessä oleville artikkeleille) mutta ei video. Esim. tekstipeleissä ei käsittääkseni voida puhua videosta. Minä en keksi tietokonepeli-sanan käytölle muuta estettä kuin käyttöön juurtuneen epätarkan termistön suosimisen. --Usp 4. marraskuuta 2007 kello 17.00 (UTC)
Ei tekstipelit (mitä sitten sillä tarkoitat) enää ole tietokone- tai videopelejä... Kaikissa peleissä on toki se alusta (PC tai konsoli), ja kaikki vaativat sitä ruutua/näyttöä... --Olimar [□] 4. marraskuuta 2007 kello 19.52 (UTC)
Tekstipeleillä tarkoitan esim. näitä. --Usp 4. marraskuuta 2007 kello 19.59 (UTC)
Vaatiihan nekin ruutua :). --Olimar [□] 5. marraskuuta 2007 kello 20.20 (UTC)
Ruutua toki, mutta ei videota. --Usp 5. marraskuuta 2007 kello 20.29 (UTC)
En ole mitään videolaitteesta (jos sitä tarkoitat, koska ei sitäkään tarvita konsoleissa) missään vaiheessa puhunutkaan. Sillä viitataan siihen ruutuun. --Olimar [□] 6. marraskuuta 2007 kello 15.34 (UTC)
Esim. en-wikissä videolla tarkoitetaan tässä tapauksessa siis nopeaan tahtiin peräkkäin esitettyjä kuvia, joista muodostuu liikkeenilluusio. Tätä ei tekstipeleissä ole. Suosisin tietokonepeli-käsitettä, koska sitä olen havainnut käytettävän yleisterminä ennemmin kuin videopeliä, saatikka sitten tietokone- ja videopeliä. (Esim: Eihän nykynuoriso muuta tee kuin kyhjöttää sisällä ja pelaa tietokonepelejä.) Muutos tietokonepeliin ei muuttaisi muuta kuin parin mallineen, muutaman yläluokan, teemasivun ja projektisivun nimet. Laitetaanpa hedelmättomälle dialogille stoppi-> kahvihuoneeseen. --Usp 6. marraskuuta 2007 kello 18.43 (UTC)