Keskustelu Wikipediasta:Käyttäjätunnus/Arkisto 1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua.

(Otsikoimaton)[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko sopimattomiin käyttäjätunnuksiin lisätä vielä esimerkkeinä sanat, joita käytetään Wikipediassa ylläpitoon, esim "roskaa", "kahvihuone", "tuoreet muutokset", "Luokka", "poistettavat sivut". --Samulili 22. heinäkuuta 2005 kello 13:15:06 (UTC)

Laitoin sinne jotain sinne päin. —MikkoM () 22. heinäkuuta 2005 kello 15:53:30 (UTC)

Käyttäjätunnuksen poistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Olen tätä pohtinut aika paljon, mutta Wikipediassa on paljon ns. Instant-nimimerkkejä (nimimerkkejä jotka on tehty vain yhtä äänestystä varten) ja käyttäjiä jotka eivät ole kirjoittaneet Wikipediaan vuosiin. Esimerkiksi ylläpitäjä Farside (keskustelu · muokkaukset) on tällainen. Sääli sinänsä että Farside ei enää kirjoita wikiin mutta se on jo toinen juttu. Eli, jutun ydin on, pitäisikö tällaiset käyttäjät poistaa. Ainakin kolmen muokkauksen historian omaavat mielestäni pitäisi. --Miihkali 24. elokuuta 2005 kello 17.59 (UTC)

  • Wikipediasta ei voi poistaa käyttäjätunnuksia (ainakaan tällä hetkellä tietojeni mukaan). (krr. omata-verbi. krr.) – linnea 24. elokuuta 2005 kello 18.01 (UTC)
    • No voi mokomaa :(. Kertakäyttökäyttäjät ovat vain ärsyttäviä. Kiitos kumminkin tiedosta. --Miihkali 25. elokuuta 2005 kello 12.01 (UTC)

Sama vai eri käyttäjätunnus Wikimedia Commonsiin ym.?[muokkaa wikitekstiä]

Olen viikon verran selaillut täällä erinäisiä ohjeita ja oppaita, mutta en ole silti löytänyt vastausta kysymykseeni. Voisiko joku kokeneempi kirjoittaa ehkä tuohon oppaaseenkin pari sanaa tästä. Eli askarruttaa se, täytyykö erikseen luoda itselleen account Commonsiin, Wikispecies, en:Wiki, yms paikkoihin. Eikö pysty liittämään nykyistä käyttäjätunnusta salasanoineen useampiin wikeihin? Se olisi kyllä näppärää, ettei tarvitsisi muistaa niin montaa käyttäjätunnusta ja salasanaa! Okei, tästähän tietysti päästään käyttämällä kaikkiin samoja tunnareita. Mutta...Gyllenhali 26. lokakuuta 2005 kello 09:59:29 (UTC)

Valitettavasti joutuu luomaan eri tunnukset jokaiseen (jos tunnus on vapaana niin se voi toki olla samakin kaikkialla). --TBone 26. lokakuuta 2005 kello 10:03:20 (UTC)

Ok! Kiitos. Siitä se sitten kohta alkaa esim. omien kuvienkin laittaminen.Gyllenhali 26. lokakuuta 2005 kello 10:06:32 (UTC)

Selkeytyspyyntö[muokkaa wikitekstiä]

Viitaten tähän keskusteluun pyydän mainitaan asiasta sekä tänne, että mallineeseen. -tKahkonen 8. tammikuuta 2006 kello 21:12:06 (UTC)

Oleellisin asia jää sanomatta tällä sivulla. Siis: kuinka Wikipediaan rekisteröidytään? Kommentin jätti 212.66.208.135 (keskustelu – muokkaukset).

Lisäsin ohjeistusta heti alkuun. Riittääkö? -tKahkonen 6. toukokuuta 2006 kello 10.20 (UTC)

Käyttäjätunnukset en -ja fi-Wikipedioissa[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on käyttäjätunnus englanninkielisessä Wikipediassa. Tiedän täsmälleen sen salasanan ja olenkin ikuisesti kirjautuneena en-Wikipediaan. Siltikään en voi kirjautua kys. tunnuksella tähän suomalaiseen versioon enkä voi kys. tunnusta rekisteröidäkään. Apua kaivattaisiin. Kiitos ja kumarrus. ^^

Ainakin toistaiseksi pitää luoda erikseen käyttäjätunnus eri Wikipedioihin. Kannattaa valita sama tunnus jokaiseen projektiin, sillä tulevaisuudessa käyttäjätunnukset saatetaan yhdistää. -Samulili 14. syyskuuta 2006 kello 20.22 (UTC)

Mutta vieläkään asiasta ei mainita tällä projektisivulla! Tuhlasin pitkän tovin yrittäessäni etsiä vastausta tähän kysymykseen, mutta esim. tällä Käyttäjätunnus-sivulla sanotaan vain, että "Käyttäjätunnuksesi on identiteettisi Wikipediassa"! Jos tunnus ei kelpaakaan muunkielisiin Wikipedioihin, ei näin pyöreästi pidä sanoa, vaan koko ajan pitäisi korostaa, että tässä puhutaan nyt suomenkielisestä Wikipediasta. Ja lisäksi on syytä kertoa tämä nimenomainen tärkeä asia myös suoraan: että joka ikiseen Wikipedian eri kieliversioon todellakin joutuu luomaan erikseen käyttäjätunnuksen. Miksi asian selvittämien tehdään niin vaikeaksi, että vastausta pitää ruveta etsiskelemään Talk-sivuilta? 130.188.8.9 15. syyskuuta 2006 kello 17.53 (UTC)

Tästä on ollut epäselvyyttä joskus aiemminkin. Jos haluat, voit lisätä asiasta maininnan johonkin sopivaan kohtaan. --Jetman 15. syyskuuta 2006 kello 17.56 (UTC)

Asiaan on käsitääkseni tulossa muutos. Eli tulevaisuudessa samalla käyttäjätunnuksella voi kirjautua kaikkiin Wikipedioihin. Aiheesta oli juttua jossain Wikizinen numerossa. – linnea 15. syyskuuta 2006 kello 20.04 (UTC)

Miten mahtaa? Entä vanhat tunnukset? -tKahkonen 15. syyskuuta 2006 kello 20.36 (UTC)
Eri projekteissa olevat vanhat samannimiset tunnukset tullaan ilmeisesti ehkä yhdistämään. -Samulili 15. syyskuuta 2006 kello 20.37 (UTC)
Mahtaa tulla ongelmia siinä, kun jollakulla on sama tunnus täällä kuin toisella siellä. -tKahkonen 15. syyskuuta 2006 kello 20.48 (UTC)
Niinpä, itse joudun ilmeisesti tappelemaan ranska- ja saksawikien ML:ien kanssa tunnuksen käyttöoikeuksista... --ML 15. syyskuuta 2006 kello 20.50 (UTC)
Minunkin nickini on de.wikissä varattu... --Jetman 15. syyskuuta 2006 kello 20.52 (UTC)

Onko ikäräjaa tai muuta sellaista?[muokkaa wikitekstiä]

Tarvitseeko wikipediaan käyttäjätunnusta varten olla vähintään tietyn vuotias vai onko minkään näköistä ikärajaa olemassa? Itse olen 11 vuotias ja mietin käyttäjätunnuksen tekoa.  –Kommentin jätti 88.114.99.83 (keskustelu – muokkaukset)

Ei ole ikärajaa. Käyttäjätunnuksen luominen on suositeltavaa kaikille. --Wipu 20. syyskuuta 2007 kello 18.20 (UTC)

Käyttäjätunnuksen henkilökohtaisuus[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan seuraavaa lisäystä käytäntöön:

Käyttäjätunnus on henkilökohtainen eikä sitä saa antaa toisen henkilön käyttöön. Käyttäjätunnukseen liittyvää salasanaa ei saa julkaista Wikipediassa tai muualla eikä muutenkaan saattaa yleiseen tietoon.

Tämä vastauksena viime aikoina esiintyneisiin käyttäjätunnuksiin (esim. Käyttäjä:Teerenpeli, Käyttäjä:Yleisvandaali) joiden salasanat on julkaistu käyttäjäsivulla. — Japsu 14. lokakuuta 2007 kello 13.03 (UTC)

Kannatan tuota ehdotusta. --Johney 14. lokakuuta 2007 kello 13.09 (UTC)
Enpä tiedä tuollaisesta muotoilusta. Ei-henkilökohtainen tunnus voi olla täysin asiallisessa käytössä. Esim. Käyttäjä:YLEea voisi olla useamman käyttäjän käytössä (en tiedä, onko). Ehkä riittäisi kieltää tuollaiset hölmöt avoimet tunnukset, jotka vastaavat avointa välityspalvelinta ja jotka joudutaan ennen pitkää estämään kuitenkin, kun joku vandaali saa nokkelan idean käyttää niitä vandalisointiin. --ML 14. lokakuuta 2007 kello 13.15 (UTC)
Blokkasin itse toisen noista sillä perusteella että se vastaa avointa proxya (ja salasana julkaistiin). Äkkiseltään en keksi muita kuin tuon Elävän Arkiston ja vastaavat jossa käytössä yhteiskäyttö olisi perusteltua. --Harriv 14. lokakuuta 2007 kello 13.18 (UTC)
Kyllähän täällä on muistaakseni ollut "Espoon kaupunki"-tyyppisiäkin tunnuksia. En näe mitään syytä kieltää yhteisötunnuksia, ellei ole jotain ylempää käytäntöä, joka kieltää ne. Jos yhteisötunnuksella vandalisoidaan, koko yhteisö on vastuussa ja tunnuksen voi estää kuten henkilökohtaisenkin tunnuksen. --ML 14. lokakuuta 2007 kello 13.21 (UTC)
Itse en vastaavasti näe mitään syytä sallia yhteisötunnuksia muuta kuin erityistapauksissa. Englanninkielisessä versiossa jakaminen on kielletty yksiselitteisesti: en:Wikipedia:User account#Sharing accounts. --Harriv 14. lokakuuta 2007 kello 13.24 (UTC)

"Julkisuuden henkilö" käyttäjätunnuksena[muokkaa wikitekstiä]

Tuossa tuli keskustelua ylläpitäjä Str4nd:in bannattua käyttäjä Natsi-Hitlerin epäsopivana nimikkeenä, johon hän nosti perusteeksi julkisuuden henkilyyden, että ovatko historialliset julkisuuden henkilöt myös suojattuja? Meillähän ovat täällä esimerkiksi käyttäjät Lenin ja M. Porcius Cato, ja varmasti muutamia muitakin historiallisia hahmoja? Jos taas sana natsi termin Hitler-edessä oli se loukkaavuuden syy, niin sitten se lienee puolestaan oma keskustelunsa, että ovatko vaikka historiallisiin julkisuuden henkilöitä muistuttaviin tunnuksiin liitettävät puoluemääreet ei-suotavia? (tähän asti käytäntö ei sano siitä mitään). Minulla ei ole mitään sen enempää Porcius Catoa, Leniniä, kuin natsihitleriäkään vastaan - käytäntöä ja perusteita voisi kuitenkin kannattaa selkiyttää ennen tämäntyyppisten tunnusten pysyvää bännäilyä? Esim. DemariTanner olisi varmaan sitten kiellettyjen listalla, kuin myös kommunisti-Leninkin?Tetopa 23. huhtikuuta 2008 kello 15.37 (UTC)

Kysymys on mielestäni kiinnostava ja varsin laaja. Löytyyhän meiltä Tetopan mainitsemien Leninin ja M. Porcius Caton lisäksi mm. Kalmageddon ja Charles de Gaullekin - asiallisia käyttäjiä kaikki. En-wikipediasta puolestaan löytyy löytyy User:HITLER! ja User:HITLERFEST, jotka bannattiin vasta sukkanukkeilun jälkeen ja saattoihan olla mahdollista, että käyttäjä Natsi-Hitler olisi halunnut muokata esim. nimenomaan Hitleriä ja natsijohtajia käsitteleviä artikkeleita ja tunnus olisi silloin ollut hyvinkin perusteltu. --Klassikkomies 23. huhtikuuta 2008 kello 16.10 (UTC)
Käyttäjäsivullaan hän taisi kertoa itsestään Hitlerinä, joten epäilen kyseistä tapausta. Mutta mielenkiintoinen asia. Lab-oratory 23. huhtikuuta 2008 kello 16.11 (UTC)
Ei Natsi-Hitlerillä tietääkseni edes ollut käyttäjäsivua, mutta Leninillä kyllä on ja hän kertoo siellä maailmanvalloitushaaveistaan. --Klassikkomies 23. huhtikuuta 2008 kello 16.14 (UTC)
Käyttäjäsivu oli ja sisälsi "Päivää!! Olen natsi ja Hitler." --Harriv 23. huhtikuuta 2008 kello 16.15 (UTC)
Onko tuo nyt varsinaisesti loukkaavaa tai suunnattu ketään vastaan? --Klassikkomies 23. huhtikuuta 2008 kello 16.18 (UTC)
Tuolla perusteella hän ei vielä edes haukkunut mitään "kansanryhmää", vaan kuvaili mahdollisesti itseään. Toki minunkin "maalaisjärkeni" tässä kertoo, että todennäköisyys on voinut olla pienempi kontribuution tulevan laadun suhteen kuin vaikkapa häntä itäisemmillä ja läntisemmillä valtiomiehillä... mutta tuo banni "esiintymisestä" historiallisena henkilönä on ihan jännä...Tetopa 23. huhtikuuta 2008 kello 16.19 (UTC)
Ainakin se on puoliksi harhaanjohtava :) --Harriv 23. huhtikuuta 2008 kello 16.19 (UTC)
Ex-ylläpitäjä Kompakin luonnehdinta itsestään käyttäjäsivullaan: "Olen 42-vuotias transsukupuolinen lastentarhan opettaja Rajakylästä, Oulusta. Perhe: vaimo, kaksi lasta ja Nigerianvinttikoira Harrastukset: marjastus, VPK, tennis, vapaaehtoinen nuorisotyö, purjehtiminen Kiinnostuksen kohteet: manga ja anime (erityisesti lolicon ja ero guro), ranskalaiset elokuvat, viinit ja juustot, homoseksuaalisuus, pedofilia Muokkausnäkökantani: Wikirakkaus <3". Ylläpito-oikeuksien poistoäänestyksessä esitettiin epäilys, että Kompak on todellisuudessa armeijaa käyvä nuori mies. --Klassikkomies 23. huhtikuuta 2008 kello 16.24 (UTC)
Tässä pointti on sikäli eri, että hän ei esiintynyt kenään julkisuuden henkilönä.Tetopa 23. huhtikuuta 2008 kello 16.26 (UTC)
Tottakai. Lähinnä kommentoin tuota Harriv:n pointtia harhaanjohtavuudesta. Kompakin kohdalla se ei siis aiheuttanut mitään toimia. --Klassikkomies 23. huhtikuuta 2008 kello 16.28 (UTC)
Hitleriksi itseään väittävät on helpompi todeta harhaanjohtaviksi kuin ylläoleva. Se että joku epäilee jotain ei tarkoita mitään. Vastaavia sivuja löytynee useampiakin jos jaksat etsiä. Itselleni tulee mieleen yksi historiasta löytyvä, katsotaan löydätkö :) --Harriv 23. huhtikuuta 2008 kello 16.36 (UTC)
Oliko itse kaljupäinen hurmurimme eli Käyttäjä:Urho Kekkonen? --Klassikkomies 23. huhtikuuta 2008 kello 16.40 (UTC)
Vaikuttimia on vaikea spekuloida etukäteen - täällä on ollut toisaalta pari aluksi provosoivan oloista nimimerkkiä, jotka ovat tehneet hyvää työtä... ja sitten niitä, jotka ovat vain sabotoineet. Mutta sitä voi olla vaikea tietää ennalta, eikä sitä edes kannata mielestäni spekuloida... Eikä sillä liene väliä, mitä artikkelia aikoo muokata - ei kait sitä voi esiintyä silti tanjakarpela -tunnuksella, vaikka aikoisikin ko. juttua muokata? Se taas on tärkeää, että säännöt ovat kaikille samat, eikä ketään bannata satunnaisten makuasioiden pohjalta, vaan että homma on selvää.Tetopa 23. huhtikuuta 2008 kello 16.14 (UTC)

Jatkoa edelliseen, tapauksesta Käyttäjä:Hitler-97[muokkaa wikitekstiä]

(Siirretty käyttäjän keskustelusivulta)

Millä tavalla käyttäjätunnus Hitler-97 on käyttäjätunnuskäytännön vastainen? Meiltähän löytyy myös Käyttäjä:Lenin. --Klassikkomies 17. syyskuuta 2008 kello 23.17 (EEST)[vastaa]
Julkisuuden henkilöitä muistuttavat tunnukset on kaiketi kielletty. Kieltämättä tämä sitä muistuttaa vaikkei etunimenä olekaan Adolf--Omq 17. syyskuuta 2008 kello 23.21 (EEST)[vastaa]
Hitler on varsin yleinen saksalainen sukunimi. Monet käyttäjät esiintyvät Wikipediassa sukunimillä eikä se ole minkään käytännön mukaan kiellettyä. --Klassikkomies 17. syyskuuta 2008 kello 23.23 (EEST)[vastaa]
No onhan tuolla tosiaan ainakin bussikuski Adolf Hitler. Tri Josef Mengelen sukukin kuuluu yhä valmistavan maanviljelyskoneita, joten "Dr. Mengele" voisi olla hyväksyttävä, mikäli on muitakin Mengele-nimisiä tohtoreita? Tämä siis on kanta näihin tunnuksiin?--Omq 17. syyskuuta 2008 kello 23.25 (EEST)[vastaa]
Ainakin tunnus natsi-Hitler näkyi saaneen ikueston--Omq 17. syyskuuta 2008 kello 23.26 (EEST)[vastaa]
Tunnukselta ei ole tullut muita kuin vandalismimuokkauksia. Estetty ikuisesti. --Jaakonam 17. syyskuuta 2008 kello 23.32 (EEST)[vastaa]
Saattaa hyvinkin olla, että tunnus oli tehty vandalisointitarkoituksessa ja sellainen kuva noista kolmesta tunnuksen tekemästä muokkauksesta syntyy, minkä vuoksi esto on perusteltu, mutta käyttäjätunnus käytännön mukaisesti tällaisia käyttäjätunnuksia ei voida kieltää. --Klassikkomies 17. syyskuuta 2008 kello 23.41 (EEST)[vastaa]
Nimi "Hitler" ilman etunimeä viittaa nykyään nimenomaan Adolf Hitleriin, eli pidän sitä käytännön vastaisena. Jos käyttäjätunnus olisi ollut vaikkapa "Pertti Hitler", niin sitten joutuisi miettimään. --Otrfan 17. syyskuuta 2008 kello 23.44 (EEST)[vastaa]
Millä perusteella yleinen saksalainen sukunimi Hitler viittaa Adolf Hitleriin ja vaikka viittaisikin miten se loukkaa ihmisiä sen enempää kuin Käyttäjä:Lenin? Esto vandalismin perusteella on ymmärrettävä, mutta Jaakonamin estolokissa ikuisen eston syyksi antama "Sopimaton käyttäjätunnus" sen sijaan ei ole mielestäni hyväksyttävä, koska tunnus ei ole sen sopimattomampi kuin Käyttäjä:Leninilläkään. --Klassikkomies 17. syyskuuta 2008 kello 23.49 (EEST)[vastaa]
Leninin käyttäjäsivulla olevan kuvan perusteella vuodet mausoleumissa näyttävät tehneen tehtävänsä. –Ejs-80 18. syyskuuta 2008 kello 00.07 (EEST)[vastaa]

Jos estää Hitlerin niin täytyy estää myös Lenin. Ei tuota käyttäjätunnuskäytäntöä voi muutenkaan tulkita, eikä näitä voi arpoa mututuntumalla. —MikkoM () 17. syyskuuta 2008 kello 23.51 (EEST)[vastaa]

Mitenkäs Käyttäjä:Theodor Herzl? --Otrfan 17. syyskuuta 2008 kello 23.54 (EEST)[vastaa]
Olen ehdottomasti samaa mieltä MikkoM:n kanssa. On estettävä joko sekä Hitler että Lenin tai ei kumpaakaan. Otrfanin kommenttin viitaten: näitä on enemmänkin. Asiasta on keskusteltu aikanaan täällä. --Klassikkomies 18. syyskuuta 2008 kello 00.00 (EEST)[vastaa]
Mielestäni kaikki todellisia julkisuuden henkilöitä, historiallisia tai eläviä, mukailevat tunnukset pitäisi estää. Yhdenmukaisuuden vuoksi jopa sellaiset kuin Caesar, Napoleon tai Charles de Gaulle. Ilkka Kanerva jo estettiinkin taannoin. Jos näitä ei voi muka estää estokäytännön perusteella, on estokäytäntöä muutettava koskemaan myös tällaisia tapauksia. Jotta asia tulisi selväksi pistetään listaan Leninkin. --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 00.06 (EEST)[vastaa]
Samaa mieltä. --Otrfan 18. syyskuuta 2008 kello 00.09 (EEST)[vastaa]
Käytäntöä on varmasti syytä täsmentää, koska tällä hetkellä näyttää siltä näitä mahdollisesti vähänkin oikeistoradikaaleihin vivahtavia tunnuksia estellään urakalla, mutta vasemmistoradikaaleihin viittaavat tunnukset ovat hyväksyttäviä. Wikipedian tehtävä ei varmastikaan ole ottaa kantaa siihen mikä on poliittisesti korrektia ja mikä ei. Tämä esto on hyvä esimerkki kuvaamastani toiminnasta, koska tässä tapauksessa estoon riitti pelkkä sukunimi, jonka voisi kuvitella viittaavan entiseen Saksan johtajaan. Mutta kysymys kuuluu: olisiko myös käyttäjä Kanerva-48 tai käyttäjä Džugašvili-78 tai käyttäjä Stalin-78 estetty? Epäilenpä, koska Leniniä ei ole edelleenkään estetty, vaikka tasapuolisuuden nimissä näin olisi siis toimittava, jos käyttäjiä lähdetään estelemään tällaisilla perusteilla. --Klassikkomies 18. syyskuuta 2008 kello 00.25 (EEST)[vastaa]
Mielestäni riittää jos tunnus on jo "varattu", eli todellisen henkilön hallussa, tai muuten harhaanjohtava, eli sekoitettavissa elävään henkilöön. Poliittisia latauksia turha sotkea asiaan. Selkeästi poliittiset tunnuksethan voi jo nykyisenkin estokäytännön mukaan kieltää. --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 00.35 (EEST)[vastaa]
Tämä keskustelu lienee syytä siirtää käytännön keskustelusivulle. Hitler-97 on kuitenkin estetty ensisijaisesti vandalismia varten luotuna tunnuksena, jossa lisäksi raskauttavana seikkana on nykyisen käyttäjätunnuskäytännön rikkominen, eräänlainen double-whammy, siis. Eston syyksi valitsin vetovalikosta "sopimaton käyttäjätunnus" (vakioselitykseksi ei ole määritelty esim. "vandalismia varten luotu tunnus" tms.); sekunnin murto-osan napin painamisen jälkeen huomasin, että olisi pitänyt kirjoittaa lisäksi täsmennyskenttään se "vandalismia varten luotu tunnus". Estolokia ei voi muuttaa muuten kuin poistamalla esto ja antamalla se uudestaan uudella selityksellä. Huomautus syystä keskustelusivulla riittänee myös. --Jaakonam 18. syyskuuta 2008 kello 00.50 (EEST)[vastaa]
Antamasi esto perusteella "vandalismia varten luotu tunnus" on mielestäni ymmärrettävä ja hyväksyttävä varsinkin, kun nyt kerrot, että "sopimaton käyttäjätunnus" estolokissa oli lähinnä näppäilyvirhe. Joka tapauksessa olisi mielestäni hyvä, jos käyttäjät aktivoituisivat pohtimaan tätä käyttäjätunnuksien sopivuutta koskevaa kysymystä yleisellä tasolla ettei Wikipedian yhteisö anna itsestään sellaista kuvaa, että se jonkinlaisen poliittisen korrektiuden perusteella hyväksyy tietyt nimet käyttäjätunnuksina, mutta ei toisia. --Klassikkomies 18. syyskuuta 2008 kello 01.15 (EEST)[vastaa]
Jeps, samankaltainen minua hymyilyttänyt tapaus oli Käyttäjä:Samulihaisee. :) Kyseessähän oli toki vandalismitunnus, mutta itse en ainakaan näe tuota asiattomana nimenä. Käytäntö on hyvä, mutta turhaa ylikorrektiutta kannattaa välttää, se vain provosoi häirikköjä. Vandaalit putkaan mielellään ensisijaisesti muilla perusteilla? –neurovelho 18. syyskuuta 2008 kello 01.25 (EEST)[vastaa]
Käsittääkseni nythän ei välttämättä puhuta enää vandaalitunnuksista, vaan tunnuksista, jotka jollain tavalla tuovat mieleen julkisuuden, politiikan tai historian henkilön. Korrektius tuli esille K-miehen vaatimuksesta, muille olisi kelvannut yleisempikin sääntö - esimerkiksi harhaanjohtavuuden perusteella, mihin ei sotkettaisi politiikkaa. --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 01.32 (EEST)[vastaa]
Oma kantani tällaisiin käyttäjätunnuksiin ei ole mitenkään tiukkapipoinen, mutta en vastusta käytännön toimeenpanoa, jossa Leninit ynnä muut kielletään nykykäytännön tai tulevan käytäntömuutoksen nojalla, jossa erikseen kielletään esim. kuolleet ja elävät valtionpäämiehet, rikolliset tai mitä ikinä sitten rajauksen ulkopuolelle jääkään. Poikkeus pitää kuitenkin voida tehdä siinä tapauksessa, että julkisuuden henkilö haluaa todella esiintyä omalla nimellään tai sen tunnistettavalla variaatiolla. Todistustaakka on silloin kuitenkin edelleen tunnuksen luojalla, mutta en ole varma, mikä olisi yksityisyydensuojan rajoissa tehtävä oikean henkilöllisyyden varmistusmenetelmä. Ja onhan meillä jo paljonkin julkisuuden henkilöitä omalla nimellään käyttäjinä, joista on artikkeli. --Jaakonam 18. syyskuuta 2008 kello 01.34 (EEST)[vastaa]
Staliniin, Hitleriin yms. joukkomurhaajiin viittaavat käyttäjätunnukset pitäisi mielestäni estää. Tapauksissa joissa käyttäjätunnus on vaikka Stalin555 tuskin viitataan muihin kuin Isä Aurinkoiseen. Lenin menettelee tunnuksena. Onhan Suomessa Lenin-museokin :). Ihmettelen myös miksi näitä artikkeleja urakalla sotkevia kakkavandaaleja rangaistaan päivän estolla, kun taas vakiokäyttäjiä kuten Ulrika ja K-mies, on estetty jopa viikoksi kerrallaan--Omq 18. syyskuuta 2008 kello 09.53 (EEST)[vastaa]
Ajatuksena kaunis, mutta se ei käy, koska Leninin poissulkemalla avaat pandoran lippaan. Tästä syystä on oltava johdonmukainen ja neutraali, ja varottava ymppäämästä politiikkaa mukaan. Tunnukset voidaan kieltää vetoamalla vain yhteen: harhaanjohtavuuteen, eli tunnuksen luoja tekeytyy joksikin muuksi tai haluaa yhteisön samaistavan hänet tunnuksessaan esiintyvään henkilöön. Poliittiset tunnuksethan ovat jo nyt kiellettyjä. Wikipedia on epäpoliittinen hanke ja yhteisön on oltava varuillaan, jotta poliittisen venkuroinnin ei anneta hiipiä sen ytimeen ja päätöksentekoprosessiin. Siksi suu supussa politiikasta tässä yhteydessä ja tunnukset estoon muilla perusteilla. --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 10.04 (EEST)[vastaa]
Suurin osa "kakkavandaaleista" tulee joko dynaamisista tai julkishallinnolle kuuluvista (eli lähinnä oppilaitosten) IP-osoitteista, joita ei kannata estää muutamaa päivää pitemmäksi aikaa, koska käyttäjät niiden takana vaihtuvat. Muutamia häirikkökaupunkien välityspalvelimia on tietysti poikkeuksena vahvistamassa sääntöä. Estolokinkin mukaan rekisteröityneitä vandaalitunnuksia on kuitenkin kohdeltu keskimäärin kovemmalla kädellä ja pitemmillä estoilla kuin esimerkiksi mainitsemiasi vakiokäyttäjiä. --Jaakonam 18. syyskuuta 2008 kello 10.17 (EEST)[vastaa]

Julkisuuden henkilöistä: Kun käyttäjätunnuskäytännössä kiellettiin julkisuuden henkilöä muistuttavat käyttäjätunnukset, sen tarkoitus oli estää tilanteita, joissa joku esiintyy julkisuuden henkilönä ja kenties yrittää turmella tämän mainetta käyttäytymisellää, kirjoituksillaan, käyttäjäsivullaan jne. Tämän vuoksi annaabreut ja ilkkakanervat ovat kiellettyjä käyttäjätunnuksia (ellei kyseessä oikeasti satu olemaan käyttäjän nimi). Tarkoitus ei ollut kieltää MPorciusCaton tai Hasdrubalin tapaisia käyttäjätunnuksia – ei kai kukaan kuvittele että nämä henkilöt kirjoittaisivat haudan takaa Wikipediaan? Samulili 18. syyskuuta 2008 kello 10.21 (EEST)[vastaa]

Luonnollisesti – mutta työhypoteesina meillä ei taida olla mitään keinoa selvittää, onko pelkästään laadukkaita muokkauksia tekevä "maarittastula" oikeasti Maarit Tastula? --Jaakonam 18. syyskuuta 2008 kello 10.28 (EEST)[vastaa]
Oletetaan hyvää tahtoa, kunnes saadaan päinvastaisia todisteita... Tai kysytään the Maarit Tastulalta. Tietenkin jos nimi on jokin tavallinen, kuten Jukka Virtanen, niin sitten täytyy katsoa, antaako käyttäjä muuten ymmärtää olevansa (jompikumpi) the Jukka Virtanen. Samulili 18. syyskuuta 2008 kello 10.34 (EEST)[vastaa]
Edellä Jaakonam [1] jo ehti sanoa, että todistustaakka julkisuuden henkilöiden nimissä olisi tunnuksen luojalla, vaikka olisikin nimen omistaja. Lieneekö sitten hätävarjelun liioittelua, mutta kallistun samalle kannalle. En silti usko, että omalla nimellä esiintymisestä tulisi kovinkaan yleistä, ja sellaisena taakka ei olisi kohtuuton. --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 10.51 (EEST)[vastaa]
Ei kai kukaan mitään sen kaltaista kuvittele, syyt ovat toisaalla. Politiikan mukaan vetämisen estämiseksi olisi paras olla johdonmukainen. K-miehen argumentointi edellä on varoitus, joka tulisi ottaa vakavasti. --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 10.32 (EEST)[vastaa]
Siis vaikka tunnuksilla JosephGoebbels tai Adolf Eichmann voisi tulla muokkaamaan natsiartikkeleita, koska ko. henkilöt ovat kuolleet ja estäminen vetäisi politiikan mukaan wikiin? Aika surullista--Omq 18. syyskuuta 2008 kello 10.37 (EEST)[vastaa]
Olet ymmärtänyt minut aivan päinvastoin kuin olen halunnut sanoa. Kertaan vielä: kielletään kaikki harhaanjohtavat tunnukset. "Harhaanjohtava" sisältää kaikki tunnukset, joita voidaan kohtuudella pitää julkisuuden, politiikan tai historian henkilöihin viittaavana. Tämä kategorinen kielto siitä syystä, että politiikkaa ei voisi vetää enää millään tekosyyllä mukaan. Taidan kirjoittaa todella kehnoa suomea, kun ymmärsit ajatukseni täysin väärin. --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 10.42 (EEST)[vastaa]
Kauan sitten kuolleiden historian henkilöiden nimet käyttäjätunnuksina tuskin ovat harhaanjohtavia. Eiköhän jokainen, joka ylipäänsä on kuullut Marcus Porcius Catosta tai Theodor Herzlistä, tiedä heidän olevan ajat sitten kuolleita, ja tuskinpa kukaan myöskään uskoo, että kummitukset kirjoittaisivat Wikipediaan. -KLS 18. syyskuuta 2008 kello 10.58 (EEST)[vastaa]
Hyvää sarkasmia, kiitos siitä. Olen edellä tuonut jo julki, että mielestäni yhdenmukaisuuden perusteella pitäisi harkita täyskieltoa. Leninkin on historian henkilö, kuollut jo 1924. Kuitenkin hänet täytyy estää, jos Hitler halutaan kieltää ja vice-versa. Mihin vedämme rajan, jota vanhemmat henkilöt ovat sen verran jäähtyneitä, että eivät saa yhteisöä sekaisin jonkun halutessa nostaa pöydälle poliittisen korrektiuden tai sensuroinnin mörön? --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 11.03 (EEST)[vastaa]
Vetäisin rajan 1900-luvulle. Viime (ja tämän) vuosisadan diktaattoreina yms. esiintymiseen ja viittaamiseen--Omq 18. syyskuuta 2008 kello 11.05 (EEST)[vastaa]
Hyvä että tulee konkreettisia ehdotuksia. Diktaattori ei ole mielestäni se olennaisin villakoiran ydin, vaan poliittinen suuntaus tai ideologia. Entä Jeesus? Paavit? Napoleon? Tšingis-kaani? Karl Marx (kuollut 1883)? Oletko varma, että historian romukopasta ei joku ahaa-elämyksen saanut kaiva mieleistään kohdetta ja heitä sitä meidän kasvoillemme? Minä en olisi luonnostani näin kategorinen, mutta, kuten sanoin, K-miehen sanat olivat enne tai varoitus, joita on hyvä miettiä nyt. Minä haluaisin muokata artikkeleita ja jättää byrokratian vähemmälle, mutta yhteisö on selkeästi jo luonut insituutionsa, ja valta- tai aatekamppailu on astunut joukkoomme. En itsekään ole aivan syytön, joku sanoo seuraavaksi. En varmaankaan, mutta kukaan ei luo järjestelmää yksin. Jos emme sorvaa uutta entistä parempaa käytäntöä, ei käytäntöä kannata muuttaa ollenkaan. Jos sinne jää porsaanreikiä, ovat ne avain siihen pandoran lippaaseen... --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 11.15 (EEST)[vastaa]
Eikö poliittisten suuntausten jaottelu oli juuri se, mikä johtaisi turhanpäiväiseen kiistelyyn? Minun puolestani Wikipediassa voi esiintyä kirkkoruhtinaana, marxilaisena filosofina tai guruna. Omq:n ehdotus tuntuu käyttökelpoiselta. Tsingis-kaaneihin suhtaudutaan nykyisin kuten elokuvassa Billin ja Tedin uskomaton seikkailu. --Thi 18. syyskuuta 2008 kello 13.34 (EEST)[vastaa]
Minunkin puolestani. Aiheellinen pelkoni on juuttuminen loputtomiin kiistoihin, jos yhdet tunnukset sallitaan ja toiset kielletään. Marxista syntyisi ensimmäinen kopu heti käytännön lukkoon lyömisen jälkeen. Nahkapäätökset ovat turhauttavia, koska niistä on käyty kiivaskin edeltävä keskustelu, mutta tulos lähenee nollaa. Olen edellä tuonut monta kertaa julki pelkoni syyn ja henkilöinytkin sen. Jos voisin luottaa wikirakkauteen, en tarvitsisi enkä kannattaisi yhtään sääntöä tai pykälää. --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 13.41 (EEST) EDIT: Ehdotuksessani siis poliittinen näkökulma jätettäisiin vallan pois, sillä estoa perusteltaisiin harhaanjohtavuudella, minkä alle koottaisiin kaikki kategoriaan sopivat, yhteisön päätettävissä olevat tunnukset yhtenä kasvottomana massana. Omq:n ehdotus on hyvä, mutta venyttäisin sitä vielä sadalla vuodella käsittämään 1800-luvunkin. --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 13.48 (EEST)[vastaa]

Anteeksi, en jaksa lukea viestiketjua kokonaisuudessaan, mutta ihmettelen näin yleisesti että mitä me ylläpitäjät ollaan tehty ettei meidän harkintakykyyn luoteta vaan pitää sorvata kaikki _säännöt_ kiveen ja ympäröidä kivi kilometrin titaanivaipalla ettei siihen vahingossakaan sörkittäisi... itse en ole huomannut että tätä sääntöä käytettäisiin ylläpitäjien osalta väärin: jos tänne tulee käyttäjä "StalinOnParas" on melko selvää millä linjalla käyttäjä Wikipediaa muokkailisi. Jos tulee käyttäjä "Hitler-tutkija" on myös melko selvää että käyttäjätunnusta ei tuomittaisi ainakaan ennen vandalismia. Ja jos tulisi epäselviä tapauksia, huomautettaisiin että käyttäjätunnus ei välttämättä ole asiallinen. Ei muuta, jatkakaa (kuten tähänkin asti). --Agony (403) 18. syyskuuta 2008 kello 13.50 (EEST)[vastaa]

Et sitten ole huomannut, että oikeastaan missään ei konsensus, kompromissi tai "mai pen rai" -asenne ole välittömin tavoite enää, vaan loputon kinastelu, byrokratisointi ja lainopillisuus. Yksikin käyttäjä ei koskaan jätä käyttämättä viimeistä sanaa ja lyö kaikkia muita lakikirjalla päähän jos soveltava lakitiede sen sallii, ja salliihan se. --Khaosaming 18. syyskuuta 2008 kello 13.56 (EEST)[vastaa]
Anteeksi kaikille että avaan vanhan viestiketjun uudestaan, mutta oli pakko kommentoida tänne. Asia yksi: en ole Vladimir Iljitš Uljanov, ja toivon ettei kukaan näin luullutkaan ;). Toisekseen, olen valmis vaihtamaan käyttäjätunnustani johonkin neutraalimpaan. Kolmanneksi, repesin muutaman kerran tällä esitetyille kommenteille, kiitos kaikille niistä. --Lenin 5. maaliskuuta 2009 kello 19.44 (EET)[vastaa]

Huomasin ketjun jokin aika sitten. Nyt tuli mieleen että kun näitä rajanvetoja vedetään, niin mikä on minun kohtaloni? Tunnuksenihan on sama kun näytönohjaimia yms tietokonerautaa valmistavan NVIDIAn. Joten pitääkö minun vaihtaa käyttäjätunnusta, vai saanko pitää nykyisen käytössä? Terv --Nvidia 5. lokakuuta 2008 kello 17.59 (EEST)[vastaa]

Minusta käyttäjätunnuksessasi ei ole mitään käytännön vastaista. Mahdollisuus erehdykseen on olemattoman pieni.--Joonasl (kerro) 5. lokakuuta 2008 kello 18.10 (EEST)[vastaa]
Hyvä tietää. Terv se pienempi --Nvidia 5. lokakuuta 2008 kello 18.14 (EEST)[vastaa]


Sopimattomat Käytäjätunnukst[muokkaa wikitekstiä]

Onko sana Kalja käyttäjätunnuksissa sopimaton? 88.193.131.170 17. huhtikuuta 2009 kello 17.18 (UTC)

Tuskin. --ilaiho (kitinää) 17. huhtikuuta 2009 kello 17.22 (EEST)[vastaa]

Salasanan vaihto[muokkaa wikitekstiä]

Voiko käyttäjätunnuksen salasanaa vaihtaa? Entä miten menetellään, jos unohtaa salasanansa? 213.130.254.246 15. marraskuuta 2009 kello 15.04 (EET)[vastaa]

Salasana vaihdetaan asetuksista. --Juhko (keskustelu) 15. marraskuuta 2009 kello 15.06 (EET)[vastaa]

Muokkausasetuksista: varoitus, kun poistuu sivulta tallentamatta muutoksia?[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjätunnuksen asetuksissa, osiossa "muokkaus" on lisäasetusmahdollisuuksissa tällainen kohta: "Varoita minua, kun poistun muokkaussivulta tallentamatta muutoksia". Miten tämän varoituksen kuuluisi näkyä? Omalla tunnuksellani se ainakaan toimi mitenkään.--Compance 5. helmikuuta 2010 kello 21.23 (EET)[vastaa]

Kokeile ottaa JavaScript käyttöön, sitten huomautuksen pitäisi toimia. --Olli keskustelu 3. elokuuta 2010 kello 15.28 (EEST)[vastaa]

Muutosehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Oikeastaan tarkennus, sillä artikkelin alussa jo mainitaan että tunnus on henkilökohtainen. Eli "Sopimattomat käyttäjätunnukset" alle lisätään:

  • Jaetut tai ryhmää edustavat käyttäjätunnukset
    • Usean käyttäjän käytettävissä olevat tunnukset
    • Esimerkiksi yrityksen, tuotemerkin tai yhdistyksen mukaan nimetyt käyttäjätunnukset.

--Harriv 3. elokuuta 2010 kello 15.26 (EEST)[vastaa]

Kannatan. Tosin ehkä hieman tuota viimeistä kohtaa voisi lieventää. Esim. "Adidas" ei kelpaisi, mutta "Adidaspoika" olisi mielestäni ihan kelvollinen käyttäjätunnus. Oleellista on, ettei sekoittamisen vaaraa yritykseen ole. --Jisis 3. elokuuta 2010 kello 15.27 (EEST)[vastaa]
Kannatan periaatteessa, mutta tuollainen käytäntömuutoshan tarkoittaisi että moni käyttäjä joutuisi ilmeisesti eston uhalla vaihtamaan käyttäjätunnuksensa. (Nvidia on ensimmäinen joka tulee mieleen.) Jafeluv 3. elokuuta 2010 kello 15.34 (EEST)[vastaa]
Noudatetaanko länsimaista oikeusperiaatetta, että takautuvasti velvoittavia sääntöjä ei tehdä...? Sekoittaako joku meikäläisen Los Angelesin lentokenttään vai sveitsiläiseen kuntaan...? Nividia muuten ei ole fi-wikissä Jaettu eikä ryhmää edustava käyttäjätunnus, joka tuossa on otsikkona. --Lax 3. elokuuta 2010 kello 15.43 (EEST)[vastaa]
Totta, mutta onhan se silti tuotemerkin mukaan nimetty tunnus, vai? Itselleni kyllä riittäisi jos sovitaan ettei vakikäyttäjiä ruveta estelemään sen perusteella että käyttäjätunnuskäytännöt ovat välissä muuttuneet. Jafeluv 3. elokuuta 2010 kello 15.57 (EEST)[vastaa]
Jos käytäntöihin tai niiden tulkintaohjeisiin halutaan käsite "vakikäyttäjä", niin voisiko joku esittää sille eksaktin määritelmän. --Otrfan 3. elokuuta 2010 kello 16.04 (EEST)[vastaa]
Tarkoitin siis käyttäjää, joka on rekisteröinyt käyttäjätunnuksensa ennen kuin käytäntö muuttui sen kieltäväksi. Pahoittelen epämääräistä sanavalintaa. Jafeluv 3. elokuuta 2010 kello 16.45 (EEST)[vastaa]
Jos sääntöihin tehdään lisäys ehdotetussa muodossa, on ylemmällä tasolla mainittu Jaetut tai ryhmää edustavat käyttäjätunnukset se, mitä tuossa kielletään, ja alemmalla tasolla mainittu yrityksen jne. mukaan nimetty selittää vain ja ainoastaan tätä jaettua ja ryhmää edustavaa eikä mitään muuta sen kanssa samalla tasolla olevaa. Tuo ei siis kiellä yhden käyttäjän nimissä olevaa Adidas-tunnusta; jos sellainenkin halutaan kieltää, voidaan tietenkin tehdä täsmennys hämäävän käyttäjätunnuksen kieltävän säännön alle (tai tulkita hämäävän käyttäjätunnuksen sääntöä löyhästi, kuten minä tuossa muutaman tunnin tapauksessa tein. --Lax 3. elokuuta 2010 kello 16.20 (EEST)[vastaa]
Itse asiassa oman kokemukseni mukaan tulkinta ei ole aina se, että ainoastaan ylemmän tason säännöt ratkaisevat. Esimerkiksi Parafilia ei mielestäni rikkonut mitään noista vahvennetuista alakohdista, mutta sattui rikkomaan alakohtaa joka kieltää "seksuaalisuuteen viittaavat" tunnukset. En ole niinkään varma etteivät Nvidian ja Adidaksen kaltaiset tunnukset joutuisi tulilinjalle jos Harriv:n (vai onko se Harrivin?) ehdotus merkitään sellaisenaan käytäntöön. Jafeluv 3. elokuuta 2010 kello 16.53 (EEST)[vastaa]
En-wikissä näin näyttää käyneen: en:User_talk:Nvidia. --Harriv 3. elokuuta 2010 kello 17.29 (EEST)[vastaa]
Seksuaalisuuteen viittaamisen kieltävän kohdan yläotsikossa puhutaan häiriköivistä tunnuksista, ja häiriköivä on niin väljä käsite, että seksuaalisuuteen viittaava voidaan kevyesti laskea häiriköiväksi. Pääpointti tässä on se, että nyt lähdetään kieltämään jaettuja ja ryhmätunnuksia mutta KÄYTTÄJÄTUNNUKSENA SAATTAA JOLLAKULLA OLLA TUOTEMERKKI VAIKKA SE EI OLISIKAAN JAETTU TAI RYHMÄTUNNUS VAAN IHAN YHDEN KÄYTTÄJÄN OMA. Mä mietin tätä kokonaisuutta vielä hetken ja teen sitten "kilpailevan" esityksen. --Lax 4. elokuuta 2010 kello 14.29 (EEST)[vastaa]
Niin, kyllä tuo viimeinen kohta nykyisessä ehdotuksessa on liian ankara. Esimerkiksi käyttäjänimi Pirkka olisi sen mukaan kielletty. --Jisis 4. elokuuta 2010 kello 14.32 (EEST)[vastaa]

 Kannatan lisäystä. Crimson Cherry Blossom™ 3. elokuuta 2010 kello 23.25 (EEST)[vastaa]

Hmh. Näköjään käyttäjätunnukseni on joutunut tulilinjalle tauon jälkeen. Käyttäjätunnuksena edustan tosiaan vain itseäni eikä minulla ole mitään yhteistä en puolella olevan nimimerkki Nvidian kanssa. Mikäli sääntöjä muutetaan siten, että nimimerkkini joutuu "kiellettyjen listalle", olen valmis vaihtamaan nimimerkkiä.--Nvidia 4. elokuuta 2010 kello 15.27 (EEST)[vastaa]
Eli myös minun käyttämä D100a tunnus olisi kieletty? Sopii kyllä minullekkin D100a 4. elokuuta 2010 kello 17.48 (EEST)[vastaa]

Tässä pitäisi taas ottaa järki käteen. Lähes kaikki sanat ja lyhenteet ovat jossain päin maailmaa jonkun yrityksen tai yhteison nimiä tai tuotemerkkejä. Kategorinen yleisohje ei missään tapauksessa sovi vaan jokainen tapaus täytyy tarkastella erikseen. Tätä koskevia ohjeita: Wikipedia:Oleta muilta hyvää tahtoa ja Wikipedia:Älä pure uusia tulokkaita. --Ekeb 5. elokuuta 2010 kello 19.44 (EEST)[vastaa]

Joo, tuota ehdotusta on vähän vaikea soveltaa. Käyttäjä:MorrisMinor tai Käyttäjä:Microsoft1. --Höyhens 14. elokuuta 2010 kello 00.12 (EEST)[vastaa]

"Kilpaileva" ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Pienen pohtimisen jälkeen olen päätynyt ehdottamaan yllä olevan sijasta tällaista lisäystä ja korjausta (vähän alakohtien kielellistä yhtenäistämistä samalla):

Ensimmäinen kohta muutetaan seuraavaan muotoon (versio 2.1 alempana olevan keskustelun tuloksena):

  • Tarkoituksellisesti hämäävät käyttäjätunnukset:
    • tahallaan toista käyttäjää tai Wikipedian sivuja muistuttavat käyttäjätunnukset;
    • hämäystarkoituksessa julkisuuden henkilöön, yritykseen, yhdistykseen, julkisyhteisöön tai tuotemerkkiin viittaavat käyttäjätunnukset.

Tapauskohtaisesti voidaan sitten tapella, mikä tulkitaan hämäystarkoitukseksi, mutta ainahan näissä joudutaan tulkintoihin. Ylemmästä rivistä poistin sanan ylläpitäjää, sillä ylläpitäjäkin on käyttäjä, uskokaa pois!

Toisen ja kolmannen kohdan jättäisin ennalleen, ja neljänneksi kohdaksi lisättäisiin Harrivin ehdotus ilman viimeistä riviä:

  • Jaetut tai ryhmää edustavat käyttäjätunnukset
    • Usean käyttäjän käytettävissä olevat tunnukset

Ugh, olen puhunut ja mielestäni melko hyvin. (sitaatti elokuvasta "Kultajuna Fort Montanaan"). --Lax 4. elokuuta 2010 kello 14.55 (EEST)[vastaa]

Mielestäni parannus aiempaan ehdotukseen verrattuna. Tuo malline-sanamuoto on aina ihmetyttänyt. Onko todella joskus käynyt niin että joku on välttämättä halunnut "mallinetta muistuttavan" käyttäjätunnuksen? Jafeluv 4. elokuuta 2010 kello 15.16 (EEST)[vastaa]
Sitä en muista, mutta en ihmettelisi vaikka olisi. Pari päivää sitten tuli estettyä Käyttäjä:(poistettu käyttäjänimi). Käyttäjä:Ylläpito oli ehtinyt olla kolme vuotta, vaikka oli tämän kommentin jättänyt:[2] --Otrfan 4. elokuuta 2010 kello 15.32 (EEST)[vastaa]
Kaikkea ne keksii. Mielestäni tuon "tai mallineita" -tarkennuksen voi ihan hyvin ottaa pois. Nuohan on kuitenkin vain esimerkkejä ja kyllähän tuo yläkäsite "tarkoituksellisesti hämäävät käyttäjätunnukset" jo kieltää Käyttäjä:{{lähde}} -tyyppiset tunnukset muutenkin. Jafeluv 4. elokuuta 2010 kello 15.38 (EEST)[vastaa]
Tai laitetaan vain "Wikipedian sivuja muistuttavat käyttäjätunnukset", niin tulee kaikki avaruudet katettua kerralla. --Otrfan 4. elokuuta 2010 kello 15.43 (EEST)[vastaa]
Hyvä idea. Jafeluv 4. elokuuta 2010 kello 15.44 (EEST)[vastaa]
Editoin sen saman tien ehdotukseen. --Lax 4. elokuuta 2010 kello 16.17 (EEST)[vastaa]
Eli siis yhden henkilön käytössä oleva Oy Yritys Ab -tunnus olisi ok jos se olisi yrityksen edustajan? --Harriv 4. elokuuta 2010 kello 19.23 (EEST)[vastaa]
Siis hän toimittaa meille kaupparekisteri ilmoituksen josta hänet voidaan tunnistaa hallituksen puheenjohtajaksi tai toimistusjohtajaksi? En kannata D100a 4. elokuuta 2010 kello 20.33 (EEST)[vastaa]
Eikös se olisi "ryhmää edustava käyttäjätunnus", jotka ehdotus (ja nykykäytäntö) nimenomaan kieltää? Jafeluv 4. elokuuta 2010 kello 20.36 (EEST)[vastaa]
Eli YLea on kielletty?Jossakin olisin nähnnyt sellaisen tunnuksen? D100a 4. elokuuta 2010 kello 20.38 (EEST)[vastaa]
Eikun jaa, eipäs tuo lukenutkaan nykykäytännössä vaan Harriv:n alkuperäisessä ehdotuksessa. Meikäläisen sekoiluista ei kannata välittää. Jafeluv 4. elokuuta 2010 kello 20.43 (EEST)[vastaa]
Tämän ehdotuksen mukaan käyttäjät FMC Group, AcSo ja kaltaisensa saisivat hengittää yhtä rauhassa kuin tähänkin asti, mikäli eivät syyllisty vandalismiin tai häirintään tai mikäli ei tulkita kyseessä olevan hämäystarkoitus. Sitäkin, onko edes kyseessä yrityksen edustaja vai vain yrityksestä kiinnostunut henkilö, joka parempaa keksimättä rekisteröityy samalla nimellä, josta haluaa artikkelin kirjoittaa, voi murehtia vasta sitten, jos yritys tai sellaiseksi itseään väittävä ottaa yhteyttä ja esittää vaatimuksia tunnukseen. Isompien yrityksien ja yhteisöjen kohdalla voisi vetää tiukempaa linjaa, sillä tuskinpa jossain Nokiassa on päätetty, kuka firman työntekijöistä edustaa yritystä Wikipediassa, ja työntekijöiden vaihtuvuuskin lienee suurempaa kuin yhden ihmisen nyrkkipajassa, joten myös todennäköisyys sille, että ison firman tunnuksen takana on ryhmä, on suurempi kuin pikkufirman kohdalla. Pienen firman nimen ottaneesta käyttäjästä ei sitä paitsi satunnainen lukija edes välttämättä hoksaa, että kyseessä on firman nimi, ellei tuo käyttäjä satu muokkaamaan juuri kaima-artikkeliaan. Tuo ryhmää edustava on kieltämättä mielenkiintoinen ja monitulkintainen sanamuoto. Pitäisiköhän sen merkitystä vielä koittaa avata... --Lax 4. elokuuta 2010 kello 21.50 (EEST)[vastaa]
Hm. Ellen väärin käsittänyt, Laxin mielestä Nvidia kuuluu isompiin yhtiöihin. Sitten vain miettimään käyttäjätunnuksen siirtopyyntöä. Vai onko tässä vielä jotakin porsaanreikää jonka turvin voisin luikerrella jutusta irti vaihtamatta nimimerkkiäni? --Nvidia 5. elokuuta 2010 kello 09.26 (EEST)[vastaa]
Varmaan it-ihmisille Nvidia on tuttu mutta laaja rahvaan joukko ei ole tuollaisesta kuullut, tai ehkä ohimennen nähnyt jossain koneensa tiedoissa, mutta tuskin tunnuksesi nähdessään osaa yhdistää siihen. Jos koet painostuksen lisääntyvän, voithan muokata sitä aavistuksen (Nvidia!, Nviidia, Nvdiia...), jolloin se tosin on uusi tunnus. --Ulrika 5. elokuuta 2010 kello 09.34 (EEST)[vastaa]
Kait tässä voitaisiin mennä sillä linjalla, että sääntömuutosta ei sovelleta olemassa oleviin nykyisiin käyttäjätunnuksiin paitsi siinä tapauksessa, että tunnus alkaa aiheuttaa ylitsepääsemätöntä sekaannusta ja muita ongelmia. Esimerkkinä ongelmatilanteesta voisin kuvitella tilannetta jossa Nvidia alkaa esiintyä tietoisesti kyseisen yrityksen edustajana. Eli se vaikuttaisi ainoastaan käytäntömuutoksen jälkeen tehtäviin tunnuksiin. --Zache 5. elokuuta 2010 kello 10.49 (EEST)[vastaa]
Joo, nimenomaan näin. Jafeluv 5. elokuuta 2010 kello 10.56 (EEST)[vastaa]
Sikäli käsitit väärin, että minulla ei ole mitään hajua Nvidia-nimisen yhtiön koosta enkä siis luokitellut sitä mihinkään. Ja tosiaankin taannehtivaan siivousoperaatioon ei pidä ryhtyä vaan suunnataan katseet uusiin tunnuksiin ja pyritään reagoimaan niihin mahdollisimman nopeasti. --Lax 5. elokuuta 2010 kello 15.07 (EEST)[vastaa]

Olisikohan tämä oikea paikka kysyä tunnuksen Käyttäjä:Tutkinnanjohtaja käytäntöjenmukaisuudesta. Tunnuksessa en muuten näkisi mitään ongelmaa, mutta yhdistettynä muokkaushistoriaan[3] se on mielestäni harhaanjohtava. --Otrfan 5. elokuuta 2010 kello 11.53 (EEST)[vastaa]

Sen sortin nimimerkki, että on vaikea kuvitella sen johtavan kovin monta harhaan, mutta hämäys se on huonokin hämäys, joten kyllä tuon voisi tulkita harhaanjohtavaksi ja sikäli sopimattomaksi. Itse en jaksaisi vaivautua tuohon puuttumaan, mutta jos joku puuttuu, en jää tunnuksen jälkeen itkemään. --Lax 5. elokuuta 2010 kello 15.02 (EEST)[vastaa]

Järki käteen nyt tässäkin ehdotuksessa. Asiaa pitää miettiä tapauskohtaisesti. Käyttäjänimi HK on ihan ok, mutta jos käyttäjä muokkaa esim artikkelia HK ja esiintyy HK:n edustajana niin silloin homma ei ole enää ok. Eli esiintymisessä on kyse paljon muustakin kuin käyttäjätunnuksen nimestä. Koittakaa muotoilla ehdotus paremmin. Tällaisenaan vastustan. Gopase+f 5. elokuuta 2010 kello 15.00 (EEST)[vastaa]

Tuostahan juuri on kyse: hämäystarkoituksessa. Siinä nimen omaan mietitään asiaa tapauskohtaisesti päin vastoin kuin Harrivin ehdotuksessa, josta tuo edellä mainittu sana puuttui. --Lax 5. elokuuta 2010 kello 15.05 (EEST)[vastaa]
Kannattaa vastata tämä myös yllä olevalle Nvidian kommentille, siinä (ja vastauksissa) kun on taas kehitelty ihan omia tulkintoja ehdotuksestasi. Viestini olikin enemmän tarkoitettu vastaukseksi niihin (ja sitä kautta myös ilmeisen epäselvään ehdotuksen muotoiluun). EDIT: Jahas, vastasitkin jo. :) Gopase+f 5. elokuuta 2010 kello 15.09 (EEST)[vastaa]

Ja hämäystarkoitus jää sitten byrokraattien harkintavaltaan vai? --Höyhens 14. elokuuta 2010 kello 00.14 (EEST)[vastaa]

Harkintavaltaa käytetään samaan tapaan kuin tähänkin asti. Yhtä lailla aiemmatkin pykälät vaativat harkintaa siitä, mikä on sopimaton tunnus ja mikä ei. Jos harkinnan tulos vaatii käyttäjätunnuksen siirtämistä toiselle nimelle, vaaditaan tietysti byrokraatin toimenpidettä, mutta niinhän on ollut tähänkin asti. --Lax 15. elokuuta 2010 kello 12.06 (EEST)[vastaa]

Jotta joku pilkuviilaajavandaali ei rupeaisi vääntämään kättä olisi hämäystarkoitus-osa hyvä muotoilla niin että alakohdat esitetään esimrkkeinä: Tarkoituksellisesti hämäävät käyttäjätunnukset, kuten: Terv. --Riisipuuro 15. elokuuta 2010 kello 22.20 (EEST)--[vastaa]

 Kannatan Kannatan Laxin ehdotusta sellaisenaan, ilman esimerkkejä (koska ne eivät välttämättä auta, tapauskohtaista harkintaa tarvitaan). Ehdotus kattaa enemmän tilanteita kuin nykyinen käytäntö, mutta ei juuri muuta käytännön henkeä. -Ochs 23. elokuuta 2010 kello 22.07 (EEST)[vastaa]

kuten yläpuolella parusteluin D100a 23. elokuuta 2010 kello 23.03 (EEST)[vastaa]

Yhteenveto[muokkaa wikitekstiä]

Koska painokasta vastustusta ei ole juuri esitetty, tulkitsen ylläolevaa keskustelua siten, että Laxin ehdotus voitaisiin hyväksyä uudeksi käytännöksi sillä tarkennuksella, että käytäntöä sovelletaan vain tästä eteenpäin rekisteröitäviin tunnuksiin. Jos vastalauseita ei lähipäivinä kuulu, kirjaan sen käytäntöön. -Ochs 28. elokuuta 2010 kello 21.52 (EEST)[vastaa]

Kirjattu. -Ochs 30. elokuuta 2010 kello 23.45 (EEST)[vastaa]