Keskustelu:Taekwondo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ITF Taekwon-Do ja WTF Taekwondo erillisiksi artikkeleiksi?[muokkaa wikitekstiä]

Ensinäkemältä tämä artikkeli on erittäin sekavan oloinen jopa taekwon-do-harastajalle, sillä välillä kuten aluss mainitaan, taekwondolla viitataan kahteen melko erilaiseen lajiin, mutta silti joka välissä ei muisteta mainita kummasta puhutaan. Artikkeleiden kasvamista ja paranemista edistäisi huomattavasti niiden erottaminen toisistaan, varsinkin kun tämä sekavuus nostaa muokkauskynnystä aika reilusti. Mitäpä mieltä muut ovat? --Osiristi 5. marraskuuta 2007 kello 19.21 (UTC)


Ainakin minun tietääkseni TaeKwon-Do kehitettiin vasta 1900-luvun alkupuolella.

Taekwondo on kehitetty vasta 2. maailmansodan jälkeen, kun miehitys Koreassa loppui. Taekwondo pohjautuu pitkälti karateen. Liikesarjat (poomset) ovat vastaavia kuin karaten katat, mutta eroavat toki suoritustavoiltaan ja liikekokonaisuuksiltaan. Japanin miehityksen aikana kaikenlainen kamppailutekeminen oli kielletty Koreassa paitsi japanilaisten vetämät karatekoulujen suojissa tapahtuneet opettamiset. Moni korealainen kävi opissa Japanissa ja toi niitä oppeja sitten Koreaan.

Tiedä häntä. Jos vaikka mistä oun lukenna, jotta se on vanha laji. Mutta onhan toki mahdollista että se on vain satu, jonka korealaiset ovat keksineet kun karatekat vinoilivat että teidän lajihan on vain parivuotias.

Artikkelissä esitetty ITF/WTF -erottelu on hieman hataralla pohjalla. Siinä missä ITF on lajiliitto, WTF on vain liitto joka määrää otteluiden säännöistä. WTF-säännöillä ottelevien lajiliitto on Kukkiwon. Kukkiwonissa päätetään mitä taekwondona opetetaan.


En tiedä miten tätä keskustelua kuuluisi muokata, mutta... Mun mielestäni WFT on lajiliitto siinä missä ITF:kin, ei saa Kukkiwonia siihen sotkea. WTF määrittelee olympiataekwondon kilpailusäännöt ja järjestää kilpailut yhteistyössä kansallisten lajiliittojen kanssa. Ei esim. sulkapalloliittokaan puutu siihen, miten sulkapalloa opetetaan, vaan määrittelee säännöt ja myöntää/järjestää kilpailut...


Mistä mahtaa sivuilla WTF:n ilmoittamiksi elämänohjeiksi mainitut olla peräisin?

"Taekwondon elämänohjeet ovat (WTF) käytös, vaatimattomuus, kärsivällisyys, kunnioitus, uhrautuvaisuus sekä mielen ja kehon puhtaus."

Samoin missä on määriteltu se, mihin kohtaan vyötä ja minkälainen kangassuikale tulee kiinnittää parittomilla kup-arvoilla?

Ainakin Choin ensyklopediassa. Muistaakseni. Lisään viittauksen pian kunhan saan ko. kirjan käsiini. Mystiko 10. toukokuuta 2006 kello 18.09 (UTC)
Edelleen nämä ovat minulle epäselviä asioita. Mistä WTF:n elämänohjeet ovat peräisin? Taekwondo-passissa moisista puhutaan, mutta näyttää yhä vahvemmalta ja vahvemmalta, että ovat alunpitäen ihan suomalaista keksintöä.. Samoin WTF-puolella noi vuökäytännöt on kaikkea muuta kuin yksiselitteisiä, joten tarkan narun paikan esittäminen on harhaanjohtavaa ja monille myös hämmentävää. 80.186.93.28 8. tammikuuta 2007 kello 22.57 (UTC)
Ovat alkujaan mestari Hwangilta peräisin. Ehkä myös sitä kautta hänen kwaninsa (tyylisuunan) oppeja. --Kjosanim 26. tammikuuta 2007 kello 07.55 (UTC)

Olisikohan jossain vaiheessa ajankohtaista joko:

  • a) eriyttää Kukkiwonin ja WTF:n yhdessä määrittelemä taekwondo ITF:n määrittelemästä taekwon-do:sta, eli tehdä molemmille omat sivut?
  • b) kiinnittää suurempaa huomiota siihen, ettei esitetä "totuutena" vain toiseen suuntaukseen liittyviä elementtejä?
Sivujen eriyttäminen kyllä helpottaisi artikkelien kirjoittamista. Mystiko 22. kesäkuuta 2006 kello 09.27 (UTC)

Lause "10 Danin vyö-arvoa ei voi suorittaa, se on oikeastaan kuin arvonimi minkä esim. WTF voi ilmeisesti myöntää. Tällä hetkellä maailmassa on ehkä vain pari henkilöä, jolla on 10 Danin vyö." ei kuulosta ollenkaan tietosanakirjatekstiltä. Tuota pitää tarkentaa ("ilmeisesti" ja "ehkä" pois) tai jättää kokonaan pois ellei selvitetä miten asianlaita on. --TBone 22. kesäkuuta 2006 kello 09.33 (UTC)

  • Lisäksi nuo värivöiden vyöarvojutut on hassuja kun siellä on otsikkona "Vyöarvot (ITF)" ja sitten on lueteltu vyöarvot, jossa perässä teksti "WTF". Ongelmana on se että WTF ei määrittele vöitä ollenkaan ja Kukkiwonkin antaa KUP-asteiden vöissä käsittääkseni vain suuntalinjat. --Kjosanim 26. tammikuuta 2007 kello 07.55 (UTC)

WT ja ITF on täysin erilaisia tyylisuuntia ja jopa lajeja. Ehdottomasti omat sivut molemmille!!! --Tähtäimessä

Mitä enemmän aiheeseen perehtyy (kirjojen, lehtien ja verkkosivujenkin kautta), sitä ilmeisempää tuo jaottelun tarve on. Mielestäni taekwondon perusartikkelissa on hyvä esilletuoda perusseikkoja molemmista, ja ehkä lajin lähipiiristäkin. Kamppailulajien(kin) osalla fi-wikipediassa on yleisesti paljon parannettavaa. Esimerkkinä: lajin perusartikkelissa on hyvä mainita terveysvaikutuksista ja riskeistä (harrastajan tavallisimmat omat loukkautumistavat, ja niiltä suojautuminen esim. harjoitusten alun ja lopun järjestelyillä; vakavammat riskitekijät ja näiden yleisyys; esimerkiksi tyrmäyksen yleisyys). On ymmärtääkseni alettu edistää myös koululiikuntana; toisaalta lajista on johdettu vaikkapa ikäihmisten motoriikkaa ylläpitäviä ja kehittäviä harjoituksia/ liikuntaryhmiä.--Paju (keskustelu) 3. tammikuuta 2021 kello 19.27 (EET)[vastaa]

Nimen kirjoitusasu[muokkaa wikitekstiä]

Miksi taekwon-do on kirjoitettu isolla alkukirjaimella sellaisissakin kohdissa, kun selvästi viitataan urheilulajiin, eikä liittoon? En korjannut, jos tässä onkin joku suuri itämainen viisaus taustalla. Taulapaa 18. syyskuuta 2006 kello 09.31 (UTC)

Korjasin nyt niin, että jos puhutaan taekwondosta yleisesti, kirjoitetaan ilman väliviivaa (koska se sopii suomen kieleen paremmin) ja ITF:ää käsittelevissä lauseissa väliviivan kanssa. Mikään itämainen viisaus ei ohita sitä, että suomen kielessä kamppailulajien nimet kirjoitetaan pienellä: judo, karate, taekwondo. (Liittojen ja tyylisuuntien nimet kirjoitetaan isolla.) --Mystiko 4. maaliskuuta 2007 kello 21.58 (UTC)
Tyylisuuntien nimien kirjoittamiselle isolla alkukirjaimella en kyllä heti keksi perustetta, paitsi silloin, kun ne alkavat erisnimellä, kuten ainakin japanilaisten taistelulajien yhteydessä usein on. --Louhikärmes 4. maaliskuuta 2007 kello 22.15 (UTC)
Kiitoksia artikkelin parantelusta. Nyt se on paljon parempi. --Taulapaa 4. maaliskuuta 2007 kello 22.16 (UTC)

Värivyöjärjestelmä + muuta[muokkaa wikitekstiä]

IP-käyttäjä vaihtoi taannoin värivyöjärjestelmän minulle oudoksi. Otin sen pois, sillä minulle ei nopealla googlaamisella selvinnyt, kenen järjestelmä se oikein on. Ainakin Suomen Taekwondo Unioni (sic) näkyy käyttävän sitä. Mikäli joku tietää asiasta jotain (ja jos järjestelmä on riittävän merkittävä verrattuna ITF:n ja Kukkiwonin moisiin verrattuna), lisätköön taulukkoon kolmannen sarakkeen, kiitos. --Mystiko 12. maaliskuuta 2007 kello 10.32 (UTC)

Ai niin, otin dan-tittelien koreankielisistä muodoista puhuttelupäätteen nim pois, koska niitä käsittääkseni on tuossa parempi käsitellä arvoniminä eikä puhutteluniminä. --Mystiko 12. maaliskuuta 2007 kello 10.34 (UTC)

Taekwondoin vs. taekwondoka[muokkaa wikitekstiä]

Ks. Kahvihuone. —MikkoM () 12. maaliskuuta 2008 kello 00.33 (UTC)

Näyttelijöiden tyylilajitaulukko perusartikkelissa?[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni tämän yhtä näyttelijää lukuunottamatta lähteettömän osion voisi poistaa taekwondoa käsittelevästä wikipedian perusartikkelista. Vaikka erilaisissa kamppailuelokuvissa näyttelijät taistelevatkin paljon, monella on usean lajin osaamista. Jos taekwondo on joissain elokuvissa keskeisessä roolissa ja sitä esilletuodaan "puhtaana" ja jotain tyyliä (ja koulua) monipuolisesti esitellen, voisi sellaiset elokuvat mainita samassa erillisartikkelissa, jossa (lähteistettynä) noita näyttelijöitäkin mahdollisesti julkituodaan. Mielestäni tämä on aikalailla sivupolku kamppailulajin yleisessä tietosanakirja-artikkelissa. Mitä mieltä tästä ollaan? --Paju (keskustelu) 3. tammikuuta 2021 kello 01.07 (EET)[vastaa]

Selkeämmin lajiin liittyviä ovat näiden usean taistelulajin elokuvatoimintatähden sijaan esimerkiksi taekwondon näytöskokoonpanot ja -ryhmät. Kuten 2018 World Taekwondo hanmadangin 2018 avajaisnäytöksessä esiintynyt kokoonpano a) Qyshalini Nagalingam: Korean taekwondo team defies gravity by performing kicks that reach heights of up to 9 feet in the air (videolla siistiä alkunäytöstä!) 6.9.2018. gtgoodtimes.com. Viitattu 3.1.2020. (englanniksi), tämän taustoitusta: https://abcnews.go.com/International/story-viral-high-kicking-taekwondo-video/story?id=57522222. He ovat kehittäneet näytöksiä tehdessään lajiin uusia liikkeitä, teknisestikin edistävät lajia. b) Edellistä muistuttaa paranneltu, showmaisempi versio Italia's Got Talent -tv-showssa: https://www.youtube.com/watch?v=J8MtMngx9u4 . c) Lisäksi olisi myös eteläkorealainen Tigers-ryhmä jne. d) Filippiinien Got Talentissa kisasi ja jatkoon pääsi showuransa varhaisemmassa vaiheessa oleva lajinharrastajien ryhmä. Ainakin yhdessä näistä ryhmistä saisi oman wikipedia-artikkelin tai väliotsikon lajin perusartikkeliin. Jos elokuvia / näyttelijöitä¨mainitaan yleisartikkelissa, ne voisivat olla lajin kannalta esikuvallisia, ja tältä vuosituhannelta. Esimerkiksi intialainen kamppailukohtauksia esittänyt bollywood-tähti, jonka WT-liitto palkitsi kunnia-dan 5:lla, kun halusi nuoren tv-komistuksen edistämään lajin pr:ää... --Paju (keskustelu) 3. tammikuuta 2021 kello 10.16 (EET)[vastaa]
Postan liki lähteettömän näyttelijätaulukon epäoleellisena lukuna kamppailulajin pääartikkelissa. Vastaavaa taulukkoa ei näy olevan wikipedian muidenkaan kieliversioiden lajin yleisartikkelin osana. Saattaa olla poistunut muista kieliversioista artikkelien kehittyessä kauan sitten, jos on tullut jostain vertaiswikistå kautta kopioiduksi tänne. Jos joku taistelulajien näyttelijäluetteloja haluaa lajeittain, siis esimerkiksi taekwondoa ja sen suuntauksien edustajia esitellen, voi poistettavan tynkäosan aina kaivaa arkistosta esille, lähteistää ja ajantasaistaa käytäntöjen mukaiseksi artikkeliksi. Enkkuwikissä on luokka en:Category:Tae kwon do films, jossa on ilmeisesti aihepiiriin liittyviä elokuvia. Mikäli fiwikissä on artikkeli useammasta tämän listan listan elokuvista, tai muista hyvin lähteistettynä taekwondoa tai taekwon-doa tai vastaavia esilletuovia elokuvista, voisi lajin elokuvia ryhmittelevän luokan fiwikiinkin. Enkkuwikin luokassa oli useita ilmeisesti enemmän kungfu-taistelulajeja esilletuovaa elokuvaa. Taekwondoon liittyivät enkkuwikin luokasta ainakin elokuva-artikkelit en:The Kick (film) ja en:What a Hero!, joista ei ollut suomenkielistä artikkelia. Perinteisesti itäaasialaisista taisteluelokuvista vain osa on näkynyt Euroopassa (itäaasialaisten tuotantojen joukossa on aika raakojakin; saattaa päteä myös pelijulkaisuihin). Varmaan suomalaisissakin harrastajissa on heitä, jotka ovat keränneet itselleen kasan laadukkaita lajia esilletuovia dvd-/bd-elokuvia, tai leffojen nettilatauksia. En tiedä onko joku niistä kirjoittanut yhteenvetokatsausta tai arvosteluja esimerkiksi lajin suomenkieliseen lehteen; jos ei ole, varmaan joku innostuu?--Paju (keskustelu) 3. tammikuuta 2021 kello 19.04 (EET)[vastaa]