Keskustelu:Suomen jalkapallomaajoukkue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nykypäivä ja erilliset artikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli painottuu aivan liiaksi nykypäivään. Vaikka onkin mukava kirjoitella hyvin menneistä otteluista pitkiä ja yksityiskohtaisiakin raportteja, sellainen ei edusta kovin hyvää tyyliä, varsinkaan kun aiemmista karsinnoista ei ole oikein mitään. Pitäisikö siirtää omaksi artikkelikseen Suomen jalkapallomaajoukkue Euroopan-mestaruuskilpailujen 2008 karsinnoissa tms.?--SM 8. syyskuuta 2006 kello 14.50 (UTC)

Kävisi. Tuo vuosiluku näyttäisi nätimmältä lopussa. -tKahkonen 8. syyskuuta 2006 kello 19.20 (UTC)
Sekä Suomi jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailujen karsinnoissa 2008 että Suomi jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen karsinnoissa 2010 erilleen tästä. -tKahkonen 28. tammikuuta 2008 kello 15.41 (UTC)
Eikö menisi Suomen jalkapallon historiaan? –Kooma (di algo) 28. tammikuuta 2008 kello 15.44 (UTC)
Ei kun joo, kyse olikin varmaan noista taulukoista? –Kooma (di algo) 28. tammikuuta 2008 kello 15.45 (UTC)
Joo, niistä. Ja voisi noissa artikkeleissa olla vähän enemmänkin asiaa kuin vain pelit. -tKahkonen 28. tammikuuta 2008 kello 16.45 (UTC)

Lempinimi "huuhkajat" kannattaa mainita vasta silloin, kun se on oikeasti yleisessä käytössä, eli kun joku lehti otsikoi tyyliin "Huuhkajat valmistautuu EM-karsintaan". Kannattaa muistaa, että Wikipedia ei ennusta eikä varsinkaan pyri muokkamaan todellisuutta. --ML 8. kesäkuuta 2007 kello 13.50 (UTC)

Se on hienoa, että jaksat tarttua jokaiseen sananparteen noin tarmokkaasti. Olen toki samaa mieltä tuosta ennustamisesta, mutta ei "on muodostumassa" ole mielestäni tässä tapauksessa mitenkään huonompi ilmaisu kuin esim. "on ehdotettu". MTV3 nyt vain sattui olemaan yksi lähde asialle, jos siihen viittasit. No, lisäsin artikkeliin nyt viitteen päivän Iltasanomiin, jossa joukkueen ja Palloliiton tiedotusvastaavat antoivat siunaksensa lempinimelle, ja olivat muuten sitä mieltä, että nimenomaan kannattajat päättävät asiasta. Lempinimelle ja sen "etymologialle" voinee myöhemmin luoda artikkeliin oman alaotsikon, jos tarvetta on. –Kooma 8. kesäkuuta 2007 kello 14.45 (UTC)
Vaikka tässä vaiheessa siis. IS etusivullaan: Jalkapallon EM-kisapaikasta taisteleva Suomen maajoukkue on taas tänään tosi paikan edessä, kun "Huuhkajat" kohtaavat EM-karsintojen kolmanneksi viimeisessä ottelussa vieraskentällä Belgian – IL Maaleja, HuuhkajatIS: Juhlivatko "Huuhkajat" myös tänään Brysselissä?, Futismaailma alkanut käyttää, ja googlella löytyy vaikka kuinka: Mtv3 1, 2, 3, 4 ja 5. -tKahkonen 13. lokakuuta 2007 kello 18.34 (UTC)

Mitä olen seurannut käyttäjän ML toimintaa tämän "Huuhkaja" -episodin aikana, ei hän näytä olevan ollenkaan perillä siitä, mitä ja missä sekä kenen toimesta siitä on käyty keskustelua saati sitten median panosta lempinimen syntymiseen. Mediahan on lähinnä tehnyt juttunsa tiettyjen intohimoisesti jalkapalloon suhtautuvien foorumien keskusteluista. Ja kuten Kooma sanoi, kannattajathan tämmöiset päättävät. Maajoukkue on esiintynyt jo sadan vuoden ajan ilman lempinimeä, nyt sellainen tuli yhden tapauksen johdosta kuin vahingossa. Maajoukkueen pääsponsori oli yrittänyt keksiä lempinimeä kilpailun muodossa, mutta ei sillä tavalla synny koskaan mitään todellista lempinimeä. Lempinimellä täytyy olla jokin erityinen syntyhistoria ja merkitys faneille, jotta se vakiintuisi. "Huuhkajat" on nyt sellainen. Itsekin olin mukana keskusteluissa tietyillä foorumeilla, ja niissä käytännössä kaikki ovat ottaneet lempinimen vastaan innostuneena. Suurin näistä foorumeista on luonnollisesti FutisForum2. -LRKXXV 8. kesäkuuta 2007 kello 18.53 (UTC)

En tiedä nimen kehityshistoriasta muuta kuin että sitä on spammattu ahkerasti sekä suomi- että enkkupuolella. Sellainen nostattaa aina niskakarvat pystyyn. Wikipedian tarkoituksena kun ei ole pönkittää tuoreita netti- tai muita mediailmiöitä. --ML 8. kesäkuuta 2007 kello 19.29 (UTC)
Pakko kyllä myöskin nähdä tässä tapauksessa kyseisen kohdan tarkoituksena olevan osaltaan luoda tosiasioita, eikä niinkään kertoa niistä. Poisto artikkelista (kunnes tosiasiat itse puhuvat puolestaan) olisi mielestäni paras ratkaisu, ottaen huomioon sen, mitä Wikipedia on ja mitä sen myös jatkossakin tulee olla. -Les 8. kesäkuuta 2007 kello 20.48 (UTC)
Silti olet, arvon ML, tunkemassa nokkasi asiaan mistä et mitään tiedä. Lempinimet syntyvät hetkessä, ja joko jäävät elämään tai kuolevat pois. Tässä tapauksessa se jää elämään, koska a) lempinimeä on kaivattu pitkään ja b) tapa jolla se syntyi oli sen verran ainutlaatuinen, ettei se noin vain kuole pois. Wikipedian tarkoituksena on kertoa asioista niin kuin ne ovat. Joistakin asioista on myös kerrottava vaihtoehtoiset näkemykset, toisista riittää yksi, koska muita ei ole. Huuhkaja-episodi ei tosin liity edelliseen virkeeseen mitenkään, koska siinä ei ole kyse mielipide-eroista vaan faktasta, että lempinimi on ja miten se syntyi. "Ehdotettu" ja "muodostumassa" ovat tässä vaiheessa jo vääriä ilmauksia, koska lempinimi on jo käytössä ja on ollut sitä heti tapahtuman jälkeen. LRKXXV 9. kesäkuuta 2007 kello 17.27 (UTC)
"Tässä tapauksessa se jää elämään, koska a)... b)..."
Wikipediaan ei saa lisätä tietoa, jota ei ole jo julkaistu luotettavissa lähteissä
"Ehdotettu" ja "muodostumassa" ovat tässä vaiheessa jo vääriä ilmauksia, koska lempinimi on jo käytössä"
Jos näkökulmaa kannattaa hyvin pieni vähemmistö, se ei kuulu Wikipediaan (paitsi ehkä johonkin liiteartikkeliin), riippumatta siitä onko se totta vai ei tai onko se todistettavissa vai ei -Les 9. kesäkuuta 2007 kello 17.50 (UTC)
Näkökulmaa kannattaa joukkueen fanit eli se oleellisin joukko; se joukko joka tällaiset nimet myös "keksii" ja niiden käytöstä päättää. Ajan myötä varmasti myös suuri yleisö (eli se ryhmä ihmisiä, jotka eivät ole fanaattisia kannattajia) omaksuu nimen käytön ja siitä tulee samanlainen kuin "Leijonat" on Suomen jääkiekkomaajoukkueelle. Jalkapallojoukkueilla on yleensä jokin tai useampikin lempinimi, ne on aina syntyneet kyseisen joukkueen fanien toimesta. Faneiksi tässä tapauksessa en laske satunnaista suomalaista penkkiurheilijaa, joka katsoo Suomen pelin televisiosta kannustaen Suomea voittoon, vaan niitä faneja, jotka ovat omistautuneet maajoukkueen kannattamiseen. Lähteitä lempinimen käytölle löytyy mediasta ja alan foorumeista. Tässä tapauksessa myös Palloliitto on ottanut lempinimen myönteisesti vastaan. Ei sillä, että sillä olisi mitään merkitystä nimen säilyvyydelle, koska se ei ole heidän päätettävissä, mutta tietenkin on positiivista, että sielläkin päin on ymmärretty asian päälle heti.
PS. Olen eri mieltä siitä, että Wikipediaan ei saisi laittaa vähemmistön näkemyksiä. Kyseessä on tietosanakirjamainen kokoelma tietoa, johon minun maailmassani kuuluu kyllä myös vähemmistön näkemykset. Kiina on sitten eriasia, mutta toistaiseksi olemme vielä Suomessa. LRKXXV 9. kesäkuuta 2007 kello 18.01 (UTC)
Maajoukkueen tapauksessa joukkueen kannattajia lienee helposti puoli miljoonaa henkeä. FutisForum²:n käyttäjien kanta asiaan on kuitenkin se marginaalisen vähemmistön kanta. Ja Wikipedia ei ennusta tulevaisuutta – mikäli nimestä tulee suuren yleisön hyväksymä, kuuluu se Wikipediaan vasta ennustuksen muututtua tosiasiaksi. Suomen jääkiekkomaajoukkueen kohdalla kyse on tällaisesta tosiasian toteamisesta.
Käytäntöjen kanssa puolestaan saa toki olla toista mieltä, mutta vääntö siitä kuuluu käytännön keskustelusivulle (vrt. lainsäädäntötyö). Lopuksi noin kokolailla epäolennaisena sivuhuomautuksena, Wikipedia on Yhdysvalloista ja noudattaa Floridan osavaltion lakeja – tämä on suomenkielinen Wikipedia, ei suomalainen Wikipedia. -Les 9. kesäkuuta 2007 kello 18.44 (UTC)

"Pois huuhaa-lempinimi, sitä ei käytetä missään medioissa", sanoi ML yhteenvedossaan. Tässä muutama esimerkki ei mistään:

Eivät nämäkään ehkä vielä oikeuta mainintaan tietolaatikossa, mutta kannattaa välttää turhaa innokkuutta myös siellä toisella puolella ja ottaa selvää. –Kooma (di algo) 12. syyskuuta 2007 kello 15.29 (UTC)

Pelaajaennätykset -osio[muokkaa wikitekstiä]

Milläs perusteella Jari Litmasen maajoukkueura on loppunut ja Alexei Eremenkon ei?
Litmasen sivulla sanotaan vain "San Marino-ottelu on jäänyt myös Litmasen toistaiseksi viimeiseksi otteluksi Suomelle."
Eremenkon sivulla tuorein maininta on 2010 MM-karsinnat, ja jos se pitää paikkansa, viimeisin ottelu on ollut korkeintaan v. 2009.
Tietenkin jos Litmanen on kertonut lopettaneensa maajoukkueessa, ja kyseinen tietohan kyllä kuuluu myös artikkeliinsa. 82.141.95.243 11. lokakuuta 2014 kello 17.40 (EEST)[vastaa]

Eihän tuo ennätyslista varsinaisesti kerro mistään mj-uran päättymisestä mitään, vaan siitä, minä vuosina pelaaja on maajoukkueessa pelannut (vaikka Litmanen nyt erikseen ilmoittaisi mj-pelien lopettamisesta, ei siihen 2014:ää merkittäisi). Jos on nykyjoukkueessa, niin päättymisvuosi tietysti avoimeksi. Nykyjoukkue tietysti tulkinnanvarainen käsite, mutta yllä oleva lista vuoden sisään kutsutuista pelaajista on esim. täysin sopiva rajanveto. Kyllähän tuota ajanjaksoa aina muokattua saa, jos pelaaja tekee paluun. Ps. Litmasen mj-uran jatkolla spekulointi on saivartelua, ei mies ole ollut aktiivipelaaja enää aikoihin. Ps2. Eremenkon viimeisin maaottelu näyttää olevan vuodelta 2013. --United14 (keskustelu) 11. lokakuuta 2014 kello 18.23 (EEST)[vastaa]
Kyllähän Litti ainakin itse väittää vielä jatkavansa, vai tarkoitatko maajoukkueen kannalta?
Eremenkon osalta kirjoitukseni perustui vain hänen wikipedia-artikkeliinsa. Voisi kai siitä mainita siellä, jos kerran otteluita on ollut, kuten väität. Vai onko sille lähde olemassa? 82.141.95.243 12. lokakuuta 2014 kello 23.13 (EEST)[vastaa]
Onko enää vähään aikaan edes väittänyt? No, vaikka olisi edelleen hassutellutkin pelaajauran jatkolla, niin eihän siitä nyt tosiaan ole kahta sanaa, että Litin maajoukkueura on ohi. Kyllä kolme vuotta pelaamatta ollutta yli nelikymppistä voidaan huoletta pitää lopettaneena. Sen verran voisin edellistä kommenttiani pehmentää, että varmaankin kaikki ammattilaisuraansa jatkavat pelaajat, jotka eivät erikseen ole mj-pelien päättymisestä ilmoittaneet, lienee syytä listata aktiiveiksi. Mitä Eremenkoon tulee, niin ei siellä artikkelissa myöskään mainita, ettei olisi pelannut v. 2009 jälkeen. Siitä vain päivittämään. "Kuten väität", "onko lähde"... Tosissasi kyselet lähteitä? Eremenkon maaottelut näkee sekunnin googletuksella. --United14 (keskustelu) 13. lokakuuta 2014 kello 18.32 (EEST)[vastaa]
Ohhoh, enpäs tiennytkään että ne näkee noin helposti. Nytpäs tiedän tuonkin... 82.141.95.243 14. lokakuuta 2014 kello 21.37 (EEST)[vastaa]

Sivun siirto nimelle "Suomen miesten jalkapallomaajoukkue"[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan sivun nimen muuttamista "Suomen miesten jalkapallomaajoukkueeksi", koska "Suomen jalkapallomaajoukkue" voi viitata myös naisten maajoukkueeseen. --37.33.101.195 28. heinäkuuta 2017 kello 07.05 (EEST)[vastaa]

Suomen jalkapallomaajoukkue merkitys on kiistatta yleisimmin miesten jalkapallomaajoukkue. Muut merkitykset (naisten jalkapallomaajoukkue) on mainittu täsmennyksessä. Sivu on täysin wikipedian täsmennysohjeiden ja käytäntöjen mukainen. Tällainen käytäntö on sekä fi-wikissä että esim. en-wikissä. Sivun nimen muuttaminen ei ole tarpeellista. Juhm (keskustelu) 30. heinäkuuta 2017 kello 11.33 (EEST)[vastaa]
Suomen jalkapallomaajoukkueen merkitys on kiistatta "Suomen jalkapallomaajoukkue". Muut sille annetut merkitykset ovat henkilökohtaisia. Mielestäni ohjaus on yhtä vääristynyt ja syrjivä, kuin Suomen jalkapallomaajoukkueen nimeäminen pelkäksi "jalkapallomaajoukkueeksi", tai "maajoukkueeksi", koska joku suomalainen kokee sen itselleen itsestäänselvyydeksi. Syrjintä ei voi olla Wikipedian käytäntöjen mukaista. Koska miesten jääkiekko on Suomessa seuratumpi laji kuin miesten jalkapallo, samalla vääristyneellä, omahyväisellä ja syrjivällä logiikalla "maajoukkue", "leijonat" tai "Suomen maajoukkue" voisi tarkoittaa Suomen miesten jääkiekkomaajoukkuetta.--37.136.60.171 3. elokuuta 2017 kello 16.00 (EEST)[vastaa]
Artikkeli on täysin Wikipedian ohjeiden ja käytäntöjen mukainen. Kannattaa jatkaa keskustelua kahvihuoneessa. Juhm (keskustelu) 3. elokuuta 2017 kello 20.56 (EEST)[vastaa]
Nykyinen artikkelin otsikko "Suomen jalkapallomaajoukkue" antaa ymmärtää, että Suomessa on yksi jalkapallomaajoukkue. Artikkeli käsittelee Suomen miesten jalkapallomaajoukkuetta. Nykyisen artikkelin mukaan "Suomen jalkapallomaajoukkue" on Suomen miesten jalkapallomaajoukkue, vaikka Suomessa on useampia jalkapallomaajoukkueita. --Tasa-arvoteko (keskustelu) 20. kesäkuuta 2021 kello 21.16 (EEST)[vastaa]
Tanskan vastaavassa artikkelissa päädyin tällaiseen ilmaisuun: [1]. Olisi käyttökelpoinen täälläkin. --Lax (keskustelu) 21. kesäkuuta 2021 kello 12.05 (EEST)[vastaa]