Keskustelu:Oksentaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pitäisikö oksennustauti yhdistää tähän? -tKahkonen 23. kesäkuuta 2006 kello 17.38 (UTC)

En näe siihen syytä. Oksennus-artikkelissa kerrotaan tarkemmin oksennuksesta tapahtumana, ja oksennustauti-artikkelissa taas puhutaan kyseisestä taudista. Lisäsin wikilinkin oksennustaudista tänne, ja mielestäni artikkeleiden sisältö on nyt ihan hyvä. Tosin maininta oksennustaudista olisi hyvä olla oksennus-artikkelissa. --JTS 25. kesäkuuta 2006 kello 10.24 (UTC)
Ok. En löytänyt muista kielistä oksennustautiartikkelia. -tKahkonen 25. kesäkuuta 2006 kello 12.31 (UTC)
Otin mallineen pois kerta asiasta ei muita kommentteja tullut. Olkoot nyt sitten näin ainakin toistaiseksi. --JTS 25. kesäkuuta 2006 kello 16.05 (UTC)

Tynkämalline pois?[muokkaa wikitekstiä]

Jokohan tämä artikkeli alkaa olla riittävän pitkä, ettei se ole enää tynkä? --Hedgefox 1. elokuuta 2007 kello 22.09 (UTC)

Kuuluisiko tämä artikkeli "Elimistön eritteet" -luokkaan, vai lasketaanko oksennus eritteeksi? --Hedgefox 1. elokuuta 2007 kello 22.11 (UTC)

Hevoset ja rotat[muokkaa wikitekstiä]

Tuolla on lähdepyynto siihen, etteivät hevoset ja rotat voi oksentaa. Tuohan on ihan yleisesti tunnettu tosiasia, etteivät hevoset pysty oksentamaan. Juuri siihenhän perustuu esimerkiksi ummetusähkyn vaarallisuus. Hevosen ruoansulatuskanavassa ruoka kulkee mahalaukusta vain yhteen suuntaan. Jos suoli tukkeutuu niin rehumassa ei pääse mihinkään suuntaan. Mahalaukku voi tällaisessa tapauksessa revetä, koska se rehu ei todellakaan nouse ruokatorven kautta pihalle. Aiheesta löytyy varmaan tietoa eläinlääkintää käsittelevistä kirjoista, mutta en nyt osaa tähän äkkiseltään nimetä mitään. Kelpaako tämä lähteeksi? --Hanna V 31. elokuuta 2007 kello 14.12 (UTC)

Lätkäisin lähteiksi linkkaamasi keskustelusivun kommentissa käytetyt lähdesivut. Ne kelvannevat lähteiksi. --Hedgefox 16. helmikuuta 2008 kello 18.19 (UTC)
Kyse ei ole hevosella siitä, että ruoka ei voi kulkea ruuansulatuskanavassa 'väärään' suuntaan vaan hevosen anatomia estää hevosta oksentamasta. Korjailen pätkää tuohon artikkeliin ja voin laittaa paremman lähteenkin kyseiselle väitteelle. Rotalla luulen syynä olevan sen, että ruokatorvi liittyy lähes mahalaukun keskelle eli muodostuu hankala kulma, joka estää oksentamisen. Tälle väitteelle en kyllä varmaan löydä lähdettä eli en varmaan uskalla sitä lisätä artikkeliin..--ELLusKa_86 3. maaliskuuta 2008 kello 00.04 (UTC)
No tuotahan juuri sanoin, joskaan en kovin tarkasti. Samaa mieltähän tässä oltiin, että ruokasula ei pääse nousemaan hevosen mahalaukusta takaisin ruokatorveen päin, koska ruoansulatuskanavan rakenne estää sen. --Hanna V 24. huhtikuuta 2008 kello 08.11 (UTC)

Kemian ja lääketieteen termien käännöksistä[muokkaa wikitekstiä]

Kääntelin artikkelia enkkuwikin pohjalta, joten muutama seikka jäi vaivaamaan, koskapa en ole lääkäri enkä kemisti:

  • Hydronium-ioni, onko sellaisia (engl. hydronium ion)?
  • Pitkään jatkunut tai runsas oksentaminen voi estää veden imeytymistä elimistöön, mikä voi johtaa elimistön liialliseen kuivumiseen tai munuaisten happojen menetyksestä johtuvaan elektrolyyttitasapainon horjumiseen. Happojen menettäminen voi johtaa veren PH-arvon kasvamiseen. Jos ihminen ei saa riittävästi ruokaa, hän saattaa kuihtua hengiltä. Onlenko kääntänyt tämän oikein enkkuwikin Vomiting-artikkelin osiosta "Dehydration and electrolyte imbalance"?

--Hedgefox 4. syyskuuta 2007 kello 18.24 (UTC)

Aluksi en ole itsekään kemisti, mutta hydronium- ionin suomenkielinen nimi on oksonium-ioni. --MiPe (wikinät) 16. helmikuuta 2008 kello 18.21 (UTC)
Enkkuwikissä ne olivat kumpikin omissa artikkeleissaan, hydronium oli niiden artikkelien mukaan simppelimpi yksikkö oksoniumista. Tai jotain sinne päin: "The simplest oxonium ion is the hydronium ion H3O+." Ehkä joku nuori kemisti tekee vielä tarkentavan selvityksen suomiWikiin niin että minäkin tajuan... Olkoon siihen asti oksonium-ioni, sillähän on jopa alkusointu oksennuksen kanssa. :) --Hedgefox 16. helmikuuta 2008 kello 19.19 (UTC)
Tämä vaikkei mikään varsinainen kemiansanasto olekaan sanoo oksonium-ja hydroniumionien olevan sama asia. --MiPe (wikinät) 17. helmikuuta 2008 kello 17.35 (UTC)

Emetologiasta[muokkaa wikitekstiä]

Jos jollakulla on linkata laadukkaita sivustoja emetologiasta, voisin laatia siitä pienen Wikipedia-artikkelin. Eikö todella ole mitään suurempaa järjestöä mikä olisi erikoistunut emetologisiin tutkimuksiin? Ainoat mitä heikolla kielitaidollani löysin olivat lähinnä jotain italiankielisiä sivuja, joissa vain mainittiin lyhyesti että joissakin yliopistoissa suoritetaan sen alan tutkimuksia. Niin pienellä tietomäärällä tuskin kannattanee artikkelia siitä aiheesta luoda? Kyseinen tieteenoala kuitenkin ON olemassa, joten siitä kannattaa olla tässä artikkelissa maininta. --Hedgefox 16. helmikuuta 2008 kello 19.12 (UTC)

Minusta vomituksen oheen pitäisi lisätä kreikkalaisperäinen emesis, joka ainakin lääkärikunnassa on ehkä tutumpikin itse tapahtumaa tarkoittamaan. Vomituksella ymmärretään helpommin itse lopputuotetta, vaikka sillä onkin olemassa myös oksentamista tarkoittava merkitys latinassa.  –Kommentin jätti Kari Hermunen (keskustelu – muokkaukset)