Keskustelu:Narnian tarinat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

C. S. Lewisin hienosta kirjasarjasta kertova artikkeli. Vielä suhteellisen keskeneräinen, mutta jo tässä vaiheessa olisi mukava kuulla parannusehdotuksia ja kommentteja. --Green Bonsai 23. lokakuuta 2007 kello 14.23 (UTC)

Ihmettelen suuresti, miksi yksittäisten kirjojen juonista on pitänyt kopioida niin pitkät pätkät Narnia-artikkeliin. Nyt on täysin samat tiedot kahdessa paikassa. Eli lisää asiasisältöä sarjasta kokonaisuudessa sen sijaan, että kopioidaan juoniselostukset ym. toisista artikkeleista, kiitos. --Hanna V 23. lokakuuta 2007 kello 14.35 (UTC)
Tein itse jotain pientä viilausta. Linkityksiä voisi karsia enemmänkin, tuskin niihin henkilöartikkeleihin tarvii niin paljoa linkitellä. Lähdepyyntöjäkin voisin varmaan lisäillä jos haluat. Miksi Taikurin sisarenpojan juonesta pitää kertoa niin paljon enemmän kun muiden? Sitä vois siis tiivistää. Tosin kirjoista vois kertoa tässä artikkelissa enemmän taustatietoa juonikuvausten sijasta, jotka vois sitten säästää sinne pääartikkeleihin. Mä en muuten oo koskaan noita kirjoja lukiessani yhdistänyt niitä mitenkään kristillisyyteen.... Entäs löytyyköhän tähän lisää lähteitä? Mitään tiettyä aihepiiriä en kylläkään osaa tarjota, että mistä kannattais kirjoittaa lisää. --Velma 23. lokakuuta 2007 kello 14.37 (UTC)
Kuten totesin tuossa äsken niin ne juonet on poimittu sieltä kirjojen omista artikkeleista. Se Taikurin sisarenpojan artikkeli on paljon pidempi kuin muut. (Senkään ei oikeasti pitäisi olla niin pitkä, lähti rönsyilemään joskus, pahoittelen.) Tuosta Narnian kristillisyydestähän on tosiaan ne pari kirjaa, joihin tekstissä onkin viitattu (tai muuten mainittu). Aiheesta on muistaakseni tehty myös yliopistoissa tutkimusta ja sitä myötä opinnäytteitä (graduja, väikkäreitä tms.) Omasta mielestäni kristilliset viittaukset kirjoissa ovat kyllä hyvin läpinäkyviä, mutta ainahan tällainen on lukijan tulkintaa. Objektiivista lukemista kun ei ole olemassa. --Hanna V 23. lokakuuta 2007 kello 15.01 (UTC)
Siinä ei tosiaankaan liene mitään kiistanalaista, että C. S. Lewis kirjoitti kristillistä allegoriaa. Esimerkiksi Aslanhan on ilmiselvä Kristus-symboli uhrikuolemaa ja ylösnousemusta myöten....--130.234.5.136 24. lokakuuta 2007 kello 11.09 (UTC)

Voisi kertoa kirjojen saamasta suosiosta (myynti, käännökset eri kielille jne), niiden vaikutuksesta muuhun kirjallisuuteen ja myös niitä kohtaan esitetystä kritiikistä. --Hehkuviini 24. lokakuuta 2007 kello 19.38 (UTC)

Juttua voisi saada lisää? Ainakin Enkkuwikissä on aika paljon asiaa... Sieltä voisi katsoa vähän mallia. Törtsä 30. lokakuuta 2007 kello 15.09 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi 2[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 7. joulukuuta - 21. joulukuuta 2007

Oli jonkin aikaa sitten vertaisarvioinnissa, ja olen nyt parantanut artikkelia annettujen ehdotusten pohjalta. Tarkoituksenani olisi lopulta saada tästä suositeltu, joten tuon sen nyt uudestaan vertaisarvioitiin lisäpalautteen saamiseksi. Olisiko parannusehdotuksia? --Green Bonsai 7. joulukuuta 2007 kello 12.07 (UTC)

En-wikin artikkelissa on pitkä kappale "Narnia in other media", mutta suomenkielisessä artikkelissa mainitaan vain filmatisoinnit. Voisiko tuosta englanninkielisestä katsoa, olisiko siellä jotain merkittävää? "Narnian antamat vaikutteet" -kappale on jotenkin aika suppea, löytyisikö siihen lisää tekstiä? Narnia oli varmasti merkittävä fantasiakirjallisuuden saralla, mutta mites vaikkapa lastenkirjallisuuden tai kristillisen kirjallisuuden kanssa, onko se niihin vaikuttanut? En-wikissä on kappale "Influence on authors", jos siitä olisi apua. Muuten mielestäni oikein hyvä artikkeli. --Hehkuviini 13. joulukuuta 2007 kello 20.29 (UTC)

Poistin Kirjasarjan historia -osuudesta taulukon kirjojen kirjoitusjärjestyksestä. Ettei tulisi aivan liikaa taulukoita peräjälkeen, ja toisaalta kirjan kirjoittaminen on jokatapauksessa pitkällinen prosessi eikä Narnioidenkaan tapauksessa mitä ilmeisimmin ollut aivan niin lineaarinen juttu, että taulukointi ei olisi joiltakin osin arveluttava esitystapa. Esimerkiksi Taikurin sisarenpoika valmistui ilmeisesti vasta Narnian viimeisen taistelun jälkeen, mutta toisaalta oli ollut kehitteillä jo ennen Prinssi Kaspianiakaan ja, mikäli oikein ymmärsin, suurimmalti osin kirjoitettunakin ennen Narnian viimeisen taistelun aloittamista. Kirjoitusjärjestys tulee tekstiosuudestakin jokseenkin hyvin selville (ellen sitten onnistunut olemaan tolkuttoman sekava).

Toisaalta lisäsin taulukon kirjojen suomennosjärjestyksestä ja vuosista. Niistä voisi, jos olisi lähteitä (mahtaakohan olla?) saada mielenkiintoista juttua irti. Kuinka Otava päätyi aloittamaan suomentamisen Taikurin sisarenpojasta, ja miksi suomentaminen katkesi neljän osan jälkeen yli vuosikymmeneksi? Vaikka suomentaja tuossa vaihtuikin, ei ensiosien kääntäjä Kyllikki Hämäläinenkään lopettanut kääntäjäntyötään muuten vielä aikapäiviin. --Haltiamieli 4. tammikuuta 2008 kello 00.10 (UTC)

Muutoksesi ovat olleet osuvia ja parantaneet artikkelin alkuosaa merkittävästi.- -Tanár 4. tammikuuta 2008 kello 11.37 (UTC)

Lähteenä O'Connor[muokkaa wikitekstiä]

Meillä on rasismi-osiossa tällainen "jokseenkin" vajavainen lähdeviite: <ref>O'Connorin kommentti alkuperäiskielellä: ''”While the book's storytelling virtues are enormous, you don't have to be a bluestocking of political correctness to find some of this fantasy anti-Arab, or anti-Eastern, or anti-Ottoman.”''</ref>

Google-hauilla löysin blogin jossa O'Connorin kirjoitusta siteerataan, mutta blogaajan tarjoama lähdelinkki IndyStar.comiin on kuollut aikaa sitten, eikä sivuston hakukaan O'Connorin alkuperäistä artikkelia löydä. Wayback Machine puolestaan blogaajan tarjoaman osoitteen avulla artikkelin löytää. Voiko verkkoviitteen kirjoittaa ja laittaa viittauspäivämääräksi Wayback Machinen tarjoaman tallennuksen? Wayback Machineen suoraan ei voine viitata lähteenä, vai? Vai vai? --Haltiamieli 8. tammikuuta 2008 kello 22.53 (UTC)

Nähdäkseni verkkoviitteellä tuo osoite, mikä toimii, ja siihen sitten mallineen mukaan kirjoittajan ja artikkelin nimi, julkaisijaksi "Indystar.com. The Indianapolis Star -lehden verkkosivusto" ja päivämääräksi 1.12.2005 mikä näkyy olevan alkuperäinen. Pääasia että linkki toimii, ei sillä väliä että se menee Waybackin kautta. Ja periaatteessa kai tuon päivämäärän avulla voisi kaivaa lähteen paperilehdestäkin.- -Tanár 11. tammikuuta 2008 kello 15.15 (UTC)
Juu, kutakuinkin noin minäkin asian sitten pähkäilin loppujen lopuksi. Päivitetty on. --Haltiamieli 11. tammikuuta 2008 kello 22.14 (UTC)

(kaikki) Narnian tarinat elokuviksi[muokkaa wikitekstiä]

Voisko artikkelissa käsitellä pähkäillen ja tuumien omana osiona miksi Narnian kaikista 7 kirjasta ei ole tehty elokuva sarjaa?

Kun vertaa monista eri kirjasarjoista tehtyjä elokuvia / TV-sarjoja kuten esimerkiksi Harry Potterit, Taru Sormusten herrasta, Hobitti (tosin tämä oli vain yksi kirja), Nälkäpeli, Labyrintti, jne. Niin Narnian tarinoista BBC on tuottanut minisarjan, joka käsittää neljä ensimmäistä kirjaa. Disney tuotti kolme elokuvaa 3 ensimmäistä kirjaa.

Tosin 2018 Netflix ilmoitti, että olisi tuottamassa koko sarjan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Adaptations_of_The_Chronicles_of_Narnia#Netflix 217.140.200.112 24. tammikuuta 2024 kello 21.18 (EET)[vastaa]