Keskustelu:Kaspianmeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En aio opetella muokkaamaan, mutta huomautan että Kaspianmeri ei ole yhteydessä Itämereen eikä Vienanmereen. Kommentin jätti 82.116.244.218 (keskustelu – muokkaukset).

Artikkelissahan todetaan, että kanavayhteydessä ja nyt sille on lähdekin. --Kyzyl 19. heinäkuuta 2007 kello 13.59 (UTC)
Mustanmeren ja Kaspianmeren yhdistävät Volga, Volgan–Donin kanava ja Don. Kaspianmereltä Vienanmerelle ja Itämerelle pääsee puolestaan Volgaa, Volgan sivujoki Šeksna, Belozerskin kanava (mahdollisesti muitakin nimiä tai useampia kanavia) Ääninen, josta edelleen Itämereen, Syväri, Laatokan eteläpuolelta kulkeva kanava ja Neva, sekä Vienanmereen varsinainen Vienanmeren–Itämeren kanava. En nyt laittanut niitä artikkeliin, kun tuo Äänisen ja Volgan välisen reitin nimistö on vähän hakusessa kun ei ole karttakirjaa matkassa. --Kyzyl 19. heinäkuuta 2007 kello 14.19 (UTC)
Nykymuotoilu on joka tapauksessa äärimmäisen harhaanjohtava antaessaan ymmärtää, että Kaspianmerellä olisi muka "aito" kanavayhteys noihin meriin. Varmaan melkeinpä kaikki vesistöt ovat joidenkin ojien kautta aina yhteydessä kaikkiin muihin vesistöihin, mutta jotta kaikki mahdolliset jokien kautta kulkevat "kanavayhteydet" kannattaisi mainita, olisi hyvä jos niitä esim. käytettäisiin vesiliikennöintiin. --ML 19. heinäkuuta 2007 kello 14.26 (UTC)
No nyt ei olekaan kysymys ojista, vaan Volgasta ja muista laivaliikenteelle soveltuvista joista sekä varta vasten laivaliikennettä varten rakennetuista kanavista. olisi hyvä jos niitä esim. käytettäisiin vesiliikennöintiin. Niin eihän niitä käytetä. ;) Ja noin se paperisissa tietosanakirjoissa todetaan. --Kyzyl 19. heinäkuuta 2007 kello 14.31 (UTC)
Minulla ei ole tuota lähdekirjaa, joten en voi tietää, mitä siinä lukee. Jos paperinen tietosanakirja eksplisiittisesti sanoo, että Kaspianmereltä on kanavayhteys juuri noihin kolmeen mereen, sitten se lienee hyväksyttävä tieto. Sen sijaan kaikenlaiset omat tutkailut joista ja niitä yhdistävistä kanavista joutavat romukoppaan. --ML 19. heinäkuuta 2007 kello 14.37 (UTC)
En ole mitään omia päätelmiä tehnyt. Selitin vain tässä keskustelusivulla mistä nuo yhteydet muodostuvat, kun tuntui olevan epäselvyyttä. Tietosanakirjassa mainitaan kanavayhteys juuri noihin kolmeen mereen. Mustanmeren kohdalla Asovanmeri olisi ehkä tarkempi paikka. Ja ainahat voit poiketa kirjastoon tarkistamaan. --Kyzyl 19. heinäkuuta 2007 kello 14.47 (UTC)