Keskustelu:Karjalan tasavallan hallinnollinen jako

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En nyt sitten tiedä onko tuo parempi ratkaisu? (siis ottaa nuo väliotsikot pois). Äskenhän oltiin sitä mieltä että hierarkia pitää tulla selvästi esiin (vertaa Keskustelu käyttäjästä:SM -->Kontupohjan piirin hallinnon alaiset kaupungit). Ja miksi ihmeessä muutit nämä: Lahti (Karjalan tasavalta), Värtsilä (Karjalan tasavalta) ja Pyhäjärvi (Karjalan tasavalta) muotoon: Lahti, Värtsilä ja Pyhäjärvi. Menevät nyt väärään paikkaan. Ja tuosta nimistöstä olisi hyvä käydä keskustelua myös ennen kuin menee muuttelemaan. Karjalan tasavallan sivuilla on monien paikkojen nimet käännetty suoraan venäjästä suomeksi, eikä ole otettu huomioon että suomessa on käytössä omat versionsa nimestä jopa eri nimi.--Samppa 12. joulukuuta 2005 kello 16:34:13 (UTC)

Anteeksi. Palautin artikkelin nyt viimeisimpään sinun tekemääsi versioon. Asiasta pitää kuitenkin vielä keskustella, varsinkin jos olet suoraan kääntänyt en-wikistä. --SM 12. joulukuuta 2005 kello 16:36:37 (UTC)
Hyvä, minusta kannattaa ensin keskustella ja sitten vasta muutella, (ei tietenkään aina), näin vältytään kaikin puolin turhalta työltä. En ole kääntänyt artikkelia suoraan en-wikistä, tosin se oli yhtenä lähteenä, ja artikkelin rakenne on kyllä sieltä. Muita lähteitä oli juuri nuo Karjalan tasavallan sivut, karttoja, fi-wikissä käytössä ollut paikannimistö, yms. Kysyin en-wikissä olleen artikkelin lähdettä. Tässä saamani vastaus en:wikistä: The administrative division information in all those articles I wrote comes directly from OKATO (~"General Russian Classifier of Administrative and Territorial Objects"). This is a federal document, the information for which comes from the local authorities. The document is put together mostly for accounting and government usage and is updated rather frequently. The reason the official website does not mention all the finer distinctions between settlement entities is because it is generally of little or no interest to the general public. All in all, this is Russian bureaucracy at its best, but since I wanted the articles to be as accurate as possible, I included that information. Also, if you intend to keep these articles in the Finnish Wikipedia, I would recommend that you watchlist them here as well. The changes are frequent enough for the articles to become out-of-date pretty soon. I usually try to keep up by checking OKATO for updates every few weeks and correcting Wikipedia entries accordingly. Hope this helps. Please let me know if you have questions.—Ëzhiki (erinaceus amurensis) 16:38, 12 December 2005 (UTC)--Samppa 12. joulukuuta 2005 kello 17:03:50 (UTC)
Muuten, mikä vika tuossa Värtsilä-linkityksessä oli? Kyseessähän on Suomen entinen kunta, josta suuri osa luovutettiin Nl:lle. Ihan oikeaan paikkaan se linkitys vei. --SM 12. joulukuuta 2005 kello 21:06:36 (UTC)
Sortavalan kaupungin alaisuuteen kuuluu vain se osa Värtsilästä mikä luovutettiin NL:lle. Sivulla Värtsilä taas käsitellään pääasiassa Suomen puolelle jäänyttä osaa. Vaikka näillä kahdella Värtsilällä (joskus uudeksi ja vanhaksi kutsutuilla) on yhteinen historia niin ovat ne nykyisin kaksi eri asiaa.--Samppa 12. joulukuuta 2005 kello 21:23:19 (UTC)
No, nyt kun Värtsilän kuntaa ei ole enää edes Suomen puolella, voisi mielestäni aivan hyvin sama artikkeli kattaa asian. Mutta samapa tuo. --SM 12. joulukuuta 2005 kello 21:28:30 (UTC)
Jos noin meneteltäisiin, niin tulisi Värtsilä sivulla selvästi mainita, että se on myös paikkakunta Karjalan tasavallassa. Mutta kyllä ne ovat mielestäni nykyisin selvästi kaksi eri asiaa.--Samppa 12. joulukuuta 2005 kello 21:40:03 (UTC)

Saman hierarkiatason hallinnolliset yksiköt pitäisi pyrkiä sijoittamaan samaan luokkaan, vaikka käytetäänkin nimeä piiri, kaupunki, volosti tms. Venäjällähän tuota hallintobyrokratiaa muutenkin aivan riittämiin, joten jonkinlainen niputtelu selkiyttää jakoa. --Hippophaë 12. joulukuuta 2005 kello 19:39:06 (UTC)

Ei se ole noin yksinkertaista varsinkaan Venäjällä. Eräällä tasolla jotkut yksiköt joillakin alueilla ovat samalla tasolla, mutta toisella eivät. --SM 12. joulukuuta 2005 kello 21:05:22 (UTC)
Miltä kuulostaisi jos luokkaan Karjalan tasavalta tehtäisiin alaluokka tasavallan hallinnolliselle yksiköille (joku sopiva nimi) eli näitä olisivat 3 kaupunkia, 15 piiriä ja yksi volosti. Näistä äsken luetelluista voisi tehdä edelleen alaluokat johon koottaisiin esim. kyseiseen piiriin kuuluvat kaupungit, taajamat ja kyläneuvostot.--Samppa 12. joulukuuta 2005 kello 21:36:22 (UTC)

Periaatteessa tietosanakirjaan ei pitäisi tuollaisia kysymysmerkkejä laittaa. --SM 12. joulukuuta 2005 kello 21:26:17 (UTC)

Mietin kyllä ihan samaa, artikkelia kirjoittaessani. Päädyin nyt tuollaiseen loppuratkaisuun, kun ne todennäköisesti melko pian selviävät. Mutta voin ne ottaa poiskin.--Samppa 12. joulukuuta 2005 kello 21:36:22 (UTC)
Jep. Mutta oli niissä oikeitakin arvauksia :/ Höyhens 12. joulukuuta 2005 kello 21:55:58 (UTC)
No niinhän siinä olikin, tarkoitukseni oli ne tarkistaa ja laittaa sitten. Tiesin suoraltakädeltä vain tuon Njekkulan vääräksi. Mutta näinhän nuo loputkin varmaan löytyvät. --Samppa 12. joulukuuta 2005 kello 22:26:33 (UTC)
ok Höyhens 12. joulukuuta 2005 kello 22:29:14 (UTC)

Kaupungin ja piirin ero[muokkaa wikitekstiä]

Kysynpä, kun en jaksa ottaa asiasta selvää: mitä eroa on Venäjän kunnallishallinnon yksiköillä piiri ja kaupunki? Esimerkiksi Sortavala ja Kontupohja ovat saman hierarkiatason kunnallishallintoyksikköjä, mutta Sortavalaa nimitetään Sortavalan kaupungiksi ja Kontupohjaa Kontupohjan piiriksi, joka sisältää mm. Kontupohjan kaupungin, ks. Karjalan tasavallan hallinnollinen jako. Kaupungilla näkyy puolestaan olevan kaksi eri merkitystä, joista toinen on Suomen kaupunkia vastaava kunnallishallintoyksikkö (Petroskoi, Sortavala, Kostamus) ja toinen lähinnä (suur)taajama (Sorokka, Kemi, Kontupohja jne.). --Hippophaë 17. joulukuuta 2005 kello 03:17:22 (UTC)

Entiset kyläneuvostot tai kylähallinnot[muokkaa wikitekstiä]

Jossakin voisi selostaa piirijaon muutosten lisäksi myös entisiä kyläneuvostoja eli kylähallintoalueita. Niiden määrää on vähennetty huomattavasti maailmansotia edeltäneestä ajasta ja hallinnollisen jaotuksen muutoksia lienee muutenkin tehty runsaasti. Ehkä piireille voisi olla yksi artikkeli, kunnille toinen ja asutuille paikoille kolmas. --Raksa123 (keskustelu) 21. elokuuta 2015 kello 23.02 (EEST)[vastaa]

Kunnat mahtuvat mielestäni hyvin tähän artikkeliin, varsinkin kun piirit (ja kaupunkipiirikunnat) ja kunnat muodostavat yhdessä kunnallishallinnon. Kyläneuvostoalueiden kokoonpano oli koko neuvostoajan jatkuvassa muutoksessa: uusia asutuskeskuksia perustettiin, lakkautettiin, liitettiin toisiinsa, samoin kyläneuvostoja. En ole löytänyt lähdettä, joka kertoisi Karjalan tasavallan kyläneuvostojen koko historian, muilla alueilla sellaisia on kyllä laadittu. --Esamatti1 (keskustelu) 22. elokuuta 2015 kello 14.16 (EEST)[vastaa]
Tässä venäjänkielisessä julkaisussa on aika paljon tietoa aluejaotuksen muutoksista, mutta en ole varma onko tuo juuri sellainen julkaisu, jota yllä haettiin. --Raksa123 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2020 kello 01.48 (EEST)[vastaa]

Kaupunkityyppiset taajamat[muokkaa wikitekstiä]

Ru-wikin artikkeli ru:Бывшие посёлки городского типа Карелии sisältää luettelon Karjalan tasavallan entisistä kaupunkityyppisistä taajamista, joita on ollut paljon. Sopisiko se tähän artikkeliin vai pitäisikö tehdä artikkeli Karjalan tasavallan kaupungit ja kaupunkityyppiset taajamat tai Luettelo Karjalan tasavallan kaupungeista ja kaupunkityyppisistä taajamista? --Raksa123 (keskustelu) 18. maaliskuuta 2016 kello 23.19 (EET)[vastaa]

Asutuskeskuksen status (kaupunki, kaupunkimainen taajama, kylä tms.) ei varsinaisesti liity hallinnolliseen jakoon. Mielummin omaksi artikkeliksi. --Esamatti1 (keskustelu) 19. maaliskuuta 2016 kello 08.37 (EET)[vastaa]