Keskustelu:Alkueliöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämän artikkelin teossa on tainnut käydä pieni virhe, koska ainakin omasta mielestäni protistit ovat protoktistien luokkaan kuuluva ryhmä. Eli tämä artikkelihan koskee protoktisteja ei protisteja.--ELLusKa_86 12. tammikuuta 2006 kello 18.56 (UTC)

Tämä artikkeli käsittelee alkueliöitä. CD-Factan mukaan niiden synonyymi on protistit, usean nettilähteen mukaan taas protoktistit. Täällä sanotaan, että alkueliöt eli protistit ovat protoktistien alaryhmä, ja että protisteihin kuuluvat yksisoluiset alkueliöt ja muihin protoktisteihin taas monisoluiset levät ja limasienet. Englanninkielisen Wikipedian artikkelin mukaan alkueliökuntaa voidaan kutsua tieteellisellä nimellä Protista tai Protoctista. Sekavuus johtunee siitä, ettei ole olemassakaan yhtenäistä kantaa siitä, mitkä eliöt ylipäänsä luetaan alkueliökuntaan. Jos sinulla on luotettavia tuoreita lähteitä asiaan liittyen, muokkaa ihmeessä artikkelia tai jatka keskustelua. –Vzb83 15. tammikuuta 2006 kello 08.23 (UTC)
Nyt itsellenikin taisi selvitä koko asia: protoktisteja voidaan kutsua muös alkueläimiksi ja protistit eli alkueliöt ovat alkueläinten alaluokka. Suora lainaus WSOY:n oppikirjasta Elämä: 'Protoktistit on uudehko taksonominen ryhmä, jolla ei vielä ole vakiintunutta suomenkielistä nimeä. Siihen luetaan yksisoluiset alkueliöt eli protistit sekä monisoluiset limasienet ja levät.' Eli tässä artikkelissa ei ole muuta ongelmakohtaa kuin Ominaisuudet- kappale, jossa sanotaan, että protistien luokkaan kuuluu protoktistit, limasienet ja levät. Otan siis kohdan Ominaisuudet pois, mutta jos jollakin on asiasta parempaa tietoutta, on hän vapaa korjamaan virheen. =)--ELLusKa_86 15. tammikuuta 2006 kello 15.50 (UTC)
Alkueläimet (Protozoa) ovat alkueliöiden alaryhmä, ei toisinpäin. Ilmeisesti lienee paikallaan keskittyä tässä artikkelissa yksisoluisiin alkueliöihin ja Protoktistit-artikkelissa itse alkueliökuntaan. –Vzb83 17. tammikuuta 2006 kello 16.23 (UTC)

Nyt en kyllä ymmärrä miten tämän pitäisi mennä. Mikrobiologian prujuissani lukee näin: Joissakin kehityskaavioissa yksisoluiset kasvit (levät), eläimet ja sienet erotetaan omaksi ryhmäkseen, jota nimitetään alkueliöiksi. Kun taas tämän artikkelin ekassa kappaleessa lukee, että alkueliöt ovat aitotumallisia yksisoluisia eliöitä, jotka eivät ole sieniä, kasveja tai eläimiä...--ELLusKa_86 24. marraskuuta 2006 kello 12.04 (UTC)

Pystyisitkö tarkistamaan, mitä kurssin kirja sanoo? En lähtisi muuttelemaan tuota suuntaan tai toiseen kunnon lähdettä (prujuissakin on ikävä kyllä usein virheitä). Tai jos voit kertoa mitä kirjaa prujun pohjana on käytetty. – linnea 24. marraskuuta 2006 kello 12.07 (UTC)
Itselläni ei ole kyseistä kurssikirjaa, joka on Cambell, N.A. and Reece: Biology.--ELLusKa_86 24. marraskuuta 2006 kello 12.14 (UTC)
Kirja sanoo näin:

»In the past, taxonomist classified all protist in a single kingdom, Protista. However, afvances in eukaryotic systematics have caused the kingdom to crumble. It has become clear that Protista is in fact paraphyletic: Some protist are more closely related to palnts, fungi, or animals than they are to other protits. As a reseult, the kingdom Protista has been abandoned, and various lineages of protist are now recognized as kingdoms in their own right by some biologists. Most biologists still use the term protist, but only as a convenient way to refer to eukaryotes that are neither plants, animals, nor fungi.»
(Cambell & Reece: Biology, 7th edition)

Tosin en pitäisi tuota parhaana lähteenä tällä alalla, kun se on vaan yleisteos kaikista biologiaan liittyvistä jutuista. – linnea 24. marraskuuta 2006 kello 17.37 (UTC)
Kirja on kyllä monien bioligistien mielestä yksi parhaimmista yleisteoksista tällä hetkellä, mutta katsotaan jos joku asiasta enemmän tietävä vaikka tupsahtaa joskus tänne sivulle ja kertoo miten asia oikeasti on.--ELLusKa_86 24. marraskuuta 2006 kello 17.41 (UTC)
Encyclopædia Britannican mukaan protistit ovat pääsääntöisesti yksisoluisia eliöitä, ja niihin kuuluvat alkueläimet, levät ja alkeelliset sienet. Erikseen mainitaan, että mukaan luetaan myös muun muassa pieniä yhdyskuntia muodostavat ja monisoluiset sekovartiset levät. Yleensäkin jako yksi- ja monisoluisiin on keinotekoinen, koska joidenkin eliölajien elinkaareen kuuluu yksi- ja monisoluinen vaihe (esim. eräät limasienet). Koska esim. taksoboksien käyttö edellyttää jonkinlaista valintaa eri luokittelujen välillä, voitaisiin protisteihin sisällyttää myös monisoluiset levät ja limasienet. Muutan siis artikkelia tähän suuntaan ja vaihdan myös viherlevien taksoboksin protistiversioksi. Tämä tarkoittaisi myös, että protoktistit-artikkeli olisi viisainta yhdistää tähän artikkeliin säilyttäen kuitenkin johdannossa maininta termien eroista tietyissä tulkinnoissa. –Vzb83 16. maaliskuuta 2007 kello 14.24 (UTC)