Keskustelu:1900-luku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sorry in English. Mutsuhito is the grandfather of Hirohito, known as Emperor Meiji. The restoration in the beginning of his reign is known as "Meiji Restoration"(明治維新). KIZU 18:28 touko 31, 2004 (UTC)


En ole ihan tyytyväinen artikkelin rakenteeseen. Esim. taidemusiikin edustajia (Sibelius, Mahler, Debussy, Stravinsky, Philip Glass...) ei ole päässyt vaikuttajien listaan lainkaan. Mitäpä jos kategoriat karsittaisiin yksinkertaisesti kahteen: taide (so. kuvataiteilijat, kirjailijat, taidemuusikot) ja viihde (loput)?  –Kommentin jätti 82.181.141.207 (keskustelu – muokkaukset)

Artikkelissa sanotaan, että vuonna 1914 eurooppalaiset hallitsivat 85 % koko maailmasta, kun taas kuvatekstissä sanotaan, että eurooppalaiset siirtomaavallat hallitsivat 85 % koko maailmasta. Mistä lähteestä tämä luku on saatu, ja miten se on laskettu? Jos aivan tarkkoja ollaan, nämä kaksi väitettä eivät edes ole keskenään yhtäpitäviä: eihän kaikilla Euroopan valtiollakaan ollut siirtomaita, ei esimerkiksi Itävalta-Unkarilla eikä myöskään Ruotsilla ja Norjalla. Näidenkin valtioiden alue (Euroopassa) siis kieltämättä oli eurooppalaisten, mutta ei siirtomaavaltojen hallinnassa, olkoonkin että ne yhteensäkin lienevät muodostaneet vain pari prosenttia maapallon maapinta-alasta.
Onko myös Venäjä laskettu siirtomaavallaksi, vaikkei sillä ollutkaan merentakaisia alueita? Entä Turkki, jonka silloinen pääkaupunki myös oli (juuri ja juuri) Euroopan puolella? Sitäkään ei yleensä ole luettu siirtomaavaltoihin, vaikka sillä vielä tuolloin oli hallinnassaan laajoja alueita Lähi-idässä.
Vaikka Venäjä ja Turkki laskettaisiinkin mukaan, luku taitaa silti olla liian suuri. Maailman kaikkien mantereiden yhteenlaskettu pinta-alahan on noin 150 miljoonaa neliökilometriä. Yhdysvallat ja Kiina ovat (ja olivat) kumpikin yli 9 miljoonan neliökilometrin laajuisia, ja Etelä-Amerikan pinta-alakin on noin 17 miljoonaa neliökilometriä, josta siirtomaavaltojen hallinnassa oli enää vuonna 1914 muutama pieni alue pohjoisrannikolla. Yhdysvallat, Kiina ja Etelä-Amerikka yhdessäkin muodostivat siis jo noin 35 miljoonaa neliökilometriä, siis yli 20 % kaikista mantereista, ja lisäksi Euroopan ulkopuolella oli vielä koko joukko pienempiä itsenäisiä maita kuten Persia, Japani, Abessinia, Meksiko ym. Sitä paitsi myös Kanada ja Australia olivat jo sitä ennen saaneet siinä määrin laajan itsehallinto-oikeuden, että on kyseenalaista, voitiinko niiden enää sanoa olleen siirtomaavallan hallinnassa. -KLS 23. marraskuuta 2010 kello 16.06 (EET)[vastaa]