Kaukokäynnistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaukokäynnistys on moottoriajoneuvojen lisä- tai vakiovaruste, joka tarkoittaa esimerkiksi auton tai moposkootterin moottorin käynnistämistä olematta ajoneuvossa tai sen vieressä, esimerkiksi radiotaajuudella toimivalla kauko-ohjaimella.

Moderneissa autohälyttimissä on kaukokäynnistysominaisuus, joka voi toimia jopa GSM-yhteydellä. Kaukokäynnistetty auto DEI-laitteila käy vain ennaltaohjelmoidun ajan mukaisesti, ei koskaan yli tuntia kerrallaan, koska se ei ole ohjemoinnista johtuen mitenkään mahdollista. Tämä ominaisuus on valmistajakohtainen.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun ajoneuvon haltija haluaa kaukokäynnistää autonsa, ajoneuvoon asennettu elektroniikka tarkistaa ensimmäisenä onko kaikki kunnossa. Tämä tarkoittaa yleisimmissä tapauksissa mm. sitä että auton käsijarru on "kytkettynä", vaihdelaatikon vaihteehvalitsin on "vapaalla", moottoritilan konepelti on kiinni, jarrupoljin on normaaliasennossaan eli ylhäällä, moottorissa ei ole kierroslukutietoa ja kaukokäynnistyksen pääkytkin (sijaitsee ajoneuvon sisällä helposti löydettävissä) on ON- tai OFF-asennossa. Kun elektroniikka on tämän kaiken tarkastanut, se alkaa käynnistämään ajoneuvoa.

Kaukokäynnistyslaitteet alkavat pyörittää starttimoottoria (dieseleissä hehkutuksen jälkeen) ja tarkkailevat kierroslukusignaalia. Kun moottori lähtee käyntiin ja käy omin voimin, kaukokäynnistysmoduuli huomaa tämän ennalta opetetusta tyhjäkäyntisignaalista. Tässä vaiheessa kaukokäynnistyselektroniikka lopettaa startin pyörittämisen ja pitää edelleen ajoneuvon virrat kytkettynä ja tarkkailee kierroslukusignaalia.

Mikäli signaali katoaa tai laske amplitudiltaan liaan alhaiseksi opetettuun signaaliin nähden, kaukokäynnistysmoduuli alkaa käynnistämään moottoria uudelleen. Jos kaukokäynnistysmoduuli ei käynnistysvaiheessa havaitse kierroslukusignaalia, se tulkitsee jossain olevan vikaa ja lopettaa käynnistämisen. Joissain autohälytinmalleissa tämä siirtyy jopa kaksisuuntaiseen kauko-ohjaimeen tiedolla "ei onnistu". Mikäli kierroslukusignaali nousee liian korkeaksi, kaukokäynnistysmoduuli tulkitsee moottorin käyvän liian suurilla kierroksilla ja sammuttaa moottorin.

Kaukokäynnistyksen tuoma mukavuus on huipussaan varsinkin talvella, moottori on lämmin ja ajoneuvon lasit ovat sulat riippuen auton lämmityslaitteen tehosta. Kesällä tietysti auton ilmastointi jäähdyttää auton sisäilman sopivaksi. Cliffordin valmistamissa kaukokäynnistyslaitteissa on myös valmiiksirakennettu ominaisuus joka tarkkailee ajoneuvon akkujännitettä, mikäli akkujännite laskee tarpeeksi alhaiseksi, kaukokäynnistysmoduuli käynnisttää ajoneuvon, jotta akku latautuu.