Kaliforniannaamiokerttuli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaliforniannaamiokerttuli
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Kerttulit Parulidae
Suku: Naamiokerttulit Geothlypis
Laji: beldingi
Kaksiosainen nimi

Geothlypis beldingi
Ridgway, 1882

Alalajit
  • G. b. beldingi
  • G. b. goldmani
Katso myös

  Kaliforniannaamiokerttuli Wikispeciesissä
  Kaliforniannaamiokerttuli Commonsissa

Kaliforniannaamiokerttuli (Geothlypis beldingi) on uhanalainen Baja Californiassa elävä lintu. Laji on nimetty Lyman Beldingin kunniaksi.

Kooltaan kaliforniannaamiokerttulit ovat noin 14 cm. Koiraan vatsa ja pää ovat kirkkaankeltaiset. Koiraalla on silmien ympärillä musta maski, joka puuttuu naarailta. Pään takaosa on ruskea ja selkä sekä pyrstö ovat väriltään oliivinvihreät. Naarailla pää on oliivinvihreä ja niillä on myös vaalea silmärengas. Alalaji G. b. beldingi on ruumiinrakenteeltaan pulleampi ja koirailla on valkeahko reunus kasvomaskissaan. Naamiokerttuli (Geothlypis trichas) voidaan sekoittaa kaliforniannaamiokerttuliin, mutta se on pienempi ja sillä on vaaleanpunaista alaleuassa ja koirailla on maskinsa ympärillä harmaa reunus. Lajin laulu on voimakkaita sarjoja. Kutsuääni on karhea tchech [2]

Kaliforniannaamiokerttuleiden elinympäristöä ovat ruovikkoiset keitaat, joilla kasvaa osmankäämejä ja saroja, sekä makeavetiset marskimaat ja joet. Joitakin yksilöitä on tavattu myös rannikon suoalueilta. Lintuja ei ole tavattu 50 metriä kauempana vesialueista. Linnut tekevät pesänsä ruovikkoon. [2]. Kaliforniannaamiokerttulit ovat hyönteissyöjiä.

Kaliforniannaamiokerttulikannan kooksi arvioidaan noin 1 000–2 500 yksilöä [2]. Suurimmat uhkat lajille ovat elinympäristön tuhoutuminen tulipaloissa, ruokojen kerääminen matkamuistojen valmistamista varten sekä alueella tapahtuva talojen rakentaminen. Lisäksi hurrikaanit muodostavat uhkan suhteellisen eristyneinä eläville pienille populaatioille [1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Geothlypis beldingi IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.3. 2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.12.2017. (englanniksi)
  2. a b c Belding's Yellowthroat – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Viitattu 5. maaliskuuta 2008.