Kaineus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaineus taistelee kentaurin kanssa, attikalainen lekyytti, n. 500–490 eaa.

Kaineus (m.kreik. Καινεύς) oli kreikkalaisessa mytologiassa lapiittien sankari, joka syntyjään oli thessalialainen nainen, Kainis.

Kainis oli Elatoksen, lapiittipäällikön, ja Hippean tytär, jonka Poseidon makasi väkisin. Tekonsa jälkeen Poseidon kuitenkin toteutti Kainiin toiveen muuttua mieheksi, jottei häntä voitaisi enää häväistä. Tämän lisäksi Poseidon teki hänet haavoittumattomaksi aseita vastaan. Kainis vaihtoi nimensä Kaineukseksi ja ryhtyi soturiksi matkaten halki Thessalian ja ottaen myöhemmin osaa Kalydonin metsästykseen.

Kaineus sai surmansa taistelussa lapiittien ja kentaurien välillä Peirithooksen ja Hippodameian häissä. Viiden kentaurin hyökättyä häntä vastaan yksi niistä, Latreus, pilkkaa Kaineusta tämän syntyperänsä tähden. Kaineus iskee keihäänsä tämän kylkeen ja pysyy vahingoittumana huolimatta kentaurin viimeisistä yrityksistä haavoittaa häntä aseillaan. Muiden kentaurien huomatessa tämän ne päättivät heittää Kaineusta tukeilla, ja niin tämä hautautui runkojen muodostaman pinon alle.

Kaineuksen kohtalosta tämän jälkeen on kaksi erilaista versiota. Hän joko vajosi painon voimasta suoraan Tartarokseen, tai sitten hän muuttui kultasiipiseksi linnuksi, jonka Ampykoksen poika näki lentävän tukkipinon seasta, ja jonka Mopsos tunnisti tämän jälkeen Kaineukseksi.[1]

Vergilius kertoo Aineiaan nähneen hänet matkalla Tartaroksessa surujen kentällä, jossa Kohtalo oli jälleen muuttanut hänet takaisin naiseksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kaineus.
  1. Ovidius, Muodonmuutoksia xii.146–535 (engl.käännös)
  2. Vergilius, Aeneis vi.440–476 (engl. käännös)