Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry
Perustettu 2005
Kotipaikka Lappeenranta
Puheenjohtaja Tatu Kosonen (2018)
Logo
Ville Savolainen, Tatu Kosonen ja Tommi Kähärä Hamningbergissä, Norjassa 1998

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus (KSV) on Lappeenrannassa sijaitseva valokuvakeskus. Sen toiminta-aluetta on koko entinen Kymen lääni.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskuksen näkyvintä toimintaa on näyttelyiden järjestäminen. Suurin osa näyttelyistä järjestetään keskuksen omissa galleriatiloissa. Keskuksen muuta toimintaa ovat erilaiset luentotilaisuudet ja kurssit. Näitä keskus on järjestänyt yhdessä muun muassa Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan, Saimaan kameraseuran ja Joutsenon opiston kanssa. Keskuksen toimitiloissa toimii valokuvausaiheinen lukukirjasto. Sen teoksista pääosa esittelee yksittäisten valokuvaajien tuotantoa.

Valokuvakeskuksille kuuluva ns. alueellinen toiminta, siis toiminta kotikaupungin ulkopuolella, on ilmentynyt etupäässä näyttelyiden ja koulutustilaisuuksien järjestämisenä myös muilla paikkakunnilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idea valokuvakeskuksesta syntyi ensimmäisen kerran vuonna 1998. Saimaan kameraseura oli juuri hiljattain perustanut yhdessä Etelä-Karjalan taiteilijaseuran kanssa galleria Pihaton, mutta varsin pian oli konsortion ilmapiiri alkanut kääntyä valokuvavastaiseksi. Ennakkoaavistus konkretisoitui vuonna 2000, kun Saimaan Kameraseura siirrettiin sivuun sekä Pihatosta että siihen läheisesti liittyvästä ympäristötaidenäyttely Kantri&Urbaanista. Muutoinkin Lappeenrannan valokuvausmahdollisuudet, näyttely-, koulutus- ja pimiötoiminta, olivat täysin Saimaan kameraseuran varassa. Ajatusta seurasi kuitenkin seitsemän vuoden tauko.[1]

Kaakkois-Suomen valokuvakeskus ry perustettiin valokuvaaja Tatu Kososen aloitteesta 3.4.2005. Perustamiskirjan muut allekirjoittajat olivat Tommi Kähärä, Ville Savolainen ja Anu Kosonen. Ensimmäinen toimintavuosi kului yhteistyöverkoston kokoamiseen ja sopivien toimitilojen etsimiseen. [1]

1.2.2006 keskus avasi oman galleriatilan Lappeenrannan Snellmaninkadulla, Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiöltä (LOAS) vuokratuissa kellaritiloissa.[1]

Vuonna 2008 Etelä-Karjalan rahasto myönsi keskukselle apurahan, jonka perusteena oli maakunnallisesti merkittävä kulttuurihanke.[2] Se vahvisti mahdollisuuksia toiminnan pitkäaikaiseen kehittämisen.

1.1.2015 -31.12.2018 keskus toimi Lappeenrannan kaupungin omistamissa tiloissa Lappeen vanhan pappilan pihapiirissä Galleria Pihatossa.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]