Jylkynkangas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jylkynkangas, 'Jylkkäri', 'Jylkky', on pientaloalue Oulun kaupungin pohjoisosassa Kuivasjärven kaupunginosassa Kaijonharjun suuralueella. Matkaa Oulun keskustaan on yhdeksän kilometriä. Luonnonläheisellä alueella on kuntopolku, leikkipuisto, kirjastoauton pysäkki ja muut lähipalvelut kilometrin päässä Kuovitiellä. Viiden kilometrin säteellä Jylkynkankaasta on yliopisto, lukio, apteekki, posti, terveysasema, neuvola, kirjasto, marketit, jäähalli ja liikuntahalli.

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jylkynkangas sijaitsee suurten metsien reunassa, lämpimällä ja aurinkoisella mäen rinteellä. Alueen metsä on hyväpuustoinen ja tontit ovat väljiä. Omakotitaloja on parisataa ja rivi- ja luhtitaloyhtiötä parikymmentä.

Alueen keskellä puistometsässä sijaitseva Jylkynrinteen leikkipuisto vihittiin käyttöön 9.6.2007. Leikkipuistossa on kaksi erikokoista liukumäkeä, monenlaisia keinuja, karuselli ja hiekkalaatikko. Jylkynrinteen leikkipuiston pulkkamäestä lasketaan usein talvella. Myös Urpiaisen leikkipuisto Oinaansuolla on kävelymatkan päässä.

Jylkynkangasta kiertävä kunto- ja hiihtolatu on osa kymmenien kilometrien mittaista latuverkostoa. Parin kilometrin päässä on Auran majan latukahvila.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jylkynkaan läpi kulkee kevyen liikenteen väylä, joka on osa kaupungin kattavaa pyörätieverkostoa. Oinaansuo, Pöllönkangas, Kuivasjärvi ja Ahvenoja ovat kävelymatkan päässä Jylkynkankaalta. Pyöräilymatkan päässä ovat Kaijonharju ja Oulun yliopiston kampusalue Linnanmaalla. Muista työssäkäyntialueista Teknologiakylä ja Rusko ovat reilun viiden kilometrin päässä. Matkaa keskustaan on yhdeksän kilometriä.

Olulun joukkoliikenteen linja 1 lähtee pysäkiltä Jylkynkangas reittiä Jylkynkankaantie, Alakyläntie, Oinaantie, Kuovitie, Alakyläntie ja Raitotien liikenneympyrä kohti Linnanmaata ja keskustaa.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjastoauto käy viikoittain Jylkynkankaalla. Kilometrin päässä Pöllönkankaan Kuovitiellä sijaitsevat koulu, päiväkoti, alaluokkalaisten iltapäiväkerho, kauppa, ravintola ja parturi-kampaamo. Useat urheiluseurat järjestävät ohjattua liikuntaa Pöllönkankaan koulun tiloissa.

Kahden kilometrin päässä Kuivasjärvellä sijaitsee päiväkoti, seurakuntakoti ja kauppa. Kuivasjärven koulun tiloissa on tarjolla urheiluseurojen järjestämää liikuntaa.

Neljän kilometrin päässä Kaijonharjussa sijaitsevat muun muassa terveysasema, neuvola, kirjasto, nuorisotila, apteekki, posti, kioski, parturi-kampaamo sekä useita kauppoja ja ravintoloita. Oulun yliopiston Linnanmaan kampusalue sekä lähin lukio sijaitsevat reilun neljän kilometrin päässä Jylkynkankaalta. Viiden kilometrin säteellä on hyvät palvelut, kuten marketit, huonekaluliike, ravintoloita, Linnanmaan liikuntahalli ja Linnanmaan jäähalli.

Asukkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 Jylkynkankaalla oli 1 155 asukasta.lähde? Alueella asuu paljon lapsiperheitä. Jylkynkangas-toimikunta on järjestänyt Jylkynkankaan Jytäjäiset kesäisin ja soihtukulkueen adventin aikaan. Kevättalvella 2009 toimikunta järjesti ensimmäiset Jylkynkankaan hiihtokilpailut. Toimikunta julkaisee Jylkynkangs News - ilmaisjakelulehtistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jylkynkankaan rakentaminen aloitettiin vuonna 2003. Siihen asti alue oli ollut kuivasjärveläisten marjametsää. Kuivasjärvi Jylkynkankaineen liitettiin osaksi Oulun kaupunkia vuonna 1961. Tätä ennen Kuivasjärvi kuului Haukiputaan kuntaan.

Esiroomalaisella rautakaudella tai sitä myöhemmin Jylkynkankaalla on mahdollisesti sijainnut asuinpaikka. Lokakuussa 2001 Oulun yliopiston yleisen arkeologian laitoksen työryhmä löysi tutkimuksessaan asuinpaikkaan viittaavan kiinteän muinaisjäännöksen Jylkynkankaalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]