Jorma Kalliokoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaohjaajaa. Geologi Jorma Kalliokoskesta on eri artikkeli.

Jorma Kalliokoski (19498. toukokuuta 2020[1] Espanja) oli suomalainen elokuvaohjaaja ja elokuvakäsikirjoittaja.

Ennen elokuvauraansa Kalliokoski toimi freelance-toimittajana. Tämän jälkeen hän kirjoitti käsikirjoituksia muun muassa Juhan af Grannille. Hänen ainoaksi pitkän elokuvan ohjaustyöksi jäi muusikon ja hänen tyttärensä suhteesta kertova elokuva Hyvästi ennen aamua (1989). Elokuvan kuvaajana oli Olavi Tuomi. Tämän jälkeen Kalliokoski toimi vielä käsikirjoittajana Tapio Suomisen elokuvassa Porttikielto taivaaseen (1990, alkuperäisaihe ja käsikirjoitus), kunnes poistui elokuva-alalta.

Kalliokoski toimi sittemmin radiotoimittajana. Vuosina 1994–1995 hän juonsi omaa talk show’ta Keskiviikon Keisarit yhdessä Ilkka Isosaaren kanssa Radio Cityssä. Kalliokoski myös käsikirjoitti Pertsa Reposen MTV3-kanavalle tuottamaa Pahaa yskää, jossa näyttelivät Heikki Kinnunen, Titta Jokinen ja Tom Pöysti. TV-töistä mainittakoon myös Yle TV2:lle käsikirjoitettu televisioelokuva Vangin perintö. Kalliokoski käsikirjoitti ja ohjasi konsulttiyritys KPMG:n 75-vuotisjuhlavideon, jonka pääesiintyjänä oli Tom Wentzel.

Kalliokoski toimi Mediapyykkärit Oy:n julkaisujohtajana ja Keijo-TV:n kehittäjänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen kansallisfilmografia 10

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niko Jutila: Jorma Kalliokoski on kuollut – ohjasi yhden elokuvan ja käsikirjoitti kaksi Elokuvauutiset.fi. 11.6.2020. Viitattu 9.8.2020.