Jippo (lehti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lehden numeron 22/1978 mukana tuli koottava kaleidoskooppi.

Jippo oli suomalainen 1970-luvulla lopulla ja 1980-luvun alussa ilmestynyt lehti lapsille ja nuorille. Sen liitteenä tuli jokin koottava lelu ja siinä oli sarjakuvien lisäksi erilaisia puuhasivuja. Lehdessä oli myös asiapitoisia artikkeleita, joissa käsiteltiin mm. polkupyörän huoltoa, gyroskooppia tai jotakin historiallista henkilöä. Usein nämä artikkelit liittyivät jollakin tavoin liitteenä olleeseen ”jippoon”.

Jipon materiaali oli alun perin kotoisin ranskalaisesta Pif Gadget -lehdestä, joka oli alkanut ilmestyä jo 1960-luvun lopulla. Lehti alkoi ilmestyä Suomessa vuonna 1977 ja sitä julkaisi Lehtimiehet Oy, lehden päätoimittajana toimi Olavi Järvi. Lehden mukana tuli aina jokin ”jippo”, koottava lelu tai vekotin, joka liittyi kokeelliseen tieteeseen tai taikuuteen. Nämä rakennussarjat valmisti Suomessa porilainen Karhumuovi Oy. Kustannuksia lisänneet muoviosat jätettiin kuitenkin vähitellen pois, ja vuoden 1980 lehtiuudistuksen jälkeen jokaisen numeron mukana tuli kirjapainoteknisesti kartongista valmistettu koottava lentokone.

Jippo lakkasi ilmestymästä vuonna 1982. Esikuvana ollut ranskalaislehti Pif Gadget ilmestyi vuoteen 1993, mutta sitä on alettu julkaista uudelleen pariinkin otteeseen vuosituhannen vaihteen jälkeen.

JIPPO-esimerkit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koottava leikkisukellusvene (8/1978[1]), jonka sisään laitettiin soodaa. Vesialtaaseen laitettu sukellusvene upposi pohjaan, mutta nousi pinnalle, kun vesi pääsi kosketuksiin sukellusveneen sisällä olleen soodan kanssa muodostaen kaasuja.

Taikaikkuna (numerossa 3/1978[1]) oli kämmenelle sopiva raamillinen, läpinäkyvä muovilevy, jonka keskellä oli pyöreä rengas. Kynän tai sormen pystyi työntämään renkaan läpi, vaikka koko levy oli ehjä.

Maapähkinä (numerossa 9/1978[1]), josta pystyi kasvattamaan itselleen pähkinäpensaan.

"Rahantekokone" (numerossa 4/1978[1]), laite jossa oli kaksi rullaa joiden päällä mustaa muovia. Laitteen sisään rullattiin aluksi seteli (piilossa katsojilta). Tämän jälkeen katsojille näytettiin, miten laitteeseen rullattu tyhjä, setelin kokoinen paperi "muuttui" aidoksi seteliksi, kun valmistelussa sisälle laitettu paperi tuli ulos laitteesta.

Kuution muotoisten munien tekolaite (numerossa 3/1979[1]) , muovinen kuutio jonka sisään työnnettiin lämmin, kovaksi keitetty kananmuna.

Viisimastoparkki (numerossa 5/1977[1]), purjelaiva kokoontaitettuna työnnettiin lasipulloon ja narulla vedettiin purjeet pystyyn. Pullo ei ollut liitteenä.

Liitteinä olleet taikajipon esineet olivat Jipoissa 1978 nrot 2-4.

Jipon sarjakuvat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jippo-lehdessä julkaistiin myös monia sarjakuvia, joista jotkut pysyivät lehdessä sen loppuun asti.

  • Jeppe ja Kolli (Pif le chien, katso Pif ja Herkules), tekijöinä Arnal, Nadaud, Cance, Yanniek, Motti, olivat kissa ja koira, jotka toisinaan ottivat yhteen ja toisinaan olivat parhaita kavereita. Jeppe oli alkuperäislehden tunnushahmo joka esiintyi jo lehden kannessa, Jipon lukijoiden kirjepalsta taas oli jonkin aikaa nimeltään "Kollin kassipostia".
  • Urho Tulitukka (Rahan) tekijöinä André Cheretin ja Roger Lécureux, oli realistisesti piirretty seikkailusarja, jonka päähenkilö oli heimonsa ainoa eloonjäänyt. Hän seikkaili kivikauden maailmassa kohdaten erilaisia heimoja sekä tehden erilaisia keksintöjä, kuten vahingossa kaukoputken. Sarja ei kuitenkaan ollut täysin realistinen, vaan siinä esiintyi luolamiesten lisäksi mammutteja ja dinosauruksia, sekä jopa jättimäinen hämähäkki. Ennen Jippoa sarjakuvaa oli julkaistu Raketti-lehdessä.
  • Aave Artturi (Arthur le Fantôme), Jean Cézardin luoma humoristinen sarja, jonka päähenkilö oli hieman Kasper-kummitusta muistuttava pieni mutta pippurinen aave.
  • Jippo-jengi (Quentin Gentil), tekijänä Greg joka tunnetaan Ranskassa parhaiten sarjasta Achille Talon, oli myös huumoripitoinen sarja, joka kertoi poikaporukan seikkailuista. Henkilöitä olivat mm. välkky Tommi, lihakaupan hieman tukeva juoksupoika Petteri, sekä porukan tyttöjäsen Milla.
  • Tohtori Vastaisku (Docteur Justice), tekijöinä Ollivier & Marcello, oli Urhon lisäksi lehden toinen realistinen sarja. Sarjan päähenkilö oli lääkäri joka kiersi kansainvälisen terveysjärjestön palveluksessa auttamassa ihmisiä ympäri maailmaa. Vastaisku poistettiin lehdestä vuoden 1980 uudistuksen yhteydessä.
  • Letti, merirosvojen kauhu, piirtänyt P. Tranchard ja kirjoittanut F. Corteggiant, tuli lehteen vasta 1980-luvulla. Sen päähenkilö oli nuori tyttö, tapahtumat sijoittuivat merirosvojen ja purjelaivojen aikakaudelle. Lettiä julkaistiin myöhemmin Suomessa myös omana albuminaan nimellä Marine.
  • Ville Viksu, tekijöinä Crespi & Moallic, oli yleensä yhden sivun mittainen rikospähkinä. Ville oli salapoliisi, joka kohtasi jonkin rikoksen ja ruuduissa annettujen vihjeiden perusteella lukijan piti ratkaista annettu kysymys.
  • Poke Pokkus, tekijöinä Mousseron & Das, oli taikuri joka opetti joka kerralla jonkin helpon taikatempun. Nämä sarjat olivat vain puolen sivun kokoisia.
  • Lantti, linnan velmu yleismies, tekijänä Kamb, oli yhden sivun mittainen yksinkertaisesti piirretty sarja, jonka tapahtumat sijoittuivat keskiaikaiseen linnaan.
  • Vaakku ja Raakku, myös Kambin tekemä sarja, kertoi kahdesta linnusta ja sijoittui kivikaudelle. Sekä tämä että Lantti jäivät lehdestä pikkuhiljaa pois.
  • Hirnu, tekijänä Poirier, sijoittui villiin länteen. Sarjan päähenkilö oli hieman Jolly Jumperin tapainen puhuva hevonen.

Lehdessä osa oli sinimustia (mustavalkoisia sinisellä pohjavärillä) sarjakuvia Jippeli-puuhasivun yhteydessä, kuten Ville Viksu, Poke Pokkus ja Tohtori Vastaisku. Ville Viksu oli myöhemmin väreissä.

Ilmeisesti kaikkia alkuperäisessä lehdessä olleita sarjoja ei koskaan nähty meillä, jotkut saattoivat vilahtaa vain yhdessä puuhasivuissa, eikä Corto Maltese koskaan esiintynyt Jipossa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.