Jim Abrahams

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jim Abrahams (10. toukokuuta 1944, Shorewood, Wisconsin) on yhdysvaltalainen komediaelokuvien ohjaaja ja -käsikirjoittaja. Hän on luonut yhdessä ystäviensä David Zuckerin ja Jerry Zuckerin kanssa suosittuja parodiaelokuvia, mm. Hei, me lennetään! (Airplane! 1980), Top Secret - huippusalaista (Top Secret! 1984) sekä televisiosarjan Police Squad! (Hei, me pamputetaan!) (1982), johon Abrahamsin käsikirjoittama Mies ja alaston ase -elokuvasarja perustuu.

1990-luvun alussa Abrahams alkoi tehdä elokuvia ilman Zuckerin veljeksiä. Ensimmäisenä valmistui Welcome Homy, Roxy Carmichael, jonka Abrahams ohjasi. Parodiaelokuva Hot Shots! - kaikkien elokuvien äiti (Hot Shots!) vuodelta 1991 oli hänen ohjaamansa ja käsikirjoittamansa, kuten myös elokuvan jatko-osa Hot Shots 2 - kaikkien jatko-osien äiti (Hot Shots! Part Deux) vuodelta 1993.

Vakavampaa elokuvaa on hänen ohjaamansa televisioelokuva Kamppailu elämästä (engl. '...First Do No Harm') (1997), joka pohjautuu tositarinaan vaihtoehtoisesta lääketieteestä parannuskeinona epilepsiaan.

Vuonna 1980 hän voitti Yhdysvaltain käsikirjoittajainliiton palkinnon parhaasta komediakäsikirjoituksesta elokuvasta Airplane! (suom. 'Hei, me lennetään!'). Käsikirjoittajana hän on jatkanut myös ohjaajauran hiljennyttyä. Vuonna 2004 ilmestynyt Scary Movie 4 -parodiaelokuva on hänen kirjoittamansa.

Viimeisin hänen ohjaamansa teatterielokuva on vuodelta 1998.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]