Isopyrstömuura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isopyrstömuura
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Puumuurat Thamnophilidae
Suku: Pyrstömuurat Mackenziaena
Laji: leachii
Kaksiosainen nimi

Mackenziaena leachii
(Such, 1825)

Katso myös

  Isopyrstömuura Wikispeciesissä
  Isopyrstömuura Commonsissa

Isopyrstömuura (Mackenziaena leachii) on puumuuriin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Etelä-Amerikasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isopyrstömuuranaaras

Isopyrstömuura on heimonsa lajiksi suurikokoinen ja voi kasvaa noin 27 cm pitkäksi. Sukupuolet eroavat toisistaan ulkonäöltään. Isopyrstömuurakoiras on väriltään musta ja sen päässä, selässä ja siivissä on tiheästi valkoisia pilkkuja. Naaraslintu on pohjaväriltään musta, mutta höyhenpuvussa on runsaasti ja tiheästi pilkkuja, jotka ovat päässä punaruskeita, selässä ja siivissä vaaleanrusketa ja rinnassa ja vatsassa lähes valkoisia. Isopyrstömuuran pyrstö on hyvin pitkä ja viuhkamainen.[2][3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isopyrstömuuraa tavataan eteläisen Brasilian rannikolta, Paraguayn itäosista ja Argentiinan koilliskärjestä. Lajin elinympäristöä ovat kosteat metsät, bambumetsät ja metsänreunojen tiheiköt. Ne viettävät piilottelevaa elämää metsien pohjakerroksissa.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Mackenziaena leachii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.6.2020. (englanniksi)
  2. a b Robert S. Ridgely, Guy Tudor, William L. Brown: The Birds of South America: The suboscine passerines, s. 219. University of Texas Press, 1989. ISBN 978-0-292-77063-8. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 26.6.2020). (englanniksi)
  3. a b Robert S. Ridgely: Wildlife Conservation Society Birds of Brazil, s. 242. Cornell University Press, 2016. ISBN 978-0-8014-7646-4. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 26.6.2020). (englanniksi)