Ilmiöittäminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilmiöittäminen on sosiaalisen median ilmiöiden luomista oman tuotteen tai aatteen menestyksen edistämiseksi. Kielitoimisto Kotus poimi sanan someilmiö vuoden 2015 uusien sanojen joukkoon[1][2]. Ilmiöittämisessä pyritään hyödyntämään mm. sosiaalisen median alustojen tarjoaman toimintatilan myönteiset vaikutukset liiketoiminnalle esimerkiksi mediayhtiöissä.[3].

Ilmiöittämisen kehitys ja käytäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viestintätoimisto Milttonin luova johtaja Mikko Hakkarainen on kuvannut ilmiöittämistä niin, että jos aiemmin mainostoimiston työ asiakkaalle loppui siihen, kun projekti meni ulos, niin ilmiöittämisessä työ “vasta alkaa siitä, jolloin lähdetään seuraamaan, mittaamaan ja kehittämään”[4]. Varhaisena esimerkkinä ilmiöittämisestä pidetään vuonna 2016 käynnistynyttä Ylen Sekasin-kampanjaa[5] .

Sosiaalisen median kasvu on muuttanut käsitystämme yhteiskunnallisesta toiminnasta ja luonut uusia keinoja lisätä tietoisuutta ja mobilisoida ihmisiä yhteiskunnallisten tai poliittisten kysymysten äärelle[6]. “Ilmiöittäjä” on vakiintunut media-alan uusien tehtävänimikkeiden joukkoon[7].

Esimerkkejä ilmiöittämisestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräs esimerkki ilmiöittämisestä Ylellä oli Hula Hula -kampanja, jossa ohjelmat, tapahtumat ja some muodostivat yhdessä kokonaisuuden. Kampanja sijoittui hopealle kansainvälisessä PromaxBDA Europe -kisassa parhaan uuden konseptin/innovaation kategoriassa[8].

Tv-toimijat, podcast-palvelut ja tapahtumajärjestäjät pyrkivät liikuttamaan yleisöjä sosiaalisen median kanavilta mediadestinaatioihin tekemällä yhteistyötä sosiaalisen median vaikuttajien kanssa[9]. Esimerkkinä tästä on Daniel Aholan Ruutuun tekemä sarja[10] tai tubettajien All Stars -ottelut[11].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]