Ilderim (vene)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilderimin, 8mR-vene, rakennutti vuonna 1936 ruotsalainen pankkiiri ja teollisuusmies Marcus Wallenberg nuorempi, joka osallistui veneellä Berliinin Olympialaisiin vuonna 1936. Veneen suunnitteli Tore Holm ja se menestyi hienosti Kielissä purjehdituissa kisoissa. Poliittisesti värittyneen protestikäsittelyn seurauksena Ilderim kuitenkin diskattiin toiseksi viimeisestä lähdöstä. Vaikka Wallenberg ohjasi veneen voittoon myös viimeisessä lähdössä, jäi Ilderim neljännelle sijalle akselivaltio Italian viedessä voiton ja Germania III:sen vieden kolmannen sijan.

Olympialaisten jälkeen Ilderim osallistui moniin kansainvälisiin kisoihin menestyksekkäästi Sveitsissä, Ruotsissa, Välimerellä ja Britteinsaarilla.

Wallenberg nimesi kaikki purjeveneensä Ilderim nimisiksi ja edellytti myydessään että veneen nimi vaihdettaisiin. Ilderim vietti muutaman vuosikymmenen "Christina of Cascais" -nimisenä Skotlannissa, Irlannissa ja Britanniassa. Vuonna 1989 belgialainen Marc Busschots osti veneen ja nimesi sen taas Ilderimiksi.

Kesällä 2010 Pekka Raatikainen, Mikael Stelander ja Staffan Tallqvist ostivat veneen ja toivat sen Helsinkiin, samalla kasvattaen HSS:n kasilaivaston maailman suurimmaksi.

Perustiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokka: 8mR
Purjenumero: FIN 16
Rakennettu: 1936
Suunnittelija: Tore Holm
Kotisatama: Helsinki
Pursiseura: HSS
Nykytila:  Kilpailee aktiivisesti
Rakenne:  Hoduras-mahonki, teräskaaret



Mitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pituus: 15,45
Vesilinja: 9.49
Leveys: 2,44
Paino: 9,6
Syväys 2.05
(A) [IRC (P)]: d/k
(J): d/k
(B) [IRC (E)]: d/k
Purjepinta-ala: 79,00
Mittamies Matti Muoniovaara




Muita lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]