Hostelli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hostelli on edullinen majoitusliike. Hostelleja ovat niin retkeilymajat, retkeilyhotellit kuin kesähotellitkin. Hostellit ovat avoinna kaikille ja niitä ylläpitävät yleensä erilaiset yhteisöt ja yritykset. Hostellin hinta koostuu pelkästään vuodepaikasta ja erilaisia lisäpalveluita voi ostaa tarvittaessa erikseen. Näitä ovat muun muassa aamiainen, lounas ja sauna. Osa hostelleista tarjoaa lisäksi harrastusmahdollisuuksia ja ohjelmapalveluja.

Majoittuja voi tuoda myös halutessaan mukanaan omat lakanansa ja näin säästää kuluissa. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että monissa hostelleissa makuupussien käyttö on kielletty. Vuodepaikan hintaan vaikuttavat esimerkiksi hostellin sijainti, taso ja huonekoko. Huoneiden koot vaihtelevat yhden hengen huoneista suuriin 6-8 hengen nukkumatiloihin eli dormitorioihin. Useimmissa hostelleissa on yhteiset suihku- ja saniteettitilat sekä itsepalvelukeittiö. Hostellit ovat usein kiinni päivällä siivouksen aikana.

Osa hostelleista on auki vain kesäisin. Talvisin kesähostellit voivat toimia oppilasasuntoloina tai olla muussa käytössä. Osa ulkomailla toimivista hostelleista ei välttämättä majoita paikallisia asukkaita, jotta varsinaisille matkailijoille riittäisi majoitustilaa.

Suomen Hostellijärjestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Hostellijärjestö ry (ent. Suomen Retkeilymajajärjestö-SRM ry) on vuonna 1935 perustettu valtakunnallinen hostellitoiminnan keskusjärjestö. Sen jäseninä on tällä hetkellä 44 erilaista nuoriso-, opiskelija-, liikunta-, eläkeläis- ammatti- ja matkailujärjestöä.

Suomen verkoston 46 hostellia ovat osa kansainvälistä Hostelling International (HI) -verkostoa, joka kattaa noin 3 500 hostellia lähes 90 maassa. Kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet täyttämään HI:n yhteiset kansainväliset laatuvaatimukset. Hostellijärjestö valvoo ja ohjaa Suomen HI-hostellien toimintaa.

Suomen Hostellijärjestö on luokitellut hostellit seuraaviin tasoluokkiin: hyvätasoisiin, keskitasoisiin, perustasoisiin ja korpihostelleihin. Luokituksessa on kiinnitetty huomiota saatavilla oleviin palveluihin, huoneisiin, saniteettitiloihin, yleisiin tiloihin ja omatoimiseen majoittumiseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hostelli.