Hostelling International

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hostelling International (HI) (International Youth Hostel Federation IYHF) on vuonna 1932 perustettu voittoa tavoittelematon hostellijärjestöjen liitto, jonka tarkoituksena on yhdessä 69 kansallisen hostellijärjestön kanssa mahdollistaa uusien paikkojen kokeminen ja kulttuurien oppiminen sekä edistää ihmisten välistä ymmärrystä tarjoamalla turvallista ja edullista hostellimajoitusta ympäri maailman.

Hostelling Internationalin verkosto kattaa noin 4 000 hostellia lähes 90 maassa. Hostelling International on yksi suurimmista majoituspalveluiden tarjoajista ja tekee yhteistyötä muun muassa Unescon ja Maailman matkailujärjestön kanssa. Kansainvälisen hostellikortin omistavia henkilöjäseniä on 3,6 miljoonaa ja kansainvälisen HI-verkoston vuosittainen yöpymisvuorokausien määrä on yli 35 miljoonaa. Hostelling International on myös yksi maailman suurimmista nuorisojärjestöistä.[1]

Suomen Hostellijärjestö (Finnish Hostel Association) on osa Hostelling International -verkostoa.

HI Quality (HI-Q) -laatujärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HI Quality (HI-Q) on kansainvälisen Hostelling International -hostelliverkoston oma laatujärjestelmä, jonka ovat kehittäneet hostellialan ammattilaiset. Laatujärjestelmään on koottu hyväksi havaittuja toimintatapoja ja niistä on muokattu erityisesti hostelleille sopiva hallintoon ja toimintamalleihin pureutuva ohjelma. Hostellit, jotka toteuttavat ohjelman menestyksekkäästi, sertifioidaan.

Hostelling Internationalin perustamiskirjan neljäs artikla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Pyrimme edistämään nuorten valistuneisuutta heidän kansallisuudestaan riippumatta, erityisesti vähävaraisten nuorten keskuudessa, rohkaisemalla heitä hankkimaan entistä enemmän tietoa maaseudusta, välittämään ja huolehtimaan siitä ja arvostamaan kylien ja kaupunkien kulttuurisia arvoja kaikkialla maailmassa. Tuemme tätä tavoitettamme tarjoamalla hostelleja ja muuta majoitusta rotuun, kansallisuuteen, ihonväriin, uskontoon, sukupuoleen, yhteiskuntaluokkaan ja poliittisiin mielipiteisiin katsomatta. Haluamme luoda ihmisten välille entistä parempaa keskinäistä ymmärrystä, joka ulottuu kotimaan lisäksi ulkomaille.”

Hostelling Internationalin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Preussissa syntynyt opettaja Richard Schirrmann vei oppilaansa retkelle Saksan maaseudulle 26.4.1909. Kesken kaiken luokan yllätti myrsky. Retkeläiset lähtivät etsimään suojaa ja löysivät koulurakennuksen Bröltalista. Koulun johtaja antoi nuorille luokkahuoneen suojaksi ja paikallinen maanviljelijä olkia patjoiksi ja maitoa illalliseksi. Sinä yönä Schirrmannille syntyi ajatus nuorisomajoista, hostelleista. Hän ryhtyi tuumasta toimeen ja vuonna 1912 hän perusti maailman ensimmäisen hostellin omaan kouluunsa Saksaan, Altenaan. Tämän korvasi pian pysyvä hostelli Altenan linnassa, joka avasi ovensa saman vuoden aikana.[2]

Pähkinänkuoressa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 1909 Saksalainen luokanopettaja Richard Schirrmann keksii hyödyntää koulurakennusta oppilaiden majoittamiseen luokkaretkellä.
  • 1912 Schirrmann perustaa ensimmäisen hostellin omaan kouluunsa Saksaan, Altenan.Tämän korvaa saman vuoden aikana pysyvä hostelli Altenan linnassa.
  • 1919 Hostelli majoitusmuotona leviää ympäri Saksaa ja Schirrmann perustaa kansallisen hostellijärjestön German Youth Hostel Association.
  • 1932 Hostelli majoitusmuotona leviää muualle maailmaan ja International Youth Hostel Federation (IYHF) perustetaan. Puheenjohtajaksi valitaan Schirrmann.
  • 2006 The International Youth Hostel Federation (IYHF) saa markkinointinimen Hostelling International (HI).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Hostellijärjestö hihostels.fi. Arkistoitu 20.8.2014.
  2. Hi Hostels blog blog.hihostels.com. 2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hostelling International.