Hoikkalori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hoikkalori
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Heimo: Lorit Lorisidae
Suku: Loris
Laji: tardigradus
Kaksiosainen nimi

Loris tardigradus
(Linnaeus, 1758)

Hoikkalorin levinneisyys
Hoikkalorin levinneisyys
Katso myös

  Hoikkalori Wikispeciesissä
  Hoikkalori Commonsissa

Hoikkalori (Loris tardigradus) on lorien heimoon kuuluva puoliapina, joka elää Sri Lankan sademetsissä.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimensä mukaisesti hoikkalori on pieni ja hoikka kädellinen eläin, jonka tunnistaa suurista silmistä, pitkistä raajoista, kehittyneistä peukaloista, suurista korvista sekä siitä, ettei sillä ole häntää. Ruumiin koko on noin 116–170 mm ja paino keskimäärin 103–172 g.[2] Turkin väri on tummanharmaa, mutta joukossa on myös hopeanvärisiä karvoja. Kasvojen karvoitus on tumma ja silmien välissä kulkee pystysuunnassa vaaleampi alue.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoikkaloria tavataan Sri Lankan lounaisosien kosteissa sademetsissä. Sen levinneisyysalue ulottuu rannikolta keskusvuoristolle 2 100 metrin korkeuteen.[1]

Käytös ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lorit elävät jopa 17-vuotiaiksi. Ne elävät pienissä ryhmissä, johon kuuluu naaraita, uroksia sekä nuoria yksilöitä. Ne kokoontuvat päivittäin muutamien tuntien ajaksi nukkumaan ja leikkimään yhdessä.

Täysikasvuiset yksilöt metsästävät yksittäin ja ravinto koostuu hyönteisistä, liskoista, linnunmunista ja joskus myös marjoista, lehdistä ja selkärangattomista eläimistä. Pesä tehdään lehdistä ja oksista tai vaihtoehtoisesti pesänä voi toimia myös ontto puu tai vastaava turvallinen paikka.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lorit lisääntyvät ympäri vuoden. Tiineys kestää 166–169 päivää, jonka jälkeen naaras synnyttää yhden tai kaksi poikasta. Naaras hoitaa poikasia 6–7 kuukautta. Lorit voivat elää luonnossa jopa 18 vuoden ikäisiksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Gamage, S.N., Nekaris, K.A.I. & Rudran, R: Loris tardigradus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.7.2022. (englanniksi)
  2. a b EDGE - Evolutionarily distinct & globally endangered edgeofexistence.org. Arkistoitu 1.7.2007. Viitattu 13.8.2007. (englanniksi)