Hietoinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hietoinen (myös Mommila) on kylä Hausjärven koillisosassa. Vuoteen 2009 se oli osa Lammin kuntaa. Hietoinen on alueen postitoimipaikka, mutta kylästä käytetään puheessa ja kirjoissakin enimmäkseen nimeä Mommila kylässä sijaitsevan Mommilan kartanon mukaan. Maarekisterissä kylän nimenä on Mommila-Hietonen[1].

Kylä oli vuoden 2009 alkuun asti osa entistä Lammin kuntaa, ja Hämeenlinnan seudun kuntaliitoksen 2009 jälkeen se kuului vuoden 2009 ajan Hämeenlinnaan. Asukkaiden keräämän adressin vuoksi kylä liitettiin 1.1.2010 osaksi Hausjärveä.[2][3] Nykyään nimeä Mommila käytetään myös Hausjärven Torholan kylässä sijaitsevasta Mommilan asemakylästä, joka on saanut nimensä Mommilan kartanoa varten sinne perustetusta Mommilan rautatieasemasta.

Hietoisissa on kyläkirkko, eli alkujaan Mommilan kartanon rukoushuoneeksi rakennettu Mommilan kirkko, ja syksyyn 2007 asti kylässä toimi kyläkoulu. Mommila on historiankirjoissa tunnettu Mommilan kartanon omistajan Alfred Kordelinin, Mommilan veriteoissa 1917 surmansa saaneen aikansa rikkaimman suomalaisen, viimeisenä asuinpaikkana. Kordelin panosti työntekijöidensä oloihin rakennuttamalla kartanon läheisyyteen kirkon ja koulun. Koulurakennus toimii nykyisin seurakuntatalona kirkon vieressä.

Nykyisin Mommila tunnetaan parhaiten Mommilanjärven soutelusta, joka järjestetään vuosittain heinäkuun puolivälissä Mommilanjärvellä. Varsinainen tapahtuma-alue on järven eteläosassa Haminankylän kohdalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]