Hexxagon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hexxagon on strateginen lautapeli, jossa on tarkoitus vallata mahdollisimman paljon aluetta pelilaudalta. Peli on kaksinpeli ja sen voittaa pelaaja, joka saa pelin päätyttyä vallattua suuremman osan pelilaudasta itselleen. Hexxagonia pelataan kuusikulmaisella laudalla, joka on jaettu usein sektoreihin ja niin sanottuihin pimeisiin alueisiin.

Pelityypiltään Hexxagon on hieman samantapainen peli kuin go tai Othello. Vastaavia suomalaisia perinteisiä pelejä ovat mylly ja halma. Näistä peleistä poiketen Hexxagon on kuitenkin melko nopeatempoinen peli, jonka kierrosten pituudet vaihtelevat viidestä minuutista viiteentoista minuuttiin. Vaikeustasoltaan Hexxagon on keskivaikea eli kaikkien opeteltavissa.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin alussa molemmat pelaajat saavat pelikentälle saman määrän pelimerkkejä, jotka sijoitellaan usein laudan kulmiin mahdollisimman kauas toisistaan. Elektronisissa versioissa merkkien paikat on usein ennalta määritelty.

Pelaajat tekevät siirtoja vuorotellen tarkoituksenaan vallata pelilaudan alue itselleen. Pelin aloittaja arvotaan. Peli päättyy, kun koko kentän alue on vallattu tai toinen pelaajista ei kykene enää tekemään siirtoja. Mikäli peli luovutetaan, voittaa pelaaja, joka sillä hetkellä hallitsee suuremman osan alueesta.

Hexxagonissa tasapeli on laudasta riippuen myös teoreettisesti mahdollinen.

Siirrot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin tyypillisissä lautapeleissä, joissa nappuloita siirretään askel kerrallaan nopan mukaan, alueenvaltauspeleissä siirtotyylejä on usein useampia. Hexxagonissa pelaajalla on kaksi mahdollista siirtotapaa, joista hän kullakin vuorollaan valitsee toisen. Voittaakseen pelaajan on hallittava yleensä molemmat siirtotavat ja osattava varioida sujuvasti niiden välillä.

Siirtotavat ovat siirrä ja valtaa.

1. Siirrä: Siirrettäessä pelimerkkiä se liikkuu kentällä kaksi askelta eteenpäin. Merkki voi näin hypätä sitä ympäröivien merkkien tai pimeiden alueiden yli. Merkki muuttaa oman värisikseen kaikki pelimerkit, joihin se koskettaa. Toisin kuin monissa muissa valtauspeleissä, Hexxagonissa pelaaja voi siirtämällä liikkua pelikentällä täysin vapaasti ja halutessaan mielivaltaisesti.

2. Valtaa: Vallatessaan lisää aluetta kentältä pelaaja asettaa pelilaudalle uuden merkin. Pelaaja voi asettaa uuden merkin kiinni vain omiin merkkeihinsä. Kaikki tähän uuteen merkkiin koskettavat nappulat muuttuvat sen kanssa samanvärisiksi. Uutta merkkiä ei siis saa sijoittaa täysin uusille alueille tai vastustajan tukikohtiin. Tämän siirron tarkoitus on laajentaa omia alueita entisestään.

Pimeät alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä voidaan vaikeuttaa ja tehdä mielenkiintoisemmaksi lisäämällä kentälle ns. pimeitä alueita, joilla liikkuminen on kiellettyä. Pimeän alueen saa halutessaan ylittää siirrolla. Pimeät alueet päätetään pelin alkaessa ja niitä ei saa lisätä enää kesken pelin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]