Herandin kalliopiirrokset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herandin kalliopiirrokset
Sijainti

Herandin kalliopiirrokset
Koordinaatit 60°20′42.01″N, 6°22′54.41″E
Valtio Norja
Historia
Tyyppi kalliopiirros
Huippukausi pronssikausi

Herandin kalliopiirrokset sijaitsevat Herandin Bakkossa Jondalin kunnassa Hordalandin läänissä Norjassa. Piirrosten motiivit sisältävät lähinnä maatalousväestön symboliikkaa. Ne ajoitetaan noin 1 100−500 eaa. eli pronssikaudelle. Ensimmäinen kirjallinen mainita kuvakentästä on vuodelta 1903.

Kuvakentässä on noin 150 kuviota. Ne esittävät veneitä, ihmishahmoja, uhrikuppeja, renkaita ja hedelmällisyyssymboliikkaa. Kentässä on harvinaisen paljon hedelmällisyysmagiaan viittaavia kuvia.

Kuvakenttä sijaitsee Utneen vievän valtatien (riksvei 550) varrella Kalhagenissa noin 500 metriä itään Herandin satamalaiturista. Mariskarvetin mäellä on 85 kuviota käsittävä kenttä, josta tunnistetaan muun muassa laivoja, ihmishahmoja, jalanjälkiä, vesikuvioita, renkaita ja uhrikuppeja. Kuvioiden tulkinnat vaihtelevat elämänkaaresta uskontoon ja satoisuudesta aurinkorituaaleihin. Kuvia on tutkittu ja konservoitu vuodesta 1972 saakka ja edelleen löydetään uusia kuvioita. Piirrokset on ilmeisesti hakattu kallion pintaan metallityökaluilla tai kovia kivimateriaaleja käyttäen. Kuvakentän kuvioita on alettu hiljattain maalata niiden paremman erottumisen takia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: no:Helleristningene i Herand