Heedut

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Heedujen ja heidän liittolaistensa asuinalueet.

Heedut tai haedut (lat. Aedui) olivat gallialainen heimo. Heedut asuivat Saônen ja Loiren välimaastossa, ja heidän tärkein kaupunkinsa oli Bibracte.

Heeduista tuli jo varhain roomalaisten liittolaisia. Kun sekveenit hyökkäsivät heidän kimppuunsa sveebien avustuksella, heedut pyysivät apua Rooman senaatilta. Heidän avunpyyntöönsä ei kuitenkaan vastattu. Caesar löi Galliaan asettuneet sveebit 58 eaa. ja palautti heeduille heidän entisen asemansa. Tästä huolimatta heedut liittyivät gallialaisten heimojen kapinaan Caesaria vastaan. Vercingetorixin antauduttua Alesiassa heedut palasivat Rooman liittolaisiksi. Jotkut heedut pääsivät myöhemmin jopa Rooman senaattiin.

Kuitenkin, kun Galliassa puhkesi vuonna 21 kapina korruptoituneen hallinnon, korkeiden verojen ja velkaantuneen ylhäisön vuoksi, oli toinen tärkeimmistä johtajista treverien Julius Floruksen ohella heedujen Julius Sacrovir. Molemmat olivat saaneet Rooman kansalaisuuden ja olivat gallialaisten apuvoimien komentajia. Kumpikin yritti kaapata vallan omassa heimovaltiossaan. Yritys päättyi huonosti: treverit hylkäsivät pian Floruksen, ja huolimatta Sacrovirin onnistuneesta heedujen uuden pääkaupungin Augustodunumin valloituksesta legioonat kukistivat hänet nopeasti. Kumpikin johtaja teki itsemurhan.

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.