Hällefors–Fredriksbergs Järnvägar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hällefors–Fredriksbergs Järnvägar
Perustiedot
Reitti Hällefors–Neva
  Gäddsjön–Sikfors
  Gravendal–Hörken
Omistaja HFJ
Ylläpitäjä HFJ
Liikenne
Liikennöitsijä(t) HFJ
Tekniset tiedot
Raiteiden lkm 1
Raideleveys 802 mm
Sähköistys ei
Radan nykytilaa Fredriksbergin ja Tyforsin välisellä osuudella. Ratalinjaa käytetään kävely- ja pyöräilyreittinä.

Hällefors–Fredriksbergs Järnvägar (HFJ) oli ruotsalainen rautatieyhtiö. Yhtiön rataverkon muodostivat kapearaiteiset rataosat Hällefors–Gäddsjön–Gravendal–Neva, Gäddsjön–Sikfors sekä Gravendal–Hörken. Rautatien raideleveys oli 802 mm.

Vuonna 1874 aloitettiin kapearaiteisen Sävsnäs Järnvägin rakentaminen Hörkenin ja Fredriksbergin välille. Rautatielle tuli yhdysliikenneasema Hörkeniin Bergslagsbanan-radalle. Rautatien raideleveydeksi tuli 802 mm, suurimmaksi nousuksi 25 promillea (25 metriä kilometrillä) ja pienimmäksi kaarresäteeksi 148 metriä.[1] Rautatieyhtiö hankki omistukseensa vanhemman teollisuusrautatien ja rakensi myös radan Fredriksbergistä Tyforsin ruukin kautta Nevan asemalle Inlandsbanan-radan varteen.

Vuonna 1931 avattiin liikenteelle rataosuus Gravendalista Hälleforsiin Hälleforsin ruukille, ja yhtiön nimeksi vaihdettiin Hällefors–Fredriksbergs Järnvägar. Hälleforsin radan valmistuttua Gravendalin ja Hörkenin välisen osuuden liikenne väheni, ja se lakkautettiin 1940.

HFJ oli alusta saakka pääasiassa tavaraliikennettä palveleva rautatieyhtiö, eikä henkilöliikenne ollut milloinkaan laajaa. Vuonna 1954 rautatieyhtiö lakkautti kaiken julkisen liikenteen ja palveli jatkossa ainoastaan omistajansa Hällefors Bruk AB:n kuljetuksia. Nevaan johtava rataosuus lakkautettiin vuodenvaihteessa 1963–64, ja rataosan liikenne ohjattiin Hälleforsiin.

Rautatie lakkautettiin 1970, jonka jälkeen se purettiin. Ratalinja on muutettu osin kävely- ja pyöräilyreiteiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Säfsen Järnvägsbilder, utdrag 1990. Säfsnäs Hembygdsförening. Arkistoitu 30.9.2011. Viitattu 11.2.2010. (ruotsiksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eriksson Sundström: Smalspår och sjöfart i Bergslagen, 802-banorna. , 2003. ISBN 91-7266-160-7. (ruotsiksi)