Gustav Kadelburg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gustav Kadelburg
Gustav Kadelburg
Gustav Kadelburg
Henkilötiedot
Syntynyt26. heinäkuuta 1851
Pest, Unkarin kuningaskunta
Kuollut11. syyskuuta 1925 (74 vuotta)
Berliini, Saksa
Ammatti näytelmäkirjailija, näyttelijä
Kirjailija
Äidinkielisaksa
Tuotannon kielisaksa
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Gustav Kadelburg (26. heinäkuuta 1851 Pest, Unkarin kuningaskunta11. syyskuuta 1925 Berliini, Saksa[1][2]) oli saksalainen näyttelijä ja huvinäytelmä- ja farssikirjailija. Hän aloitti 1871 Berliinin Wallner-teatterin jäsenenä. Siellä hän esitti kymmenkunta vuotta talonpoikais- ja bonvivant-osia. 1884–1894 hän esitti Berliinin Deutsches Theaterissa varsinkin karakteerikoomikon rooleja. Sen jälkeen hän esiintyi vierailijana.[3][4]

Kadelburgin tunnetuimmat näytelmänsä ovat In Zivil, Zwei Wappen, Hans Huckebein; yhdessä Oscar Blumenthalin kanssa Grosstadtluft, Orientreise, Im weissen Rössl, sen heikompi jatko Als ich wiederkam ja Der blinde Passagier. Yhdessä Franz von Schönthanin kanssa huvinäytelmät hän kirjoitti Goldfische, Die berühmte Frau, Der Herr Senator ja paljon aikanaan esitetty Zwei glückliche Tage. Yhteistyössä Fedor von Zobeltitzin kanssa Kadelburg on kirjoittanut huvinäytelmän Ein (Der) Familientag. Kadelburgin näytelmät ovat huvittavia ja varsinkin Saksan porvarispiireissä yleisesti suosittuja.[3][4]

Gustav Kadelburg (oikeassa reunassa) pelaamassa skatia Adolph L'Arrongen, Paul Lindaun ja August Försterin kanssa. Piirros: C. W. Allers, 1887.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Eläviä kuvia": 3-näytöksinen ilveily (myöhemmin nimellä "Elokuvia"), O[scar] Blumenthal ja G[ustav] Kadelburg, suomalainen sovitelma, Helsinki: Yrjö Weilin 1907. Sarja: Näytelmäkirjasto, n:o 33.
  • Husaarikuume: 4-näytöksinen huvinäytelmä, Gustav Kadelburg, R. Skowronnek, Viipuri: Viipurin Näyttämö 19?? (sijainti Teatterikorkeakoulun kirjastossa)
  • Kuuluisia naisia: huvinäytelmä kolmessa näytöksessä, Franz von Schönthan, Gustav Kadelburg, suom. Anni Levander (Käsikirjoitus, sijainti Teatterikorkeakoulun kirjastossa)
  • Herra senaattori: 3-näytöksinen huvinäytelmä, Franz von Schönthan, Gustav Kadelburg, suom. Jaakko Tervo, (käsikirjoitus, sijainti Teatterikorkeakoulun kirjastossa)
  • Valkoinen hevonen: 3-osainen laulunäytelmä (Im Weissen Rössl. Libretto), Ralph Benatzky, säv.; Oscar Blumenthal, Gustav Kadelburgin ja Oscar Blumenthalin huvinäytelmän mukaan vapaasti kirj. Hans Müller, suom. Orvo Kärkönen. (Käsikirjoitus, sijainti Teatterikorkeakoulun kirjastossa)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kadelburg, Gustav, Deutsche Biographie, viitattu (saksaksi)
  2. Kadelburg, Gustav, Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950, viitattu 11.6.2020 (saksaksi)
  3. a b Kadelburg, Gustaf, Tietosanakirja osa 3, palsta 1699, Tietosanakirja Osakeyhtiö 1911
  4. a b Kadelburg, Gustav, Meyers Großes Konversationslexikon, viitattu 11.6.2020 (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.