Greenburgh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Greenburghin kunnantalo.

Greenburgh on kunta Westchesterin piirikunnan länsiosassa Yhdysvaltojen New Yorkin osavaltiossa. Sen väkiluku vuoden 2010 väestönlaskennassa oli 88 400.[1]

Greenburgh kuuluu New Yorkin kaupungin esikaupunkialueeseen, ja suuri osa kunnan asukkaista käy töissä New Yorkin Manhattanilla tai Bronxissa. Junamatka Manhattanille sujuu nopeimmillaan runsaassa puolessa tunnissa. Metro-North-rautatieyhtiön Hudson Line kulkee kunnan länsipuolella. Sen Greenburghissa sijaitsevat asemat ovat Hastings-on-Hudson, Dobbs Ferry, Ardsley-on-Hudson, Irvington ja Tarrytown. Metro-Northin Harlem Line kulkee Hartsdalen aseman kautta Greenburghin itäosassa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greenburgh kehittyi Hudsonjoen liikenneväylän varrelle. Sen ensimmäisiä eurooppalaisperäisiä asukkaita olivat brittiläiset ja hollantilaiset, jotka osallistuivat aktiivisesti Yhdysvaltain vapaussotaan.

National Register of Historic Places -luetteloon kuuluvia historiallisia kohteita Greenburghissa ovat ensimmäisenä kunnantalona toiminut Romer-Van Tassel House,[2] St. Joseph of Arimathea -kirkko sekä Odell House.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greenburgh rajautuu etelässä Yonkersiin, pohjoisessa Mount Pleasantiin ja idässä White Plainsiin ja Scarsdaleen. Länsirajana on Hudsonjoki.[3] Joen ylittävä Tappan Zee -silta yhdistää Greenburghin Tarrytownin kylän South Nyackiin Orangetownin piirikunnassa.

Greenburghin osa-alueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin puolet Greenburghin väestöstä asuu kunnan kuudessa kylässä (incorporated villages), joita ovat Ardsley, Dobbs Ferry, Elmsford, Hastings-on-Hudson, Irvington ja Tarrytown. Muita taajamia ovat Fairview, Greenville eli Edgemont, Hartsdale, East Irvington, North Elmsford ja South Ardsley.

Movoto-kiinteistönvälitysyhtiö nimesi vuonna 2014 New Yorkin osavaltion kymmenen parhaan asuinalueen listalle Greenburghin Tarrytownin (sijalle 2) ja Dobbs Ferryn (sijalle 7). Lähes kaikki muutkin parhaiksi arvioidut alueet sijaitsevat Westchesterin piirikunnassa.[4]

Merkittäviä asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja Greenburghin nykyisiä tai entisiä asukkaita ovat jazzmuusikko Cab Calloway, valokuvaaja-elokuvaohjaaja Gordon Parks ja koomikko Jackie Mabley.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Greenburgh, New York