Ford Thunderbird (1958)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ford Thunderbird mk2)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Thunderbird
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Valmistaja Ford
Konserni Ford Motor Company
Valmistusvuodet 1958–1960
Korimalli 2-ovinen coupé
2-ovinen convertible
Edeltäjä Ford Thunderbird I
Seuraaja Ford Thunderbird III
Tekniset tiedot
Moottori V8
Iskutilavuus n. 5 800-7 000 cm³
Vetotapa takaveto

Ford Thunderbird -henkilöautomallin toinen, nelipaikkainen sukupolvi syntyi, kun alkuperäisen Thunderbirdin myyntimäärän katsottiin olevan edelleen liian pieni kaksipaikkaisuuden takia. Nelipaikkainen auto suunniteltiin itsekantavalla korirakenteella, jotta saatiin mahdollisimman suuret sisätilat ulkomitoiltaan pieneen autoon. Autot rakennettiin uudessa Lincoln-merkille suunnitellussa tehtaassa Michiganin Wixomissa, koska myös uudet Lincoln-mallit hyödynsivät uutta itsekantavaa korirakennetta. Thunderbirdia valmistettiin ensimmäisenä mallivuonna 37 892 kappaletta, joka oli puolet enemmän kuin edellisen version vuotuinen tuotantomäärä, vaikka uuden version ensimmäinen tuotantovuosi oli vain yhdeksän kuukauden mittainen.

Auto on muotoilultaan hyvin erikoinen ja särmikäs ja sen lempinimi englanninkielisissä maissa onkin "Squarebird" eli vapaasti suomentaen särmälintu. Se on noin 230 millimetriä matalampi kuin saman aikakauden muut amerikkalaiset henkilöautot, ja maavaraakin on vain 147 millimetriä. Auton kardaaniakseli jouduttiin matalan maavaran takia sijoittamaan melko ylös, ja kardaanitunneli näkyy auton sisällä suurena, koko auton mittaisena keskikonsolina. Se on yksi tämän mallin tunnetuista muotoilupiirteistä.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vakiovaihteistona vuoden 1958 Thunderbirdissä oli kolmivaihteinen manuaali, mutta lisävarusteena saatavissa olivat myös ylivaihteella varustettu versio sekä Cruise-O-Matic, kolmiportainen kaksialueinen automaattivaihteisto, joka oli auton ostajien keskuudessa ylivoimaisesti suosituin valinta.

Edessä on erillisjousitus kierrejousin ja epätavallisen pitkin A-varsin. Takana on jäykkä akseli kierrejousin tuettuna. Jarruina edessä ja takana on rumpujarrut.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ford Thunderbird 1960

Vuonna 1959 keulan, perän ja sivujen koristelua muutettiin, saataville tuli myös nahkasisustus. Takajousitusta uudistettiin ja kierrejousien tilalle tuli lehtijouset, uudeksi moottorivaihtoehdoksi tuli seitsemän litran V8, joka kuului Lincolnin moottorivalikoimiin. Samalla myyntiluvut taas lähes kaksinkertaistuivat, ja autoa valmistettiin jopa 67 456 kappaletta, joista 10 261 kappaletta avomallia.

Vuonna 1960 tehtiin jälleen myyntiennätys: 92 842 myytyä Thunderbirdiä, joista 11 860 avomallia. Tähän vuosimalliin oli tarjolla kattoluukku, joka tunnettiin nimellä Golde Top.

Moottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 352 (FE) (n. 5 800 cm³)
  • 430 (MEL) (n. 7 000 cm³)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli tai sen osa perustuu Autowikin artikkeliin, ja siitä saattavat puuttua lähdemerkinnät tai lähdemerkinnät tarvitsevat tarkistamista. Voit auttaa Wikipediaa etsimällä sopivat lähteet tai tarkistamalla lähteet.