Fafnir (auto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fafnir oli saksalainen automerkki, jota valmistettiin Aachenissa vuosina 1908–1926.

Ensimmäisen maailmansodan aikana autotehdas ei valmistanut henkilöautoja sotaoloista johtuen. Vuonna 1920 Fafnir esitteli uuden 471-mallin, jossa oli 1 950 cm³:n moottori. Mallista oli tarjolla myös mekaanisesti ahdetulla moottorilla varustettu versio, jossa oli tehoa 27 kilowattia tavallisen mallin 22 kilowatin sijasta. 471-mallissa kuten kaikissa Fafnir-autoissa oli moottorina nelisylinterinen rivimoottori.

Fafnir

Fafnir-tehdas valmisti autoja käsityönä ilman liukuhihnaa vuonna 1925 vain noin 120 autoa kuukaudessa. Tehtaan kilpailukykyä haittasivat vanhentuneet tuotantomenetelmät, riittämätön osien standardisointi ja korkea autoverotus (ylellisyystuotteena).

Ulkomainen kilpailu lisääntyi 1920-luvulla, koska Saksa oli Yhdysvaltojen painostuksesta luopunut autojen tuontitulleista. Suhteellisen halvat amerikkalaiset autot, kuten T-Ford, tulivat Saksan automarkkinoille.

Fafnir vastasi ulkomaisten mallien kilpailuun alentamalla omien automalliensa hintoja. Tuotantokustannukset eivät kuitenkaan olleet alentuneet, ja Fafnir myi autoja alle tuotantokustannustensa. Sen seurauksena vuoden 1925 lopussa pankit ottivat velkaantuneen Fafnirin liiketoiminnan valvontaansa, ja vuonna 1926 yhtiö hakeutui konkurssiin.

Kilpa-autoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fafnirilla oli oma kilpa-ajotiimi jolla oli käytössään seitsemän autoa kuljettajineen, muun muassa Rudolf Caracciola. Yksi autoista ilmaantui Britanniassa kilpailemaan VSCC tapahtumissa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Euregio-classic-cup.de (Arkistoitu – Internet Archive)